Ne ekonomi ne de siyaset iyiye gidiyor – Ulus Irkad

526

Türkiye’nin Suriye’ye seferi başlayınca bu defa da Türkiye’nin içi savaş manzaraları ile doldu. Gerçi söylenmiyor işlenmiyor ama şu anda Suriye’deki kayıplar da bayağı artmaya başladı. Her gün için Türkiye’ye tabutlar geliyor. Ayrı olarak Kürtlerle de süren savaştan dolayı onların da misillemeleri oluyor.Oradaki ölüm haberleri ayrı… PKK tarafından resmi olarak sorumluluğu yüklenilmedi ama TAK adlı bir örgüt arada sırada kitleler içinde bomba patlatıp onlarca insanın ölümüne sebep olmakta. Daha geçen haftalarda gene Reina adlı gece kulübünde ise oraya giden daha kimliği belli olmayan Işidli olduğu söylenen şahıs  gene 39 insanın ölümüne sebep oldu. Araştırmacılara göre sivil halkın ölümü de aynen askerlerinki gibi bayağı artmış. Son birkaç sene içinde 600’e yakın kayıp var sivil insanlardan. Artık Türkiye aynen Pakistan gibi pek güvenilir bir ülke değil. Hemen hemen her gün veya her hafta onlarca insan hayatı harcanıyor. Türkiye’nin  Pakistanlaşması konuşuluyor artık. Bu sene, bu gidişle, kimse turizm için Türkiye’ye gelmeyecek. Pek tabi ki diğer ülkelerde de durumlar aynı. Oralarda da güvende değilsiniz ama gene belli ki bilhassa Müslüman Işid gibi, tarikatlara verdiği destekle Türkiye’deki patlamaların, bu kadar etkili olmasına sebep, bu terör  örgütlerine başından verilen tavizlerin çok olması geliyor. Kaldı ki, diğer ülkelerde terör eylemlerinde ilgili ilgisiz insanlar tutuklanmamakta, Türkiye’de ise bu tercih baştaki hükümetin vicdanına kaldı ve o da elmalarla armutları karıştırıp, esas tehlikenin nereden geldiğini bile halka söylemiyor. Elbette masum insan canına kasteden her türlü eylem yanlış. Devletin Güneydoğu’da sivil insanlara yaptıkları onaylanmadığı gibi , terörden ölen sivil insanlar, Batı’daki eylemler de onaylanamaz. Barış süreci gibi süreçlerin tekrar başlamasını savunan aydın kesimler ise maalesef şu anda zor durumda kalmaktadırlar çünkü hükümetin bu konular hiç umurunda değil. Bir zamanlar savaş sadece Güneydoğu’da devam ederken şu anda İstanbul ve İzmir hatta Ankara dahil tüm Türkiye cehennem alanına dönmüş durumda. Şu anda ateş sadece kürtlerden de gelmiyor. Kendisine bir zamanlar Kürtlere karşı tebessüm edilen Işid de, Suriye’ye saldırı yüzünden namlularını Türkiye’ye dönmüş durumda.

Bu arada ekonomi de  bilhassa Suriye operasyonundan sonra geriye gitmeye başladı. Döviz karşısında Türk lirası değer yitirmekte. Politikadaki maceracı arayışlardan sonra şu anda artık ekonomi de ters gitmekte. Bu durum biz Kıbrıs’ı da etkilemekte. IMF,Türkiye ekonomisini siyasal istikrara bağlamıştı. Barış Süreci istikrar getirdiği için Türk parası ve Türkiye ekonomisi birşey kaybetmemiş, aksine girdiler ve yatırımlar artmıştı, AKP son birkaç senede fetih politikalarına ve istikrarsızlığa, bölgesindeki ülkelere “Stratejik Derinlik” denilen emperyal bir gözlükle bakmaya başlayınca, bu görüş ve siyaset, ekonomiye de vurmaya ve Türkiye’yi etkilemeye başladı.Türkiye, geriye gitmeye başlayınca, bu durum Kuzey Kıbrıs’a da etki etmeye başladı.

Türkiye’de yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 19 TL arttı. Aylık yaşam maliyetinde bir aylık artış ise 62 TL oldu.

Türk-İş, Ekim ayı açlık yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 405,30 lira oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 4 bin 577 lira oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 738,32 lira olarak gerçekleşti.

Bu arada Kuzey Kıbrıs’ta Kıbrıs Ekonomi Gazetesi’ne göre 2008’de yapılan bir ekonomik araştırmaya göre 2008’de yapılan Hane halkı Bütçe Anketi’nde nüfusun yüzde 14.8’inin yoksulluk riski altında olduğu belirlenirken, 2015 anketinde bu rakam 0.6 puan (yüzde 4.05) yükselerek yüzde 15.4 ‘ü buldu. Kentsel ve kırsal yerler için ayrı ayrı hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre, kentsel yerlerde bu oran yüzde 14 iken, kırsal yerlerde 17.2 ‘ye kadar tırmanıyor.

Türkiye’ye göbeğinden bağımlı Kuzey Kıbrıs’ı da Türkiye’deki siyasal ve ekonomik istikrarsızlıklar vurmakta veya etkilemekte. İstatistik veriler ve yaşanılanlar yalan söylemiyor…