kızıl yeşiltoplumsal cinsiyet eşitliğiToplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu: bir anlık hiddet değil, kadına yönelik şiddet
yazarın tüm yazıları:

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu: bir anlık hiddet değil, kadına yönelik şiddet

Yeniçağ podcastını dinleyin

ToplumsalCinsiyetEşitliğiPlatformuToplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu açıklaması:

15 Ocak 2016 tarihinde bir erkek şiddeti cinayetle sonuçlandı ve Kıbrıs’ın kuzeyinde Nejla Mağracı isimli bir kadın daha öldürüldü.

Bizce yaşanan cinayet adli olduğu kadar politiktir. Çünkü gerek aşağılama, baskı, gerek dayak, taciz, tecavüz olarak karşımıza çıksın, gerekse canımızı alsın, psikolojik ekonomik ya da fiziksel yollarla yapılsın, sunucu itibariyle, kadına yönelik şiddet, erkek egemen bir denetim ve baskı aracıdır. Bu sebeple, bu olayın medyada nasıl işleneceği, kolluk kuvvetleri ya da yargı tarafından nasıl ele alınacağı, bütün kadınları ilgilendiren bir meseledir.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu bileşeni örgütler ve bireyler olarak, bir kadını daha erkek şiddetine kaybetmekten ötürü üzgünüz. Bunun ilk olmadığı için üzgün olduğumuz kadar öfkeliyiz de. Bu nedenle Nejla Mağracı cinayetiyle ilgili medyayı, polisi ve mahkemeleri takip edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

 

Bu vesileyle yetkililere soruyoruz:

  • Kadına yönelik şiddetin temelinde yatan toplumsal cinsiyet eşitliğini aşmak için ne yapıyorsunuz?
  • Ceza yasasındaki değişiklikleri, Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesine Dair Sözleşmeyi meclisinizden geçirmek dışında, etkin uygulanmalarına, amaçlarına hizmet etmelerine dair herhangi bir adım attınız mı?
  • Kadınların yaşam haklarını garanti altına almak için hangi özel önlemleri alıyorsunuz? Kadına yönelik şiddeti sona erdirmek için her hangi bir acil eylem planınız var mı? Bunu uyguluyor musunuz?
  • Kadına yönelik şiddetle vakalarıyla ilgilenen kamu görevlilerinin eğitimi ile ilgili hangi çalışmaları yaptınız, yapıyorsunuz?
  • Kadınlara yönelik erkek şiddetiyle mücadele için ne kadar bütçe ayırdınız? Etkin bir sığınma evi, şikâyet ve yardım hattı açmak için neyi bekliyorsunuz?

 

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ PLATFORMU

KTÖS, Feminist Atölye, Feminist Öğretmen İnisiyatifi, YKP-fem, Kuir Kıbrıs, Envision Diversity, MAGEM, MAKAMER, Mesarya Kadınları İnisiyatifi, CTP Kadın Örgütü, TDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, Kıbrıs Dem Genç Kadın, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Mülteci Hakları Derneği, BKP Kadın Meclisi, DAÜ-SEN, Daü-Bir-Sen, Tabipler Odası, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin