yaklaşımlarÖzkan YıkıcıABD’den Kolombiya ya görünümler – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

ABD’den Kolombiya ya görünümler – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Emperyalist sistemin süper gücü, dünya hegemonyasında ki üstünlüğün de önemli sorunlar yaşıyor. Bazı çevrelere göre, “ABD hegemonyası gelilerken, yerine geçecek güç eksikliği nedeniyle yeni sorunlar da yaşanıyor” analizi yapanlar da vardır. Başka görüşler se yaklaşan seçimler ve tıkanan özellik le Ortadoğu politikası nedeniyle belirsizlikler de yoğunlaştı. Birçok hamle gelecek yakın seçim sonrasına ertelenir, durum idare edilmek le uğraşılıyor. Seçim sonucu gelecek ABD siyasal hamleler ise şimdiden “şahin” imgesini çoktan aldı. Bu karışıklık ise özellik le Bölgemiz de bazı güçlerin de bölgesel güç hegemonyası adına hamleler de yaptığına tanık oluyoruz. Bunu direk Türkiye devletinde yaşıyoruz. Bunlar fırsatı kulanıp oluşan kırılganlıklar la hegemonya kurma ve yeni aBD yönetim le daha kendilerine özel çıkarlar yaşamaya uğraşıyorlar. Bu genel tutum, savaşın tırmandığı, belirsizliklerin yoğunlaştığı ve itifakların dahi kayganlaştığı bir siyasal koşul oluşturdu. Tabi öteki Rus ve Çin kartına konumuz dışı nedeniyle bu makale de yer veremiyecem.

ABD salt BOP projesi veya daha somut ırak Suriye eksenin de sorunlar yaşamıyor! Ekonomik krizden de hala çıkılamadı. 2008 Yılında direk Amerikayı da vuran Finansman krizi hala belirsiz gelecek le tehlikeler le doludur. Krizi Neoliberal ilke ile para piyasası ile çözme formülü resmen iflasını çoktan ilan edildi. Mali anlayış ve kemer sıkma İMF reçetesi ise şimdiden zaten krizin nedeni olarak hastayı komaya soktuydu! Ekonomik kriz aşmazı ve gelişleyen özellik le Çin ekonomisi ise yeni gücünü Askeri alanda tutmaya yönlendirdi. Bunlar genel sorunların Amerikan direk etkileri olarak epey zamandır yaşanıyor. Aşmazın siyasal mesajı ise seçimlerde ki adayların siyasal duruşu ile ortaya çıktı. Birine şahin, ötekine tutarsız tehlikeli imgesi ta başlangıçtan konuldu. Belli ki sermaye çevreleri de gelecek politik hamleler için de askeri kurala daha ağırlık verecekleri anlaşılıyor.

Amerikan genel görünüm le sorunlar mümkün oldukça dondurtma veya hamleler le denetim le kontrol etme çizgisinde tuturulup, daha fazla yenilgiler le karşılaşmadan, yeni döneme teslim etme eylimi vardır. Tabi bölgesel dinamikler ne gösgterir veya Rusya hangi kartı kulanır, o net deyildir. Ancak, yine de ABD de son bazı kararlar, adeta gelecek tartışmalara da hazırlık sinyali veriyor. Obamanın vetosuna rağmen Senatodan vetoyu kıran sayıda oyla alınan yasal durum, ülke içinde de endişeler yarat tı! 11 Eylül de rol alan ülkelerin yargılanma yolu açılıyor. Aslında bunun direk hedefi de Ortadoğu kutsal mütefik Sudielrden başkası da deyildir elbet! Sudiler de hemen tehtitleri patlatıp, “gerekir se ABD bankalarından paralarımızı çekeriz” açıklamasını savurdular. Obama ise ısrar la meclisleri “Başlayacak bir devletler yargılama sistemi, yarın aynen Amerikalılar için de geçerli olacaktır” korkusunu vurguladı. Ayni karşılık CİA başkanından da geldi!

Bu tutum da aslında herkesi damgalatıp terör ilan edip mahkum eden güçlerin, birden bu olaylar da kendi rolleri ile alakalı yülzşmenin tehlikesini de gösterdi. Herkese Terörist derken de aslında kulandıkları ifadenin devletlerin beslemesi ile oluştuğunu hep gündem dışında tutmaya çalıştı. aBD meclislerinin Obamaya rağmen ölen 11 Eylül aylelerinin neden olan ülkeleri yargılama yasası, bunun korkusu ile karşı çıkıldı. Çünkü Elkaydeyi ABD yaratıp Sudilerin finansman yaptığını herkes bilir. Tabi 11 Eylül olayında rol alanların Sudi kökenli hem de önemli zengin çevrenin insanları olduğu da imkar edilmezdi. Bunlar birleşin ce ve iş yargıya gelince, örneklem ve emsaller ilerde ayni olaylara karışan ABD askerleri veya CİA ajanlarını da kapzayacağı kesin. Helle günümüz IŞİD gerçeği dosyası da Avrupada yargıya taşınır sa!

*****

Amerikan cepesi böylesi karışık çalkantı yaşarken, güneye inildikçe Kolombiya örnekleminin referandum sonucunun sarsıntıları ile karşılaşıyoruz. Daha önceki yazılarımız da bolca yazdığımız Kolombiya barış sürecinin gelişimi, sonunda anlaşma ile taşlanıp, halk oyuna sunuluncada ret edilmesi paradoksu yaşanıyor. Halbuki kamuoyu araştırmaları evet oyunun epey önde olduğunu gösteriyor du. Hat ta; bundan etkilenen bazı hayırcıların son dönem de probagandayı dahi braktıkları da söyleniyor. Ama son dönemin giderek klasikleşen sonucu bukez Kolombiya da yaşandı. Kamuoyuna araştırma olarak verilen yanıtlar ters çıktı. Burada önemli etkenlerden biri de referanduma katılanların az olması ve daha çok direk görüşlülerin sandığa gitme hamlelerinin de katgısı vardır. Çünkü genellik le olumlu kamuoyu göstergeleri lehine olanlar için daha rahat davranmak yolu gelişirken, kaybedecek olanların tüm güçleri ile fırsatı lehlerine çevirme hamlleri hep oldu. Kolombiya da bu önemli bir etken oldu. Ayrıca; gerilaların etkin olduğu yerler de halkın seçmen olarak çoğu kayıtlı olmadığı da anlaşıldı. Bunun dahi çözümünü gerçekleştirmediler.

Kolombiya referandumunda yine birçok ülke resminin tekrarı da yaşandı. Çatışmanın olduğu ve etkilenilen yerler evet oyu verirken, “tabi seçmen olmayan taraftarlar da oy kulanmamasına rağmen” üstünlük sağlandı. Çatışmaların etkin olmadığı yerler ise daha çok ret cepesi lehine oy verdi. Ayni harita bugün Türkiye için de geçerli. Örnek; Kürt sorununda enaz etkilenen Karadenizin, sorunun da çözümüne en sert duruşu gösteren yöre olma benzetmesi aklınıza gelsin! Tabi önceki yazılarımda da belirtiğim gibi Kolombiya da güçlü mafyalar özellik le uyuşturucuda belirli bölgeler de hakim. Önemli paramiliterler varken, devlet içi savaş la beslenen önemli kesimler de vardır. Ayrıca; anlaşma ile toprak ağaları da zarar görecekleri için de barışa karşıydılar! Buna yaratılan siyasal yarım asırlık siyasal iklim de eklenmelidir. Birçok devlet katliamını, uyuşturucu ticaretini probaganda ile FARG gibi muhalif kesime havale edildi. Buna yönelik siyasal bir düşünce yerleştirildi. Biranda düşman, teörrist, uyuşturucu mafyası görülen kesim le barış denilince, bunların sıcaklığı ile probaganda yapan kesimlere de önemli kitlesel potansiyel de yaratma şansları brakılıyordu. Anlaşma daha anlaşılmadan ve yapılanların denilen şekliyle olmayıp devletin sorumlu olduğu gerçekleri aydınlatılmayıp, barışa denilince dün suçlanan kesimlerin af gibi algılanması sonucu, Kolombiya barış anlaşmasına hayır dedi!

Özetlediğim ve bunları açarsam kitapları dolduracak gerçeklerden mutlaka dersler almak gerekir. Hele de barış anlaşması gibi önemli siyasal deyişim dönemin de probaganda gücü ile örgütsel gerçeklik çok önemli kısadönemli etkenler olarak karşımıza çıkar. Genellik le Neoliberalizim ile kitleler siyaset den soğutulup bu sandığa ilgisiz kalmaya dek oluşturulan kültürel gerçek de Kolombiya da önemli siyasal sıçrama sürecini olumsuz etkiledi. Bakalım ikidebir Kıbrıs da kulanılıp barış la alakası olmayan süreç te olmamız nedeniyle Kolombiya uyarılarını kaçımız anlayacak?

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin