arşivUlus IrkadBizim ülkemizdeki durumlar ve son verilen sınav - Ulus Irkad
yazarın tüm yazıları:

Bizim ülkemizdeki durumlar ve son verilen sınav – Ulus Irkad

Yeniçağ podcastını dinleyin

ulusHep tartışırız. Bu ülke bağımsız değil, iradesi hep çiğneniyor diye. Nitekim son darbe kalkışmasında da öyle oldu. Tartıştığım durumlar gene kapıya geldi ve gerçekler bir kez daha sırıttı. Kim ne kadar ders çıkarır bilemeyeceğim. Ama belli ki artık seçimle kandırmacayla bu işler yürüyemez. Statükoya bağlı kalarak sadece meclise girip ense şişirmekle de bu iş olmuyor. Geçen sene seçimler sırasında da söyledim ve tartıştım. Bu ülke gerçekleri seçim yapsanız bile bir gün sizin kapınıza gelip yığılır ve bu gerçeği her zaman yaşarsınız. Sen güya hükümetsin, devletsin ama Türkiye’den bir emirle burada senin de haberin olmadan tutuklamalar olur, insanlar bir saniye içinde toplanılıp Türkiye’ye götürülebilir.Gerçeklerden kaçamazsınız çünkü  iradenin ayaklar altına alınması olayı, demokrasilere de insan haklarına da sığmaz. Bir insan hakları ihlalidir. Kıbrıs sorununda insanları köylerinden etmek, yurtlarından etmek, mallarına el koymak  savaş suçudur, insan hakları ihlalidir. Ha, bu  ihlaller 1974 yılında başlamadı. 1963 yılında da, öncesinde de vardı. Binlerce insan taciz edildi, köylerinden yurtlarından edildi. Birçok suçsuz insan ta 1955’lerde faili meçhullerin kurbanı oldu. Türk veya Rum farketmiyor, bu suçları Rumlar da Türkler de işledi ve sonuçta emperyalizme  bizi bölmesi için en büyük fırsatı da biz verdik. Kıbrıslırumlar ve Kıbıslıtürkler…

Şimdi geçen haftalarda darbeden sonra Türkiye’de varolan insan hakları ihalallerini görüyoruz. Darbeyi yapan  askerleri eline geçiren bir sakallı hoca, onları çırılçıplak ederek kayışla dövmekte. Tabi darbe yapanlar da aslında hata yapıyorlar. Seçimle geleni silahla devrimeye çalışıyorlar. Silahsız insanlar üzerine silah çevirip ateş ediyorlar. Bunlar da insan hakları ihlalleri. Peki ama bu darbe durup duruken mi çıktı? Cumhurbaşkanının “Başkanlık sistemini getireceğim” demesi ayrı bir darbe değil miydi? Hatta toplum bunu kabul etmeden hükümet toplantılarına kendisinin başkanlık yapmaya başlaması darbe değil miydi? Bu darbeye sebep olan kendisi değil miydi? Haftalar önce sosyal medyadan bu adamın tuttuğu yol bir darbe ve iç savaşa sebep olacak diyenler arasındaydım. Sanki de bizde de kalkışma olmuş gibi, mitingler düzenlenmesi ve insanların sanki de darbe burada da olmuş gibi taciz edilmeleri normal mıydı? Bu taciz edilmeler ve insanların zorla miting alanlarına toplatılmaları da insan hakları ihlali değil midir?

Türkiye’de yüzbinlerce insana varan tutuklamalar, işten atmalar, insanların suçları isbat edilmeden işlerinden olmaları normal midir? Suçları isbat edilmeden insanların suçlu yerine konmaları  normal midir? Demokrasiyle bağdaşır mı bu hareketler? Suçlar isbatlanmadan insanların uzun bir süre tutuklu kalmaları, koskoca generallerin polis karakollarında dayak yemeleri normal hareketler midir? Demokrasi ile bağdaşır mı?

Kıbrıs’ta bir olay olmamasına rağmen  burada da insanların hedef gösterilmeleri, sosyal medyada suçluymuşlar gibi resimlerinin yayımlanması, resmi kaynaklarda psikolojik baskı altına alınmaları, üniversitelerde sankide cadı avlarının başlatıldığı haberlerinin yaratılması hangi demokratik ülkede olur ki? Hadi onu da bırakalım, bundan on ay önce Güneydoğu’da başlatılan ve de sonuçta binlerce insanın öldüğü bombalamalar ve saldırılar normal miydi? Darbe değil miydi? Darebeye karşı olduğunu açıkladıktan sonra HDP’nin hala daha görüşlerinin değersizleştirilmesi, toplantılara davet edilmemesi ve partinn  yokmuş gibi davranılması nasıl bir demokrasidir? Hangi demokrasi anlayışına sığar? Bu davranışlar da darbe değil midir? Bir ülkede savaş şartlarının olması, iç savaş durumlarının devamı başka darbelere davetiye çıkarmaz mı? Nitekim çıkarmadı mı? Suriye’ye burnunu sokan bir devlet kendi ülkesine de maalesef aynı sorunları sokamaz mı? Nitekim sokmadı mı? Silopi, Cizre ve Diyarbakır gibi şehirlerde şu anda maalesef OHAL şartları var ve bu ilçe ve şehirlerde yakılmadık, yıkılmadık ev kalmamıştır? Bu mudur demokratik hükümet? Bu mudur dinseverleik ve Allah severlik?

Açıkça vurgulayalım, içi insan hakları ile dolu olmayan demokrasi gerçek demokrasi değildir. Bu biline…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin