yaklaşımlarÖzkan YıkıcıAşk m? yoksa aldatmaca mı? – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Aşk m? yoksa aldatmaca mı? – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Tesadüfe bak: Yıldız ve soru işareti ayni tuş ta. Sadece eklenen bir başka tuş la anlamlar deyişir. Birisi soru işareti, ötekisi hem de normal basım da Yıldız işareti. Demek ki kolayca birbirine karışma var. Oysa ilgili kelimelerin anlamı zıt. Aşk sevginin ifadesi imgesi olurken, aldatmak ise epey kötü durumları gösteren ifadedir. Buna yıldız veya soru işareti ayni tuş la korsanız da anlamlar da ters. Böylesi gevezelik le konuya başladım. Galiba sıcağın vurması beynimi biraz sarstı. Dahası var; Sıcak yanına dün yapılanın tam tersi olup öfkenin imgesi yerine flört etmeler başlamış sa bu işte mutlaka tuhaflık var. Yoksa öfkeyle kalkanın flörtlük le oturma deyimini de Neoliebral politik Ortadoğu koşulları da doğurtu.

Gerçekten biraz bölgeyi normal insan gibi inceleyen, sadece Emperyalist yönleri bilmeyen insanı şaşırtacak gelişmeler her an yaşanmaya uygun ortam vardır. Helle de bunu diktatörler veya oluşan zemin le itifakcı dost arayan veya daha vahimi, kaygan zeminin birilerini bir araya getirip çıkar ortaklığı yapıyor sa! İşte şimdiler de sıkılmadan mahşeller dizen medya yandaşlama havuz pazarında da katılarak bunlar yansıtılıyor. Çok deyil, aylar öncesi inanılmaz öfke nöbetleri ile ağızların açılıp diller atıp tutarken, “ey, yeniden yaparım, emri ben verdim” kelimeleri ile başlayan söylemleri kulaklar çok duydu, kalemelr çok yazdı. Şimdi mi: sanki onca tehtit ve yaşanan olmamış gibi sarmaşdolaş lı aşk zeminini siyaset arenasında görüyoruz.

Tahmin etmişsiniz! Sözü geçen ülkeler Rusya ve Türkiye, liderler Erdoğan ve Putin! Bunlar yeniden dostluk söylemlerine ve gayet güzel metiyeler göndermeye başladı. Sanki hiçbirşey olmamış gibi ve yeni başlarcasına da medya bunları da çiziyordu. Daha dün Sputnik Türkiye sayfasını açarken “erişilmez” fitresini karşımız da bulmuyorduk. “Eyler le” başlayan nutuklar ekranda çekilmiyor gibiydi! Demek ki tuhaflık bizde deyil, yaşananlar da bir anormalik var.

<Bazı Kapitalist siyaset bilimcileri ekleyecek: “Politika da çıkarlar öndedir* Herkes çıkarına bakar” diyecek. Daha da duymazlık la dünü hiç konuşmayacak. Aslında bize genel de Emperyalist gerçekleri, Ortadoğu politik tıkacı ve bunları üretiği kaypak gerçeğin nasıl siyasal oyunlaştırılıp kayganlaştığının resmini yeniden çizdir ti! Esatın Eset oluşu, ardından ey le başlayan Putinin de dostlaştığının Ortadoğu ortamının önemli doğan siyasal çocukların adıdır. Şimdi böylesi kaypak Ortadoğuda her şey beklenme ortamına kayıyor. En başta acabalı soru bile başladı: Eset yeniden Esat olur mu?

Suriyeden bazı bir birini tutmayan işaretler gelmeye hız verildi. Örnek; Almoniter sitesinde de yayınlanan bazı araştırmalar da kuşatılan Halep kentinin Rusyanın Esatın eline şimdilik geçmesini istemiyor! Çünkü; Halep kenti Esatın eline geçince Suriye hükümetinin gücü artıp Rusyanın masadaki kartının zayıflaması demek olacakmış! Onun için Rusya şimdilik Halep denkleminin ayni kalıp, Cenevre masasında kartın elinde olup ABD ile ortak pazarlıkta kulanmak istiyor. Buda kimemi yarıyor! Yeni Elnusra hareketinin yani Fetihci Şam eski ama ayrılmayan Elkaydeci gurubun Sunistan için seçenek olma şansını devam etirmesi demek tir.

Başka bir siyasal öngörü de şu: Erdoğan Putin yakınlaşması tek bir ülke de etkili olma olasığı vardır. Suriye: Esat da Kürt oluşumuna sıcak bakmıyor, Türkiye ise antikürt politikası malum. Bu yakınlaşma ile taktiksel sitratjik kayışı da sağlama olasılığı ile resmen Suriye Türkiye buluşması ile bedeli Kürtlere ödetme kartı üzerinde uzlaşma kolaylığı da oluşma şansı var. Kürt hareketinin ya Barzanileşme veya ikili kısgaca alınma hesabı zaten seslendiriliyor.

Yalnız! Hesaba konulmayan temel güç var! Amerika* Türkiye ABD ilişkileri öyle basit deyildir. Helle de anti Amerikanlaşma şansı da pek yok denecek noktadadır. Putin aşkını söyleyenler, filiyat da ABD gerçeğini hep unutuyorlar. Daha da tuşa düşerek Amerikaya karşı olma düşüncesi de seslendiriliyor. Nato, İMF, Dünya bankası gibi uluslar arası bütünleşen sistemsel tüm ilişkileri, bir ihdiyaç flört le bitirilme öncelikleri üzerine oturtulan metiyeler çiziliyor!

Yeniden belli ki Ortadoğu denklemi sarsıntı yaşayacak. ABD tavrı ve İsrail gerçeği neden se yorumcuların gözünden hep kaçıyor. Tıpkı Ortadoğu fitilenmesi, Kürt olgusu olaylarında olduğu gibi! Üstelik Putin Erdoğan aşkı öylesine kavga ve öfkeye de açık ki yarın Ukrayna denilince veya enerji havzası tekeller rekabeti gündeme gelince, bu aşkın nedenli sevgiye dayalı olduğu da ortaya çıkacak. Ama günü konuşan, verileni yorumlayan ve belirli çizginin dışına çıkamayan iletişim ağı yine ayni kandırılmaya düştü. Oysa kendileri kendileri ile yüzleşseler, dün yazdıkları, çizdirtiği yorumlara bakarak önce kendielrinin nedenli insanları yanıtlıklarını söylemeleri gerekir di! Oysa önlerine ne sunulur sa onu yazan garip bir medya gerçekliği ile konuları öğrenmeye çalışıyoruz. Hat ta sistemi bilmeyenler, oluşan zeminin adını koyamayanlar, hemen ayni hataları tekrarlamaktan da kurtulamıyorlar.

Artık kesin olan şu gerçeklik haykırıyor! Emperyalist tek kutupluluk dönemi zaten oluşturulamadan kırıldı. Emperyalist çeşitli merkezler oluşuyor. Hat ta devletler içi ayrışmalar dahi vardır. Bunlar yaşanan krizi çözemedikçe, bölgesel hegemonya düzeyinde düzen sağlayamadık ça, Bölgesel güçlerin daha fazla görece davranıp hegemonya payı isterken, din ve etnik kimliklerin siyasal gerici siyasal kurumsalaşmaları güçlendirdik çe, demokratik yapıların giderek otoriter baskıcı güce dönüşürken ve seçenek faşizmin çeşitli versyonları ihtimal haline geldiy se ozaman Türkiye Rusya tipi dost düşman eksenleri de bolca oluşur! Helle de batkklık olup parçalanan Ortadoğu gerçeği de yaşanırken.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin