Kutman Tayaz aramızdan ayrıldı

660
foto: Kıbrıs gazetesi

Yeni Kıbrıs Partisi’nin kurucularından, kuruluşundan bugüne kadar YKP’nin birçok organında görev yapan Kutman Tayaz’ı sonsuzluğa uğurladık.

YKP’liler, ailesi ve sevenleri Kutman Tayaz’ı son yolculuğunda da yalnız bırakmayarak tabutuna çiçekler ve çelenkler bıraktı.

Tayaz için önce YKP’ Genel Merkezi önünde, ardından da Lefkoşa mezarlığında cenaze töreni düzenlendi.

YKP Geenl Merkezi önündeki anmada YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı ve Sekretarya üyesi ve Tayaz’ın dostu Alpay Durduran konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra Tayaz’ın naaşı alkışlarla YKP önünden ayrıldı…

Durduran’ın yaptığı konuşma şöyle:

Değerli kardeşlerim acı bir gün yaşıyoruz. 1973 yılında tanıştığım Kutman Tayaz uzun yıllar devrimci tutumunu koruyarak ve asla eğilip bükülmeden doğru yolda yürüyerek yaşamının sonuna ulaştı. Ama biz onu unutmadıkça yaşamayı sürdürecektir.

İstanbul’da zor günlerde devrimci görüşlerini sakınmadan savunurken onunla tanıştım ve sonunda Kıbrıs’a mesleğini yürütmek için beraberce döndük. Kıbrıs’a yasal yollardan gelip çalışmaya başlayan birisi olmakla övünürdü ve aile kurup aramıza karıştı. Nüfus politikasını istismar etmeden çalışarak yaşamını sürdürdü. Bizim için onur vesilesi olarak tüm sosyal ve siyasi olaylarda hep beraberdik. Gevşekliği ile ünlü Kıbrıslıların arasında siyasal akidelerine bağlı siyasi parti ilkelerine bağlı kalarak örgütlü çalışmayı çok iyi yürüttü. Elinde parti tüzüğü ve programı ile toplantılara katılan üyemiz olarak göz doldurdu.

YKP’lilerin hep başında olan dertlerle boğuşmak zorunda kaldı ama görüşleri dolayısıyla uğradığı ayrımcılığı azaltmaya çalışacağına sesinin gücünü artırmayı yeğledi.

Mesleğini de onuru ile yürüttü. Kısa zamanda Rumca ve İngilizce bile diline uygun geldi.

İnsanlığı her şeyin üzerinde tutabilen sosyalizmi dünyanın geleceği olarak gören anlayışımızın önde gelen savunucu olarak kalbimizde yaşayacaktır.

Onu seven ve desteklemekten çekinmeyen ailesi bizden daha çok onun mücadelesinin yükünü taşımıştır. O da bunun farkında idi ve gelecek için yatırım olarak görürdü. Ailesine onu sevdiği ve desteklediği için minnettarız. Dünyanın kurtuluşunun sosyalizmde olduğunu kabul edenler olarak dünya barışına büyük önem vererek fedakarlık yapmak ve ayni zamanda siyaseti bir özveri sanatı olarak yürütmek zor iştir ve öyle de oldu.

Örgütlü çalışma ve düzenin önemine göre hareket etmek ama aynı zamanda yaşamın ücretliyi ezen sorunlarıyla uğraşmak çoğumuzun yüküdür. Ancak onuru hepimizin gücüdür ve Kutman bu onuru taşıyarak yaşamını sürdü.

Anıları rehberimiz olanların arasına onuruyla katıldı.

Tüm ailesine başsağlığı ve yakınlarına sabırlar dileriz. YKP’nin unutulmazları arasına adını yazdırdı.