Maliye derhal tutumunu değiştirip kurumlara borçlarını ödemelidir

2896

YKP Yürütme Kurulu maliyenin meclisin bütçe yasasına ters düşen işlemlerine dikkat çekti. Açıklama şöyle:

Çok tehlikeli alışkanlığa son verilmesi ve maliyenin oradan kesip öteki kaleme harcamaya geçmek şeklinde uygulamasına son vermelidir. Hukuken maliyenin meclisin bütçe yasasına ters düşen işlem yapması, meclisin de sessiz ya da etkisiz kalarak bütçenin sahibi olması için tarihte yerini aldığını unutarak hareket etmesi çok büyük bir tehlikedir. Yolsuzluklara fırsat tanır ve meclisin dolayısıyla halkın tutarlı bir devlet politikası yürütülme ihtiyacını engeller.

Bu çok önemli ihtiyaca ek olarak elektrik gibi temel, her tür kamu hizmetini etkileyen konuda devletin bir kurumunun sıkıntıya sokulmasıyla pahalı enerji üretme durumuna düşmek ve tasarruf diye elektrik kesintilerine maruz kalmak ve devletin santrallarından daha pahalı üretim yapan şirketten daha fazla elektrik almak gibi sakıncalar yaratır. Kamu ahlakını da bozar. Bir devletin borcunu ödeyemez duruma düşürüldüğünün görülüp hesap sormak için soruşturma yapılmadığının görülmesi de bir çağdışı devlet olamadığımızı gösterir.

En kısa zamanda bu durumun tekrar edilmeyeceğinin kanıtlanması gerekir. Milletvekillerinin ve meclisteki partilerin bunu konu etmemesi de büyük hayal kırıklığı yaratır ki yakın zamanda bu dertten kurtulamayacağımızın kanıtı olur.

Siyasi partilerin üyesi insanlarımızın bu duruma sessiz kalması anlaşılacak gibi değildir.