YKP: Görüşmelerin kesilmesinden endişe ediyoruz

2652

YKP Yürütme Kurulu Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Görüşmelerin devamı olarak BM Genel Merkezine giden Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum toplumu temsilcileri ve onlar adına açıklama yapanlar, ilerlemeler olduğunu, iyi niyetle çalıştıklarını ve umutlu olduklarını söylemektedir. Ancak BM özel temsilcisi Eide umutları paylaşmadı, onlar umutlu ise kendi de o kadar umutludur demekle yetindi.

Açıklamalardan anlaşılan odur ki görüşmelerde esaslı konularda uzlaşma olmadı. Uzlaşma bazı konuların detaylarında olsa da, hakkında yalnızca genel değerlendirme yapabildikleri garantiler, toprak (yönetim bölgeleri) ve güvenlik konularında bol kırmızıçizgileri vardır. Bunları da açıkladılar ve toplantıya giderken kırmızıçizgi koymama anlaşmasını da çiğnediler.

Durum böyle olunca görüşmelerin sürdürülememesi olasılığı ortaya çıkıyor.

YKP görüşmelere son verilmemesini ister ve sonuca götürecek şekilde esaslı konularda hemen ilgili taraflarla görüşmeler yapıp onların desteğini almaya çalışılmasını doğru bulur. Çünkü görüşmelerin iyi hazırlık yapılmadan başlatılması ve sonra da bu açığı kapatmadan devam ettirilmesi nedeniyle başarısızlık garanti edilmişti. Halkın desteği de aşırıları teskin ve tatmin etmek için gereksiz yalpalamalara neden olmasıyla kaybedilmişti.

Akıncı’nın Türkiye ile temasları da desteğinin yüzeysel ve esaslı sorunlara çare olmayacak şekilde gelişmesine neden olmuş gibi idi. Diğer tarafın da benzer duruma düştüğü kabul edilebilir. Hatta teskin edici açıklamalarına rağmen hükümet krizi de ufukta görülmüştür.

Ne yazık ki YKP’nin uyarılarına rağmen zamana önem verilmemiş, esaslı konular öncelikle ele alınmamış, her şey tehlikeye sokulmuştur.

BM ile görüşmelerin ve değerlendirmelerin, görüşmeleri sona erdirmesine izin verilmemelidir. Sorunlar iki tarafın da kendi ilgilileriyle görüşerek yolu açmalarıyla çözülmeye çalışılmalıdır.

Halkımız tarafların ve arkalarındakilerin esas niyetlerini ve çözüm için gerekli adımları atmalarını görmek istediğini enerjik olarak ifade etmelidir. Zaman aleyhe işlemektedir.