YKP Sekretarya Üyesi Alpay Durduran, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Alpay Durduran’ın açıklaması şöyle:

Halkımız nerde olduğumuzu bilemiyor. Hâlbuki muhtarlara kadar bilgilendirme toplantısı yapıldığı haberlerini okuduk, dinledik. YKP bilgilendirme toplantılarını ‘halkı yönlendirmek amacıyla yaptıkları ve bilgi yerine o amaçlı konuştuklarını söyler kurgularını anlatırlar, onun için gözleri önündeki gerçekleri bile göremez hale getirirler’ diye eleştirirdi. Şimdi de YKP’nin haklı olduğu görülebilir.

BM tarafların görüşmelerin çöküşünün arkasından ‘çalışma gurupları oluşturup hazırlanın ve hazır olduğunuzda bildirin ki yardıma devam edelim’ demişti. Ama taraflar tutum değiştirmediler. Rum tarafı çalışma gurubunu kurup çıkmazı ortadan kaldıracak öneriler hazırlamadı. Onun yerine ‘Guterres çerçevesini Türkiye tam anlamıyla kabul etsin görüşmeleri sürdürmeye hazırız’ demeğe başladı. Türk tarafı da ‘modalite başarısız oldu yeni modalite saptayalım ve bir elli yıl daha beklemeyelim’ demeye başladı.

Türkiye ve buradaki hükümet daha açık ‘iki bölgeli federasyonun olanaksız olduğu anlaşıldı, yeni şey konuşalım’ demeyi de sürdürdü. Ancak o kadar da değil gençlere arsa tahsisi ve alt yapı projeleri, yeni yurttaşlık dağıtımı, elektriği de Türkiye’ye bağlama, yeni ilahiyat koleji ve zorunlu din eğitimi gibi bir antlaşmayı zorlaştıracak ne akla gelirse yapmaya başladı.

Türk tarafının bunu gizli yapmadığı ve ‘artık başımızın çaresine bakalım, KKTC’nin kalkınmasına önem verme ve yoğunlaşma zamanı geldi’ gibi açıklamalarla yaptığı da gözler önünde ama halka tutarsız açıklamalarla ne olduğunu ne yapıldığını anlama şansı verilmemeye çalışıyor.

Akıncı nereye çekersen oraya gidecek sınırlı sözler kullanırken gerisi atıp tutuyor.

BM’den Spehar tarafları ziyaret etti ama ortada BM’nin istediği çalışmadan eser yok.

Ülkemizde demokrasi var ama muhalefet partileri bile ‘BM görüşmelerin yardımcıdır ve sizden bekledikleri var hazırlandınız mı’ diye sormadılar bile çünkü liderler halkı anlaşma olmasın diye hazırlamaya çabalıyordu ve ona uygun bilgi dedikleri medya malzemelerini anlatıyordu.

BM görevlilerinin Güvenlik Konseyine rapor sunmadan önce Crans Montana ile ilgili çıkarım, değerlendirme ve üretmelerini istedikleri önerilerini duymak istediklerini anlatan Spehar iki tarafta da kavga materyali arayan lider gördü.

Çözüm yanlısı olanlar bu dalaşmaya katılmamalıdır. ‘Değerlendirme bize ait olsun bize gerçek bilgileri verin, o kadar’ demelidirler.

Çözümü güçleştirecek adımlar atmak yasaklanmalı, geri durulmalıdır.