yaklaşımlarAlpay DurduranBuyur bundan da yak, İspanya telaşa düştü – Alpay Durduran
yazarın tüm yazıları:

Buyur bundan da yak, İspanya telaşa düştü – Alpay Durduran

Yeniçağ podcastını dinleyin

durduran2Dünya bir tuhaf mı yoksa biz dünyadaki farklılıkları göremeyecek kadar gerçekle düşlerimizi karıştırır mıyız? Sanırım bize o kadar katı eğitim verirler ki öğrendiklerimizle gerçek durumları ayırt edemeyiz ve gördüğümüzü değil görmemiz gerektiğini sandığımızı görürüz. Tabii bu durum yani gördüğünü başka şey sanmak da doğaldır ama eğitim sistemimiz de bize sorgulamayı öğretmez derlerken bile aldatırlar, sorgulamamayı öğretirler sorun bizdedir.

Olay şudur. İngilizlerin çok milliyetçi oldukları en azından bizden çok milliyetçi olduğu genel kabul görmüştür. Ancak İskoçya ayrılmak mı istedi, buyur oyla dediler. İngiltere referanduma gitti, AB’den çıkma sonucu alındı ama İskoçya’da tersine AB’de kalma kararı çıktı diye İngiltere başbakanı çok memnun oldum dedi.

İspanya Katalonya’nın ayrılma istemesine sert tepki gösterdiği gibi İskoçya’nın İngiltere çıktıktan sonra da AB üyeliğini devam ettirmesi olasılığını öfke ile reddetti. Olmaya da ayrıldıktan sonra AB içinde kalabileceği anlaşılır da bir referandumda Katalonya, İspanya’dan ayrılır diye telaşa düştü.

Bir karış toprak verilemez iddialarını hangi millet bunu kabul eder diye ileri sürenler İngiltere’nin Galler’e madem ayrılma isteyeniniz var buyurun referandum yapın veya gelin size özerklik verelim demesini de düşünerek görüşlerinin ne derece evrensel olduğunu baştan değerlendirmelidirler.

İskoçya ayrılıp AB’de kalmak mı istedi, İngiltere daha ayrılmadan buyur AB ile müzakereye başla dedi.

Kuzey İrlanda da AB’de kalmak için Güney İrlanda ile birleşmeyi referanduma sunmak istiyor. Bakalım İngiltere başbakanı ona ne diyecek?

İngiltere AB’den ayrılmaya evet demekle Cebelitarık da ayaklandı. Şimdiye kadar İngiltere’de kalmak isteyen Cebelitarık şimdi AB içinde kalmayı seçti. Bakalım onun hali ne olacak?

İngilizler milliyetçi oldukları için AB’den çıkmak istediler ve milliyetçi partiler referandumda güç kazandılar iddiaları ise bunlara uygun yanıt olmuyor.

Halk yabancı işçilerden rahatsızmış onun için çıkmak istemiş, hâlbuki İngiltere’ye yerleşen AB yurttaşlarından daha çok İngiltere’den AB ülkelerine yerleşen olmuş. İşçi haklarını budamak için AB’den taviz isteyen İngiltere’de işçi hakları için AB’den çıkma kararı verilmiş!

Dünya küçüldü deriz ama hala o kadar büyük ki gördüğümüz şeylere rağmen hala başka değerleri evrensel sayarız. Onun için de şaşarız.

Haberlere göre İngiltere AB’nin çok fazla kuralcı olduğunu ve bürokratik bir yapı ile ekonomik gelişmeyi engellediğini iddia etmiş. Müzakerelere de kendisine bazı kararları uygulamama olanağı verilmesini istemiş. Ayni zamanda dar ve sabit gelirlileri koruyan fazla kurallar varmış. Bunlarla ilgili tavizler koparmış ve referanduma öyle gitmiş. Halka bunları söyleyip AB’de kalma oyunu sağlayacağını düşünmüşler. Bu arada yabancı derken Türkiye’nin üyeliğinin de göçmen akını sağlayacağı iddiaları etrafı karıştırınca Türkiye 3000 yılından önce üye olamaz propagandası başlatılmış.

Halk ise aşka konulara da kafayı takmıştı. AB’yi devlet etkisinden mahrum bırakan neo liberal politikaların şampiyonu olan Muhafazakâr partili Margaret Thatcher ve Reagan felaketinden beri bunu dünyaya empoze etmek için çok etkili bir savaş vermişti şimdi ise halk İngiltere ayrılırsa kaybettikleri sosyal hakları geri alacakmış hayaliyle çıkış için oy kullandı.

Zavallı İngiliz AB’den kaçsa ABD ve uluslararası liberal tuzaktan kaçamayacağını ve o tuzağın bizzat İngiltere tarafında istenip inşa edildiğini görmezden geldi.

Şimdi çıksa da kendisine daha iyi sosyal haklar vaat eden bir devlet bulamayacak çünkü demir kapanın dişleri Reagan ve Thatcher tarafından hazırda bekler.

İngiliz kabiliyeti ve özgüveni yüksek olabilir ama çıkış yanlılarının İngilizlerin AB’ye yerleşenlerin sayılarının AB ülkelerinden İngiltere’ye yerleşenlerden daha fazla olduğunu bile bilecek kadar dikkatli olmadığını görürsek durumlarının iyi olmayacağını söyleyebiliriz. Dar ve sabit gelirlilere sahip çıkacak ve gene onların vergileri ile hizmet verecek bir devlete sahip olmak nasıl olabilir onu da düşünecek zaman bulamadılar.

YKP “daha iyi bir Avrupa mümkün” politikasıyla sol parti ile işbirliği içindedir. Sol parti tek tek AB üye devletlerinde tüm AB’yi güçlendirmek ve sosyal bir AB yaratmak ancak sol partilerin şimdikinden çok daha fazla güçlenmeleri ile olası olur diye düşünmektedir. İngiltere solu ise ben başımın çaresine bakayım bana ne başkalarından demiş olmaktadır. İşçi partisi de çok zayıf kalan AB’de kalalım kampanyasıyla sol partiler işbirliğine önem vermediğini göstermiştir hem de son zamanların en solcu başkanına sahip iken…

Zor dostum zor. Dünya çağında bir kapitalist cendere kuruldu ve sıkıntılara çare bulmak ancak halkın uyanıklığını kapitalizmin yarattığı yapay lüksle dünyanın yarısın felaket durumuna karşı çıkarak savaşıma dönüştürmesiyle çare ufukta belirir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin