YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, Kıbrıs’ın kuzeyinde son gelişmeleri değerlendirdi… Açıklama öyle:

Son dönemde gazetelerin manşetlerine düşen haberleri, yüzsüzlükte son nokta ne olacak diye merak içinde takip etmekteyiz, henüz son noktaya ulaşılamadığı belli olmaktadır!

Bugün meclis kürsüsünden kendi oğlu için arsa verilmesi konusunda Serdar Denktaş’ın etik değil ama yasal savunması durumun trajedisini ortaya koymaktadır… Gerçi mahkeme kararı ile yasal olmayan otel kat izinlerindeki durumu da bildiğimiz için Denktaş’ın bu konudaki açıklaması pratikte yeni bir durumu ifade etmemektedir. Yasal ya da etik olup olmadığına bakmadan Bakanlar Kurulu kararları üretilmeye devam edecek, bugünkü meclis tartışmasından net olarak bu anlaşıldı!

YKP, askersiz Lefkoşa için Lefkoşa’nın kuzeyi ve güneyinden asker çekilmesini talep ettiğinde buna şiddetle karşı çıkan çevreler, Ercan özelleştirilip, ordaki askeri birlik kaldırıldığında hiçbir şekilde ses çıkarmadılar!

Benzer şekilde Kermiya’daki askeri bölge bakanın oğlu üniversite yapsın diye yani “sivilleştirilirken” de kimse güvenlik tartışması yapmadı!

Buna benzer konu Girne yeni limanı yanındaki SİT alanı da olan askeri arazinin Suat Günsel’e verilmeye çalışıldığında da, askeri bölge, güvenlik tartışması yapılmadı… Ama Girne’de yol düzenlemesi, kanalizasyon tesisleri için askeri bölgelerin kullanılması gündeme geldiğinde ise aniden akla güvenlik ve askeri düzenlemeler gelmektedir.

Derinya’da geçiş noktası için duyarlılık gösterir gibi yapan askeri makamların, Kermiya geçiş noktası yakınındaki arazinin Denktaşlara verilmesine duyarlılık göstermemesi de dikkat çekicidir! Demek ki ülkede asker dahil tüm yetkililerin duyarlılığı duruma ve kişiye göre değişmektedir!

YKP olarak, bakanlar kurulunu eli değmişken şehir içlerindeki tüm askeri bölgeleri rekreasyon alanları olarak kullanmak için yerel yönetimlere devretmeye çağırıyoruz…

YKP olarak, bakanlar kurulunu Dereboyunu Kermiya’ya doğru rahatlatacak alternatif yol için karar almaya ve sivillerin kullanımına devretmeye çağırıyoruz…

YKP olarak, bakanlar kurulunu Girne’de alternatif yol bağlantıları için, yeşil de korunarak, askeri bölgelerden geçiş izni vermeye çağırıyoruz…

Bakan çocuğuna sağlanan olanakların urubu ile toplumun trafik, yeşil alan, rekreasyon alanı, kanalizasyon sorunları askeri bölgelerin açılması ile rahatlıkla çözülebilir. Bakan çocuğuna askeri arazi verilebilirse, halkın kamusal ihtiyaçları için neden verilmesin?

YKP olarak, insanı konular, güven artırıcı önlem için olmaz, peşkeş, özelleştirme amacıyla asker çekme, askeri bölgelerin sivillere devri mümkün anlayışını kabul etmemiz mümkün değildir!

YKP, ülkede süren usulsüzlük, yağma, talan, peşkeş işlerine tüm kesimleri ortak hareket etmeye çağırır…