.YeniçağmanşetRötarlı “Alo Beşir” Hükümetinin kopyala yapıştır programından umut var mı?
yazarın tüm yazıları:

Rötarlı “Alo Beşir” Hükümetinin kopyala yapıştır programından umut var mı?

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, yeni hükümet, hükümet programı ve gelecekte yaşanacaklara ilişkin değerlendirmede bulundu, yenin bir yıkım paketinin hazırlandığına vurgu yaptı, mücadele çağrısı yaptı. Yapılan açıklama şöyle:

Büyük tantana ile CTP-UBP hükümeti kuruldu, programı okundu ve güvenoyu da aldı. Bu yeni oluşan Rötarlı “Alo Beşir” Hükümetidir ve esas amaçları yürürlüğe girecek TC’den ithal 2016 model yıkım paketini hayata geçirmektir.

Yeni CTP-UBP koalisyon hükümeti konusunda, bir süre önce UBP yetkililerin çeşitli şekillerde ‘telkin var, dayatma yok’ yönündeki açıklamaları aslında amacın dolaylı olmayan şeklinde itirafıdır.

Mecliste okunan hükümet programı için TC’den dayatılan yıkım paketinden arda kalanlar ve hazırlanan yenisi konusunda pek detay olmaması da, hükümet programı diye okunanın laf yığından bişey olmadığını göstermektedir.

Herkesin bildiği, TC ile imzalan ve alınacak mali yardımların onun gerçekleşmesine bağlı olan protokol adı altında imzalanan yıkım paketinin aslı hükümet programı olduğudur. Yeni hükümetin temsilcileri bunu değiştireceklerine yönelik tek kelime etmediler…

Geçmişte çok daha iddialı hükümet programları okunmuştu. Bir önceki CTP-DP hükümeti bozulma gerekçesi kamu reformuna DP’nin direnmesi olduğu iddia edilmiş, bunu hayata geçirmek için de CTP-ÖP hükümeti oluşturulmuştu. Bugün ise kamu reformunu en çok talep eden parti sanki DP’dir! Bu nedenle hükümet programı diye okunanların birer masal olmaktan öte gitmediğini bunca yıllık siyasi tecrübelerden bilmekteyiz.

Hükümet programını yazanlar da bunun farkında olacak ki 6 Eylül 2013 tarihli CTP-DP hükümet programının da, 22 Temmuz 2015 CTP-UBP hükümet programının da yapılacakları kısmının ilk iki maddesi kelimesi kelimesine aynıdır. Tek seçim bölgesi olması, Sayıştay ve Ombudsman kurumun güçlendirilmesi, özel sektörde sendikalaşma, çocuk mahkemeleri, iş mahkemeleri ve ticaret mahkemelerinin kurulması, yolsuzlukla mücadele, e-devlet gibi birçok konu iki hükümet programda da kelimesi kelimesine ayni ve çok benzeyen kelimelerle tarif edilecek şekilde mevcuttur. İki programı da yazanlar ‘zaten ne işe yarayacak’ deyip kopyala yapıştır usulü ile bu defakini de kaleme almışlardır.

Hatta yeni hükümet programı Kıbrıs konusunda daha muğlak ifadelere yer vermektedir. CTP-DP hükümet programında “federal bir çözüm” ve antlaşma 4 kez yer alırken, yenisinde “11 Şubat 2014 tarihli Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklamasında yer alan koşullar, hükümetin Kıbrıs konusunda benimsediği çözüm şeklinin zeminini oluşturur” gibi federal çözüm hem demiş hem dememiş olmayı barındıran her yöne çekilebilir ifadeler ile çözüm şeklini tanımlanmaktadır…

İki hükümet programı da ayni şekilde son bulmaktaydı. CTP-DP hükümet programı “Kıbrıs Türk halkının mutluluğu ve refahı için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğimizden emin olabilirsiniz” diye son bulmakta ancak CTP-UBP hükümet programı ayni anlam ama daha eski kelimelerle şöyle sona ermekte; “Kıbrıs Türk halkının mutluluğu ve refahı için elimizden gelen bütün gayreti sergileyeceğimiz konusunda sizleri temin ederiz.” Yani bu davranış, tez yazarken intihal suçundan kaçmak için kopyalayıp yapıştırdığı paragrafların içindeki kelimeleri ayni anlam ama benzerleri ile değiştirenlerden farkı olmayan, kötü kopyacılık örneği sergilediklerinin ispatıdır.

Rötarlı “Alo Beşir” Hükümetinin kopyala yapıştır programından umut var mı?

TC’nin acentası olmaktan öte gidemeyecek olanların umut olmasını beklemek boşunadır. AKP’nin Türkiye’ye dayattığı İslamcı sosu ile servis edilen neoliberal politikaların Kıbrıs versiyonunun devamı Ocak 2016’dan itibaren büyük ihtimal yürürlüğe girecek.

Yeni yıkım paketi hala hazırda kapalı kapılar ardında yazılmaktadır. Son aylarda TC’den gelip giden politikacıların adada oluşları tesadüflerle açıklanamaz.

YKP, Kıbrıs’ın kuzeyindeki siyasi partileri, sendikaları ve örgütleri yeni dayatma paketine karşı direnme için hazırlıklı olmaya çağırır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin