Mecliste Araştırma Komitesi başarısızlığı ibretlik

2832

YKP Yürütme Kurulu, Kıbrıs Türk Havayolları Araştırma Komitesi’nde yaşananları değerlendirdi. Açıklama şöyle:

KTHY sahip çıkılmış bir kuruluştu. Hala titizlikle yaşama döndürülmesi halkın beklentisidir. Onun içindir ki ‘yeni milli bir havayolu kuruluyor’ diye vaatler yapılmaktadır. Kurulamaması ibretliktir çünkü vaat edenler popülist siyasilerdir. Başaramamaktadırlar. Acizliklerini ortaya koymaktadırlar.

Meclis batırılan KTHY’nin batırılıştan sorumlu olan yetkililerini ve sorumluluklarını ortaya çıkarmak için araştırma komitesi kurunca ortaya yeni bir ibretlik durum çıktı.

İki mebusun görüştüğü ve komite başkanının hazırladığı bir rapor üyeleri okumadan tamamlandı diye oylandığı dediği bir şekilde genel kurula aktarıldı. Muhalefetten üyeler arasında da okumadık diyenler oldu. Azınlıkta oldukları için komiteden geçti.

Çok ilginçtir komite kimseyi komiteye çağırmamış ki o konuda bilgi verilmedi.

Mecliste sorumluların çoğunluk olması demokratik parlamento ilkelerine aykırı olduğu halde Meclis demokratik ilkeleri kendi çalışma yasası olan Meclis içtüzüğüne koymadığı için bu skandal yaşandı. Olumlu muhalefet yapma merakı yüzünden CTP ve TDP’nin nisabın oluşmasına katkısı yüzünden yürütülebilen araştırma, sorumlu olarak CTP’nin tek başına suçlanmasına yol açtı.

Muhalefet belki bundan sonra akıllanır diye bunu kötülüğün bir olumlu yanı olur sözüne göre ibretlik bir olay olur diyoruz.

Anımsarsak CTP, dokuz kesin hesap yasasının bir ayda onaylanması ve hükümetlerin aklanmasıyla ilgili olarak “biz onların bu kadar yıllık icraatlarını aklamıştık, onlarsa bize saldırıyorlar” demişti. Yani UBP’ye biz sizi akladık siz de bizi aklayın demiş olduydu.

Böyle meclis olmaz, böyle mecliste böyle muhalefet olur diye düşünmek gerekir.

Halkımız gözü önünde milletvekillerinin partilerini korumak için ihmal, suiistimal ve yolsuzlukları kapattıklarını görmektedir. Bunu gören ve çarelerini dünya denetimlerinden de yararlanarak ülkemize getirmeyi açıklamakta olan YKP’nin eleştirilerine dikkat etmeli ve partisine bunlarla ilgili baskı yapmalıdır. Milletvekiline muhalif olduğunda çağdaş devletlerdeki kadar bilgiye erişme hakkı verilmesini ve meclise bilgi verilmesine olanak sağlayacak değişiklikleri sağlamalarını dayatmalıdır. Bilmeliyiz ki yolsuzluklar ortaya çıkarılabilir ve hükümetler engel olamazlar. Yeter ki çağdaş bir sistem kurulsun.

Bizdeki sistem demokratik gibi görünse de yanlış kurulmuştur. Liyakat sisteminin uygulanmasını, bağımsız kurumlar aracılığıyla ve güç ve yetki verilmiş muhalefet mebuslarıyla yolsuzlukların önlenmesini sağlamakta yetersizlikler ve eksikliklerle doludur. Halkımız bunu gidermeyi siyasete dayatmalıdır.