YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, C-star gemisi ile ilgili yaşananları değerlendirdi, soruşturma açılmasını talep etti. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Bir kez daha coğrafyamıza utanç yüklü gemi geldi ve yönetim bir kez daha skandallarla dolu bir dizi kararın altına imza atarak, ne kadar utanılacak durumda olduğumuzu bize hatırlattı.

DefendEurope isimli ırkçı bir yapılanma, daha önce yasadışı bazı işler yaptığı için ceza alan armatör ile anlaşıp C-star isimli gemiyi kiralıyor. Gemi Cibuti’den yola çıkıyor. Geminin, mürettebat listesinden dolayı Süveyş Kanalındaki Limana takıldığı gazete haberlerine konu oluyor. Gemi sorunlardan dolayı Süveyş Kanalında bir süre zorunlu olarak kalıyor!

Gemi, bu beklemeden de dolayı yakıt ve yiyecek ikmali için zorunlu olarak Mağusa limanına yaklaşıyor ama tuhaflık burada başlıyor. Süveyş Kanalındakilerin usulsüz diye durduğu gemi, Mağusa Liman başkanlığı tarafından daha ilk andan itibaren “sorunsuz gemi” kategorisine alınıyor! Mağusa Liman Başkanlığı tarafından C-star gemisinin Süveyş Kanalında neden takıldığını araştırıldı mı? İlk andan itibaren gemideki 20 kişinin stajyer olduğu iddia edilmişti, mahkemeye sunulan polis raporunda bu belgelerin ispatlanamadığı söylenmiştir. Bu durumda Mağusa Liman Başkanlığı içinde kaçak yolcu olma şüphesi olan bu gemiye nasıl her şeyi yasal diyebilmiştir? Süveyş Kanalındakiler de tam bunu sorgulamış, sonra bir şekilde bırakmışlardı, aynısı burada da oldu, şüpheli bir şeyler var ama gemiye yasal denebiliyor! İlgili ve yetkilileri bu şüphe uyandıran konuyu araştırmaya çağırırız…

İş burada kalmıyor, gemideki bu 20 kişiden 5’i, insan kaçakçılığı olduğunu beyan ediyor ama polis insan kaçakçılığı üzerinden soruşturma açmıyor, açamıyor, yasal mevzuatın yetersizliğine bir kez daha sığınılması kabül edilemez! İnsan kaçakçılığı çok ciddi bir suçtur, bu konuda polisin mevzuat yetersizliği gerekçesi ile gözlerini kapaması kabül edilemez. Uluslararası antlaşmalar bir şeyler yapılmasına olanak sağlar yeter ki niyet olsun, C-star gemisi konusunda polis teşkilatının da bir şey yapmaya niyeti olmadığını yaşayarak gördük!

Yasaların da yetersiz olduğu ortadadır, sığınma ve insan kaçakçılığı konusunda yasal mevzuatın hızla tamamlanması gerekir. CTP, yalnızca açıklama yapıp kınama yayınlamak yanında hükümette olduğu dönemde yasal mevzuatı tamamlamış olsa, bugün belki konuyu daha farklı zeminde konuşuyor olacaktık… Hiçbir şey için geç değildir, Mülteci Hakları Derneğinin hazırladığı sığınmacıların hakları ile ilgili yasal değişiklikler defalarca konuşuldu, bunun yanından insan kaçakçılığı konusunda yapılması gerekenler çok açıktır. Bu konuda samimi olan tüm meclisteki vekilleri acilen bu konularla ilgili yasal mevzuatı tamamlanarak Kıbrıs’ın kuzey tarafında benzer utanç manzaralarının cezasız kalmasına ve sığınmacıların haklarının çiğnenmesine daha fazla göz yumulmaması çağrısı yapıyoruz!

Diğer zamanlarda olduğu gibi polis teşkilatı gene keyfi uygulamasına devam etti, sınırdışı prosüdürü uygulayıp kararını almadı! Bunu daha önce Barbaros Şansal ve bazı Kürt öğrencilerin fiili sınırdışı olayında da yapmışlardı, konular hala mahkemedir. Benzer şekilde C-star gemisi mürettebatına ve armatöre karar olmaksızın fiili olarak sınırdışı prosüdürü uygulanmıştır. İlgili ve yetkilileri polisin böylesi keyfi tavırlarına karşı önlem almaya çağırırız.

Ancak mahkeme sürecine baktığımızda stajyer belgesini Mağusa liman muhaceretinde tedavüle sürerek 3 günlük vize alınması konusunda, stajyer belgelerinin ispatlanamamasından dolayı sahte belge tedavüle sürme suçu işlendiği şüphesi ciddi şekilde vardır, polisin bunu yeteri kadar araştırmadığı anlaşılmaktadır. Polisin bu fiili sınırdışı tavrı ile sahte belge tedavüle sürme ile ilgili mahkemenin kararı yani adaletin sağlanması bizzat polis teşkilatı tarafından engellenmiş oldu. Konu bu yönü ile de araştırılmayı hak ediyor…

YKP, C-star gemisi ile ilgili aldıkları kararlarla ciddi bir skandala imza atan Mağusa Liman Başkanlığı ve Mağusa Polis Müdürlüğü hakkında acilen soruşturma açılmasını ve varsa görevini kötüye kullanan, bunların cezalandırılmasını talep eder…