anti-militaristanti-militarist haber2006’dan bugüne 11. kez düzenlenen eylemle yeniden vurgulandı "ASKERSİZ LEFKOŞA MÜMKÜN!"
yazarın tüm yazıları:

2006’dan bugüne 11. kez düzenlenen eylemle yeniden vurgulandı “ASKERSİZ LEFKOŞA MÜMKÜN!”

Yeniçağ podcastını dinleyin

Askersiz Lefkoşa 2016 Askersiz Lefkoşa 2016 Askersiz Lefkoşa 2016 Askersiz Lefkoşa 2016 Askersiz Lefkoşa 2016 Askersiz Lefkoşa 2016Askersiz Lefkoşa İnisiyatifi’nin ortak çağrısı ile Askersiz Lefkoşa eylemi gerçekleştirildi.

Daha önce Lefkoşa’nın her iki yanında eş zamanlı düzenlenen eylem bu yıl ortak yapıldı.

Ledra Palace’da toplanan eylemciler Sarayönü’nden Ledra- Lokmacı geçiş noktasına yürüdü. Eylemde ortak açıklama Ledra-Lokmacı ara bölgesinde de yapıldı. Ortak açıklamada bir kez daha askersiz Lefkoşa’nın mümkün olduğu vurgulandı. Lefkoşa’nın askersizleştirilmesi talebinin dile getirilmesinin ardından eylemciler Elefteria Meydanından Ledra Palace’a geçerek eylem sonlandırıldı.

Öte yandan Polisin tavrı gerginliğe neden oldu. Sınır geçişleri sırasında polisin Kıbrıslı Rum eylemcileri tehdit etti, eyleme destek veren Studio 21 dansçılarını engellemek istedi. Polisin keyfi tavrı protesto edildi.

 

Polisin tavrı gerginliğe neden oldu

Polis, Ledra Palace geçiş noktasında Kıbrıslı Rumlara eyleme katılırlarsa tutuklanacaklarını söyleyerek tek tek tehdit etti. Lefkoşa’nın kuzeyine geçilmesinin ardından, Sarayönü Meydanında diğer eylemcilerle buluşan kortej Ledra -Lokmacı geçiş noktasında geldi. Burada Studio 21 kısa bir dans gösterisi yapmak istedi ama dans gösterisi başladıktan kısa süre sonra Kıbrıslı Türk polis burada eylemcilere eylemin yasal olmadığını iddia ederek eylemcilerin dağılmalarını istedi. Polisin bu tavrından ötürü eylemcilerle polis arasında gerginlik yaşandı. Daha önce de olduğu gibi polis burada keyfi bir karar ile eylemcilerin grup halinde geçiş yapmalarına izin vermezken, kısa bir süre yaşanan tartışmaların ardından yürüyüşe katılanlar ara bölgeye geçiş yaptı. Bir süre ara bölgede askersizleştirme talebini dile getiren sloganlar atılırken, herhangi bir işlem yapmadan geçişi sembolize edilen topların kuzeyden ara bölgeye geçirilmesi ile eylemciler bir süre yapılan uygulamaları protesto da etmek için “top oynadı”… Daha sonra ara bölgede Askersiz Lefkoşa İnisiyatifi’nin ortak açıklamasını Avgenia Nikiforou Rumca, Murat Kanatlı da Türkçesini okudu. Açıklamalardan sonra eylemciler ara bölgeden Lefkoşa’nın güneyine geçmeye çalıştı, burada da bazı Kıbrıslı Türk eylemciler Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vatandaşları arasında geçişlerde ayrımcılık yaptığını söyleyip tepki gösterdi. Burada kısa süreli sözlü bir Kıbrıslı Rum polis ile yaşanan tartışma sonrası geçiş süreci tamamlandı ve kortej Ledra Caddesinden geçerek Elefteria Meydanından yeniden Ledra Palace ara bölgesine ulaştı ve burada etkinlik sonra erdi…

 

Ortak açıklama

İki dilde okunan ortak açıklamanın Türkçesi:

askersiz Lefkoşa için 2006’den beri 11. kez, bir kez daha sokaktayız…

 

içinden teller, sınırlar geçmeyen bir Lefkoşa ve Kıbrıs için

içinden tanklar

içinden silah

içinden düşmanlık geçmeyen bir Lefkoşa ve Kıbrıs için…

 

bu ikiye bölünmüş şehirde

güven için, güvenebilmek için

şovenizme dur demek için!

askersiz Lefkoşa için sokaktayız…

 

askersiz lefkoşa afiş 2016 wçıkmaz sokaklar olmasın, orda artık çocuklar oynasın

pencereleri kum torbasıyla kapatılmış evlerin arkasından

gençler nöbet tutmasın

bazen sadece bir yolun ayırdığı mevzilerden birbirlerine bakıp

düşmanlığı öğrenmesinler diye…

Askersiz Lefkoşa için sokaktayız…

 

Savaş hatırası kurşun yaralı evler, işyerleri
tekrar hayat bulsun

Kıbrıs’ı ayıran ara bölge, Kıbrıs’ı birleştiren mekânlara dönüşebilsin diye…

Askersiz Lefkoşa için sokaktayız…

 

Yeniden soruyoruz

“Neden bu şehir sınırlar tarafından bölünüyor?

Gerçekten birbirimize zarar vermek istiyor muyuz?

Gerçekten bu kadar farklı mıydık yoksa öyle olmamız mı öğretildi bize?

Bu şehir farklı dillerde konuştuğumuz için bölünmedi; bu bölünme rakip elitlerin arasındaki bir güç oyunun sonucuydu.

Askersiz Lefkoşa 2016 Askersiz Lefkoşa 2016 Askersiz Lefkoşa 2016Bazıları tüm adanın iktidarını paylaşmaktansa, adanın yarısında bütün iktidara sahip olmayı tercih ettiler.

Günlük hayatımız onların keyfine bağlı değildir. Sözde bizi korumak adına varlığını sürdüren 5 farklı ordunun silahlarını üzerimize doğrulttuğu sürekli bir tehdit altında yaşamak zorunda değiliz.

Bir avuçluk yerde bütün ordularını sığdıracak yer buluyorlar ama biz bir araya gelmeye çalıştığımızda yolu kapattığımızı söyleme cesareti buluyorlar.

Tüm milliyetçi ve emperyalist ordulara, sömürge dönemi sonrası ve ittifak ordularına ve devletlerin bastırma mekanizmaları ve otoriter kurumlarına karşıyız. Asla ve hiçbir yerde kimse güç elitlerinin askeri olmamalı.

Orduların ve militarizmin bizden çaldıklarını, şehrimizi, mahallelerimizi ve hayatımızı geri alma zamanıdır.

Bunun için Kıbrıs’ın tümden askersizleştirilmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz. Çözüme giderken ki süreçte hemen şimdi Lefkoşa’nın din, dil, etnik yapısını ve statünü ne olursa olsun tüm ordulardan arındırılmasını ve tümden askersizleştirilmesini istiyoruz.

 

Kıbrıs sorunu çözecek bir antlaşmaya yakın olduğumuzu söylüyorlar. Böylesi koşullarda bu küçücük coğrafyada dolaşım özgürlüğümüzü kısıtlayan tüm bürokratik engellerin kaldırılmasını da talep ediyoruz.

Geçiş noktasındaki keyfi kayıt altına almaları içeren kimlik kartı kontrollerinin kaldırılmasını istiyoruz. Geçişlerde bir engele dönüşen çifte araç sigortalanmasının hemen şimdi kaldırılmasını talep ediyoruz. Lefkoşa’da Mağusa ve Baf kapılarının, Derinya, Lefke-Aplıç, Athinou, Dillirga bölgelerinin hemen şimdi geçişlere açılmasını talep ediyoruz. Maronit köylerinin askersizleştirilerek, onlara kendi evlerine hemen şimdi dönme hakkı verilmesini istiyoruz… Çözüme giden sürecin yaşam alanlarımızda hissedilmesini istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz ve bu mücadeleyi ileriye taşımaya kararlıyız…

 

Askersiz Lefkoşa ve Kıbrıs mümkün! Yalnız mümkün değil, bunu birlikte inşaa edebileceğimize de inanıyoruz. Bunun için Kıbrıs’ın tüm yanındaki anti-militarist örgüt ve aktivistler olarak ortak mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz…

Elbette bir gün, bu ülkenin sokaklarında hiçbir engelle takılmadan özgürce dolaşma özgürlüğümüz olacak, bunun için bugünden ortak mücadelemizi yükseltiyoruz…

Demilitarised Nicosia – Askersiz Lefkoşa – Aποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία 2016

Posted by Demilitarised Nicosia Askersiz Lefkoşa Aποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία on 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin