anti-militaristanti-militarist haberAnti-Militarist Barış Harekâtı, 7. kez gerçekleşti
yazarın tüm yazıları:

Anti-Militarist Barış Harekâtı, 7. kez gerçekleşti

Yeniçağ podcastını dinleyin

TÜM ŞARKILAR VE DANSLAR BİR KEZ DAHA “EVİNE DÖN AYŞE” İÇİN

ambh4 ambh3 ambh2 ambhDün gece, 2010’dan beri olduğu gibi Anti-Militarist Barış Harekâtı 7. kez, Lefkeliler Hanında gerçekleşti.

Gecede Bandista, Monsieur Doumani, Alex and the Dukes, Yatay Zeka, Studio 21, Poly Lee, Radio Pangea Ayrıca Emrah Karayaprak da, sahneden vicdani reddini yeniden açıkladı.

Yüzlerce kişinin izlediği etkinlikte “Ayşe tatil bitti, evine dön”, “Evine dön Ayşe”, “işgallere son”, gibi sloganlar atıldı.

 

bandista
bandista

monsieur doumani

studio21
studio21
yatay zeka
yatay zeka
alex and dukes
alex and dukes

Ortak metin

Gecede 3 dilde de ortak açıklama okundu. Ortak açıklama şöyle:

Anti-militarist barış Harekâtı / 2010 yılından bu yana Lefkoşa’da anti-militarizmin, özgürlüğün, bir arada yaşamanın ve var olmada ısrar etmenin sesini yükseltmekte.

Bildiğimiz gibi, Kıbrıslı Rum milliyetçilerin adanın kontrolünü ele alabilmek için yaptığı darbenin ardından / Türkiye Cumhuriyeti, 14 Ağustos 1974’te Kıbrıs’ın kuzeyini işgal etmiştir.

Kıbrıs’ın kuzeyi ve Türkiye’deki egemen söylem bu işgale ironik bir şekilde Barış Harekâtı dedi.

Bizler “Barış Harekâtı” sözünün 7. kez hakkını vererek, bu günü / silahları, düşmanlığı, gücü ve ölümü katmadan yaşatmak istiyoruz.

Adanın bölünmüş iki yarısının liderlerinin hala daha anlaşmaya varmamaları sonucu / Türkiye ordusu yeşil hattın kuzeyindeki varlığını sürdürmektedir.

Buna karşı, bizler / mücadelemizi Kıbrıs’ı; askerlerden, milliyetçilikten, ırkçılıktan, cinsiyetçilikten, homofobiden ve her türlü köktendinci akımdan arındırmak adına / devam ettirmekteyiz.

1963 yılından beridir adamızda olağan üstü hal devam etmektedir. Kıbrıs’ın güneyindeki ekonomik kriz ve kuzeyindeki askeri işgal; adanın güney ve kuzeyindeki güçlerin her geçen gün daha fazla anti-demokratik koşullar yaratarak, insan hakları ve özgürlüklerini sınırlamak için bahaneler yaratmalarına sebep olmaktadır.

Bizler yeşil hattın iki tarafındaki Kıbrıslılar olarak; adadaki bütün ordulara karşı direnenleri ve Barış Harekâtının hakkını vermek isteyen herkesi direnişe çağırırız.

Zaman, hep beraber, bu baskılara ve güçlere karşı direniş saflarını sıklaştırma zamanıdır.

Bu gece de, yine bir ağustos akşamında, adanın askersizleştirilmesi için, Türk, Yunan, İngiliz, Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki ve güneyindeki yerel ordulardan arındırılması umuduyla özgür bir Kıbrıs ve Dünya için dayanışıyoruz.

 

Vicdani ret açıklaması

Emrah Karayaprak’ın gecede okuduğu vicdani ret açıklaması şöyle:

Ben Emrah Karayaprak 13 yaşından beri Tip 1 diyabetiyim.2010 yılında askeri merciler tarafından askerlik için çağrıldığımda tip 1 diyabeti olduğuma dair raporlarımı sundum. Fakat sözde devletin askeri, sözde devletin hastanesinin verdiği raporları hiçi sayıp beni defalarca bazı testlere tabi tuttular. Düzenli olarak almak zorunda olduğum hayati önem taşıyan insülinlerimi kesmeye çalıştılar ve bu testler sırasında sağlık durumunda ciddi sıkıntılar yaşadım. 2 yıl sonunda tip 1 diyabeti olduğuma ve askerliğe elverişli olmadığıma fakat olası bir savaşta seferi olduğuma yani benim yedek asker olduğumu bana tebliğ ettiler yani yine askerin malıydım.

Emrah Karayaprak
Emrah Karayaprak

Askere alınmadım ama her zaman kendimi bir askermişim gibi hissetmemi sağlayan bir sistemin içinde yetiştim bugün gördüğüm şey şu ki bunun gibi yapılar, ulus devlet orduları ve onun militarist katmanları sadece kendi bağlı oldukları kapitalist sistemi korumaya yarayan ve bunu da gerekirse düşman olarak gösterdiği unsurları, insanları yok ederek sürdüren bir mekanizma olduğu.

Biz insanları birbirine düşman gösteren, düşman yaratan ve öldürmeye programlayan hiçbir ulus devlet ordusunda yedek de olsa yer almayacağımı herhangi bir seferberlik durumunda da askere gitmeyeceğimi beyan ederim.

Çürük değil vicdani retçiyim.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin