YKP Sekretarya Üyesi Alpay Durduran, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Alpay Durduran’ın açıklaması şöyle:

Kıbrıs’ta görüşmeler sona erdi ama ayrı ayrı demeçlerle kavga ve yabancılara mesajlar verme sürüyor.

Kavga ettikleri görünüyor ama yabancılara verilen mesajlar üzerinde yorum yapılan zaman çok az. Dolayısıyla halk bilgisiz kalıyor.

Daha önemlisi konuşmadıkları ama konuşmaları gereken konular var. Çünkü BM, AB ve diğer ilgili devletler ve garantörler açıkça sordular; iç ve dış güvenlikten ne anlıyorsunuz ve nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? Bunları sağlamak için ne yardım istiyorsunuz?

Hala soruyu kabul ettiklerini bile açıklamadılar.

Garantiler ve güvenlik konularını önemle ele aldıklarını ve kırmızı çizgileri olduğunu söylerler ama haklarında düşündüklerini anayasa ve antlaşmalarda nasıl ele alacaklarını dile getirmezler.

Halbuki BM genel sekreterliği onları çalışma gurupları kurarak bu konuları görüştürüp hazırlık yapmaya ve hazır olduklarında BM’yi çağırmaya davet etti.

Yanıtlarını duymuş değiliz. Rum tarafı Guterres belgesi aynen kabul edilirse görüşmelere başlamaya hazırız dedi ama davete icabet ettiğini ve çalışma gurubu kurduğunu işitmedik. Türk tarafı ise ‘usul başarısızlıkla sonuçlandı ve başarı şansı olmadığı ortaya çıktı, başka usul aranıyoruz’ demekle yetindi.

Halkın arasından bazıları ki anlaşma çabalarına karşı çıkardı, ‘artık yolumuza devam edelim, unutalım gitsin’ demekle Akıncı politikasını nasıl anlamamız gerektiğini bize anlattı. Ancak Akıncı bunu değil Anastasiadis’in suçluluğunu kanıtlamaya çalışıyor.

Halkımız artık kaderine sahip çıkmalı ve BM’nin davetine yanıt verilmesini verilmeyenlerin görevden uzaklaştırılacağını göstermelidir.

Korkmamalıyız ve gücümüzün barıştan ve barışı korumaktan geçtiğini bilmeliyiz.