YKP Sekretarya Üyesi Alpay Durduran, New York’ta Kıbrıs sorunun çözümü konusunda süren görüşme sürecindeki gelişmeleri değerlendirdi. Alpay Durduran’ın açıklaması şöyle:

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres New York’ta Akıncı ve Anastasiadis ile görüştü ve onların görüşmelerden kaçmayacaklarını çok kez açıkladıkları için masadan kaçmayacaklarına emin olarak konu ne varsa onu konuşmak için razı etti. Nasıl olsa biri kaçmayacak, diğerini kaçırmaya çalışacak diye bağladı.

Anastasiadis açıkça görüşlerini değiştirmediğini söylemekle birlikte tüm konuları bırakılan yerden ele almaya razı oldu. Akıncı da bunu kabul etti. Ancak masadan kaçmadan ve hiçbir konuda bağlanmadan tüm konuları ele alma demek olan paket görüşme kapısı da açık kaldı.

Esas sorun olan uzun yıllardır uzlaşılan konuları listelemek işi bile yapılamadı. Çünkü her iki taraf da BM’nin temsilcisinin yaptığı listelere itiraz ettiler ve onu hain veya taraflı diye itham ettiler.

Daha da önemlisi uzlaşılan konular arasında uygulanabilecekleri ayırıp da zaman içinde çözümü zorlaştıracak gelişmeleri önlemek, çözümü kolaylaştırmak ve ortak işler yapmayı sağlamak zorunluluğu yerine getirilmemektedir. Hâlbuki BM ve AB kararları durumu zorlaştıracak adımlar atılmasın der ve güya iki taraf da kabul etmiştir.

Görülmelidir ki dünya çözüm görmek istediği için taraflar masadan kaçmaz ve diğer tarafı suçlama oyununun içindedir. Çözüm ise iki tarafın kabul etmesi koşuluna bağlıdır. Tarafları razı etmek için zamana gerek varsa o zaman beklenecektir. Bu arada zarar gören sesini çıkarırsa çözüm öne alınır.