.YeniçağmanşetDerinya konusunda durum: “Generale çizmeyi aştın deycek biri aranıyor”
yazarın tüm yazıları:

Derinya konusunda durum: “Generale çizmeyi aştın deycek biri aranıyor”

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı dünkü liderler toplantısı sonrası basına yapılan açıklamayı değerlendirdi, Derinya geçiş noktası konusunda kaygıları ortaya koydu. Değerlendirme şöyle:

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmeler devam ediyor. Aylar önce ilk görüşmenin ardından güven artırıcı önlem gibisinden Lefke-Aplıç ve Derinya’daki kapının açılması konusu kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Üzerinden aylar geçmesine rağmen Lefke-Aplıç geçiş noktası konusunda yavaş da olsa ilerleme kamuoyu ile paylaşıldı.

Çözüm konusunda ciddi ilerlendiği söylenen zamanda askeri önlemler üzerine daha görünür düzenlemeler beklerken, Derinya geçiş noktasına dair askerin stratejik olduğu iddiası ile güzergah değişikliği talebi dünkü liderle görüşmesinde Kıbrıs Türk liderliğinin alternatif yol koyması ile resmiyet kazandı.

Maraş’ın askersizleştirilerek en azından yeniden yerleşime açılması için girişimler beklerken, askerin bu talebi ile, Maraş’ın aslında açılmayacağını, askerin orda durmaya devam edeceğini, bu nedenle yolu stratejik nedenle tutmak istediğini anlamış olduk.

Bir yandan son sürat çözüme gidiyoruz denirken son bir ay içinde Lefkoşa sokaklarında 4 kez tank top ve binlerce askerin katıldığı askeri törenler ve provası yapıldı.

Son sürat çözüme gittiğimiz iddia edildiği zamanlarda, hala asker için savaşta kullanmak için stratejik bölgelerin olduğunu öğreniyoruz ve toplum liderinin bunlara boyun eğerek yeni önerileri masaya getirdiğine şahit oluyoruz.

YKP açısından Derinya konusunda son durum, generale çizmeyi aştın deycek birini arıyoruz…

Talebimiz yeni geçiş noktaların hızla açılması ve gerçek güven artırıcı önlemler yani bölgesel askersizleştirmelerin, asker çekmenin, Maraş’ın 74 öncesi orda yaşayanlara iadesi gibi adımların hızla hayata geçirilmesidir. Bu tip adımlar çözüm sürecinde ilerlemeyi gösterecek gerçek göstergeler olacaktır.

 

YKP Basın Bürosu

02/09/15

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin