YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarını değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Sandığa gidilmeyerek mevcut gidişata karşı çıkılmasının haklılığı çok hızlı kendini belli etti. Mevlüt Çavuşoğlu acil hükümetin kurulmasını istedi, “koalisyona girmem” denmesini eleştirdi, açıktan kamuoyu önünde talimatlarını ve mesajlarını gönderdi. Çavuşoğlu, milyon TL harcanarak sergilenen demokrasi şovuna yeterlilik vermiş oldu. ‘Şov bitti, ışıklar kapansın, sahneyi toplayın, acenta yönetim hemen görev başı yapsın’ denmesi YKP’nin halka yaptığı ‘sandığa gitmeyin tepkinizi ortaya koyun’ çağrısının ne kadar haklı bir zeminde olduğunun ispatıdır.

Çavuşoğlu’nun talimatı yalnız acenta yönetimin hemen göreve başlaması değildi. Kıbrıs’ın kuzeyde kimsenin tartışmadığı başkanlık rejimini de gündeme dayattı. Aslında gündeme dayattığı, etiketinde başkanlık rejimi yazan diktatörlüktür. Türkiye’de yasama, yürütme ve yargı erkini tümden kendine bağlayan Erdoğan diktatörlüğü vardır, başkanlık rejimi değil. Çavuşoğlu bunu Kıbrıs’ın kuzey kısmı için de talep etmektedir. Dünyada farklı ülkelerde elbette başkanlık rejimi vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde de başkanlık rejimi mevcuttur ama ayni zamanda güçlü de bir yasama organı vardır, yürütmeyi ciddi şekilde denetlemektedir. Buna rağmen küçük bir ada olmanın getirdiği yasama organın oluşma sürecinden kaynaklanan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde de aksaklıkların yaşandığı görülmektedir. Başkanlık rejimi herşeyi kontrol edecek bir padişahın seçilirmiş gibi yapılacağı rejimler değildir ama Tayyip Erdoğan’ın anladığı budur. Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Kıbrıs’ın kuzeyi için önerdiği model de seçilmiş gibi yapılacak neo-Osmanlıcı modelde padişahtır ki deniz aşırı sömürgesini daha kolay ve tek elden yönetebilsin.

YKP, Çavuşoğlu’nun acenta yönetimini hemen oluşturun açıklamalarına karşı “talimatla yönetilmeye hayır” diyor, işbirlikçilere karşı ortak mücadele çağrısı yapıyor.

YKP, Erdoğan usulü başkanlık rejiminin diktatörlük olduğu, demokrasi cinayeti olacağının altını çizer, her koşulda ve tüm alanlarda buna karşı mücadele edeceğinin altını çizer.