YKP Sekretarya Üyesi Alpay Durduran, Barbaros gemisinin mehter marşı ile karşılık vermesine Akıncı’nın verdiği cevap üzerine başlayan tartışmaları değerlendirdi. Alpay Durduran’ın açıklaması şöyle:

Barbaros gemisi mehter marşı ile yanıt vermiş. Zora giren görüşme oyununda engellerini kaldırmak ve barışçı imajı korumak amacında olan Akıncı bu yanıtın verilmemiş olmasını dilemişçesine açıklama yaptı. Yani konusu mehter marşı değil çatışma tehlikesi konusunda uyarmaktı. Dışişleri bakanı ise sanki böyle bir marşla tehditler savurmak başarılı ve yararlı bir işmiş gibi açıklamayla demeç verdi.

Halimiz işte bu! Sayın Akıncı, Türkiye iktidarına yaranma konusunda o kadar istekli ki her şeyi değersizleştiren acele bir acul tarafından saldırıya uğradı ve arkasından destekçiler ortaya çıktı.

Taraftar görünmek o kadar önemli ki konu mehter marşı imiş gibi kavga çıkardılar.

Konu Kıbrıs’ın etrafındaki denizlerde olası zenginliklerin hakkaniyete dayalı belirlenmesi ve olumlu yaklaşımla gerçekleşmesi, hatta barış görüşmelerine katkı yapmasıdır. Yardakçıların gözüne girmek istediği TC dışişleri de Barbaros’u uyarı maksadı ile gönderdiği, uluslararası hukuka göre haklı olduğuna inandığı ve saire de iddia edilmektedir. Bunu mehter marşı ile ifade ettiyse esas tutum değişmiş değildir. Marşla yürümenin ne ifade ettiğini kendileri açıklamakta ise bunu uygunsuz bulduğunu söylemek artık TC dışişlerinin işidir. İzlanda gemilerini mahmuzlayan İngiltere donaması İskoç bandosuyla yapmayı akıl edemediydi.

Akla gelmeyen konulardan biri de konun barışçı çözüme katkı yapmasını isteyen Sn. Akıncı Kıbrıs’ın haklarını mı Türkiye’nin haklarını mı savunduğudur. Görevini yapsın ve Doğu Akdeniz’in olanaklarını paylaşırken komşu devletlerin Kıbrıs’ın görüşlerini paylaşmasını ve kendisinin KKTC olarak veya Kıbrıs federal devletinin ortağı olarak çıkar çatışmasını akla uygun yorumlaması gerekir. Yoksa görüşme değil görüşme oyunu içinde oldukları suçlamasından kaçamazlar.