YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı “iş kazası” diye haberi yapılan konuların aslında cinayete teşebbüs olduğunu ve ilgili bakanlığın duyarsız kaldığı söyledi, yasaların uygulanması gerektiğini vurguladı. Açıklama şöyle:

Omorfo ve Çatalköy’de önceki gün yurt inşaatı ve otel inşaatı çalışmaları sırasında art arda meydana gelen “iş kazası”nda beton zemine düşerek, ağır yaralanan işçilerin sağlık durumu ciddiyetlerini koruyor.

İş sağlığı ve güvenliği konularda basit tedbirler alınsa bu kazalar önlenebilirdi. Bu nedenle alınmayan önlemlerden dolayı bunlara artık iş kazası demek mümkün değildir, bunlar açıkça işveren tarafından cinayete teşebbüstür… Böylesi ağır suçların işlendiği koşullarda, son 8 ayda iş cinayetlerinde ölenlerin hızla arttığı, cinayete teşebbüslerin rutinleştiği koşullarda ilgili bakan daha önce açılmış bir yerin yeniden açılışı için sıralı makas şovuna gidebilmekte ama ardı ardına yaşanan bu olaylara dair tek kelime etmemektedir…

35/2008, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 45. Maddesi 9 Fıkrası açıktır. Yasada “ölümle veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren bir yaralanma ve sakatlanmayla sonuçlanan bir iş kazasının veya meslek hastalığının, (…) iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümlerine uyulmamasından dolayı vuku bulduğunun müfettiş raporuyla saptanması halinde, olayda hata, kusur veya ihmali bulunan işverenler hakkında doğrudan yargı işlemi başlatılır” denmektedir.

Ama bugüne kadar olan onlarca ölümlü veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren iş kazası diye tanımlanan iş cinayetleri ve cinayete teşebbüslerle ilgili hiçbir olay yargıya taşınmamıştır. Bugüne kadar, ne sol olduğunu iddia eden bakanlık yetkilileri, ne de sağ, bu konuda yasanın 45. Maddesi konusunda ileri işlem yaptığını kamuoyu ile paylaşmamıştır. Kamuoyu ile tek paylaşılan “üzgün” olunduğuna dair mesaj olmuştu!

Yeni Kıbrıs Partisi olarak talebimiz, son 5 yılda “ölümle veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren bir yaralanma ve sakatlanmayla sonuçlanan bir iş kazasının veya meslek hastalığı” konusunda hazırlanan ilgili bakanlığın müfettiş raporlarının kamuoyuna açıklanmasındır.

Son 5 yılda onlarca ölüm gerçekleşti ve maalesef biliyoruz ki böylesi raporlar ya hazırlanmadı ya da yetersiz olarak hazırlandı ve kimse dava edilmedi… Eğer bu raporlar hazırlanmadıysa yasanın hilafına işlem yapan, kusur işleyen tüm ilgili daire ve bakanlık yetkilileri hakkında görevi ihmalden işlem yapılmasını talep etmekteyiz…

YKP, usulünde yürürlüğe girmiş ILO sözleşmelerinin, iş yasasının ve iş sağlığı ve güvenliği yasasının tüm maddelerinin istisnasız uygulanması ve hükümetlere emekçi düşmanı, sermaye dostu tutumlarını en azından yasaların uygulaması konusunda terk etmeleri çağrısı yapar…