Yeni Kıbrıs Partisi, bugün, 20 Kasım, Pazartesi günü sabah saat 11:00’de YKP Genel Merkezi’nde 7 Ocak’ta YKP’nin tavrını açıklamak için basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında YKP Sekretarya üyeleri Murat Kanatlı ve Hamit Aygün ile Parti Meclisi üyesi Erdinç Selasiye katıldı.

Açıklamayı okuyan YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, açıklama sonrası demografik yapının değişmesi, Siyasi Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması yasası üzerine eleştirilerini de ortaya koydu. Kanatlı YKP’nin izleyeceği yol haritası konusunda da seçimlere tepki gösteren diğer siyasi yapılarla ve aktivistlerle ortak bir eylem komitesi oluşturularak hareket edilmesi için gelecek hafta toplantı yapmayı hedeflediklerini söyledi. Kanatlı’nın okuduğu açıklama şöyle:

Bütün algıların karıştığı, söylenenlerin anlamsızlaştığı, kelimelerin pratiğe dökülmediği, reklamın iyisinin kötüsünün fark etmediği ve bu anlayışın örgütlere de yansıdığı bir dönemden geçmekteyiz. Dışımızdaki siyasi partiler tavırlarını belirlediler. Şimdi YKP’nin seçimlerdeki duruşunu yeniden anlatma zamanı…

Söylemeye devam ediyoruz: YKP, her seçimi kendi koşullarında değerlendirerek kararlar üretir.

İçinde yaşadığı toplumun ve bütün dünya üstündeki yaşamın daha eşite, daha özgüre, daha adaletliye doğru evrilmesini temel amaç olarak gören YKP, siyasi çalışmayı ve örgütlenmeyi, başka bir dünyaya ulaşmamız için bir araç olarak görür. YKP seçimlere girer veya girmez, temel söylemi bu karara bağlı olarak değişmez. YKP, herhangi bir seçime aday göstererek katılmayı da, boykotu da rejimi deşifre etmek ve alternatifler üretmek için birer araç niteliğinde kullanır. Partinin ve toplumsal muhalefetin örgütlenme ve mücadele kapasitesi, halkın beklentileri, yerel ve genel siyasi gelişmeler gibi somut faktörler YKP’nin seçimlerde aday gösterip göstermeme, seçim ittifaklarına dâhil olup olmama kararlarını şekillendirir.

YKP, deniz aşırı sömürge mantığıyla TC’den dayatılan, siyasal İslam ve neoliberalizm ile şekillendirilmiş sosyo-ekonominin temel konularında birbirlerinin benzeri konuma gelmiş/getirilmiş siyasal partilerin geçmiş pratikleri de göz önüne aldığında, önemli kısmının yapısal bir fark yaratamayacağı, bunun yanında gönüllü veya gönülsüz TC’nin yerel alt yönetiminin sözcüleri olacakları tespitini yapmaktadır.

Bize sıkça “seçimlerde aday göstererek katılmak için neden işbirliği yapmadınız?” diye sorulmaktadır. Yukardan dayatmacı birlikteliklerin anlamsızlığı yüzümüze vurduğundan beri toplumun parçası olan bizler, sokak sokak, birey birey, tabandan, aşağıdan örgütlenmeye çalışmaktayız. Eylem ve söylem birlikteliği olmayan, tabandan destek bulmayan birliktelikler bizim anlayışımızın ifadesi değildir. Eylem ve söylem birlikteliği anlayış ve ilkeler birlikteliğini gerektirir ki zaten seçimde adaylarla yarışacak siyasi partiler bu anlayışla samimi şekilde, pratiğiyle de gösterecek şekilde yüzleşmek istememişlerdir.

Bu şartlar altında YKP, 7 Ocak’taki erken seçime aday göstererek katılma sebebi bulamamıştır. İçinde olduğumuz işgal koşullarında, sistem içi alternatifler üreten, fetih ve asimilasyon politikalarını mutlak değiştirilmesi gereken temel sorunlar olarak görmeyen karizmatik liderlerin, hem de edim ve değiştirme kabiliyeti sıfıra yaklaştırılmış siyasi yapıların çare olacağına inancımız yoktur. YKP, seçim telaşında olanların kalabalıkta seslerinin bastırılacağı bir ortamda dışarda durmanın, sesini duyurmada daha faydalı olacağı düşüncesindedir.

YKP, bugünkü mevcut durumda, kimseye hayırlı olmayacak bu seçimlere “hayır” denmesini, böylesi bir alternatifsizlikte sistem içi alternatiflerden bir kopuş olarak düşünmektedir. Sınırlandırılmış, etki alanı daraltılmış böylesi bir temsili sistemin reddinin örgütlenmesi, bu kişiler “beni temsil etmiyorlar” çağrısı yapılması, ilk etapta yalnız bir karşı duruştur. YKP, bu karşı duruşun, taban inisiyatifleri yaratılarak, emek, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekoloji, anti-militarizm gibi alanlarda toplumsal muhalefet hareketlerini güçlendirilerek alternatif üreten bir sürece dönüştürülmesi gerektiği bilincindedir.

Kişisel hırsların ve sadece yandaşların çıkarlarını koruyacak anlayışın ön planda olduğu bu seçim döneminde, YKP, pratiğiyle emek, barış, ekoloji, toplumsal cinsiyet eşitliği, anti-militarist ilkeleri temelinde yaşamı savunmak için diğer siyasi partiler tarafından atılacak adımları destekleyeceğinin garantisini verir ve tam da bu sebeple umudun adresinin bu anlayış olduğunun altını çizer. YKP, umudu kırılanları alternatif arayanları bu anlayışta birleşmeye çağırır.

Yeni Kıbrıs Partisi olarak, başka türlü bir dünya, başka türlü bir siyasi anlayışın mümkün olduğuna inananları sokakta olan biz “ötekilerin” yanına çağırırız.