.YeniçağmanşetÇoktan hazır güven yaratıcı önlemler
yazarın tüm yazıları:

Çoktan hazır güven yaratıcı önlemler

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Akıncı ve Anastasiadis’in açıkladığı güven artırıcı önlemleri ve çalışmalarını değerlendirdi. YKP Parti Meclisi üyesi Alpay Durduran’ın açıklaması şöyle:

Türkiye’nin garantör devlet olarak elde ettiği kazanımları kaybetmemeye kararlı olduğunu ve deniz hakları konusunda garantör ülke olarak Türk toplumu adına talep ettiği çıkarları tartıştırmayacağını açıklamasından sonra dünyanın desteklemeyeceği, Kıbrıslıların da uzlaşamayacağı bir ortamın sürdüğü ortaya çıktı. Ancak ayni zamanda güven yaratıcı önlemler konusunda adımlar atılacağı ve bir adım ilerde giderek çözümü sağlamaya hem de bu yıl içerisinde çalışmakta oldukları açıklanmaktadır.

Bu durumda Kıbrıslılar için durumu daha kolay dayanılır hale getirmenin yararları konuşulabilir ve bu AB’nin politikasının bir parçasıdır. Onun için yeni kapıların açılması, telefon iletişiminin ve bu arada ve bu vesileyle iki bölge arasında para transferinin de ilk adımlarının atılması olumlu olur.

Ne yazık ki durumu çözümü güçleştirici etkiler yapacak şekilde değiştirmeye engel olacak bir anlayışa da varılmamıştır. Bunlardan bir tanesi de deniz hakları üzerindeki çelişmedir ve çatışma yaratma riski vardır. Durumu güçleştireceği açık olan gelişmeler ise çözümde güçlük çıkaracak nüfus yapısı değişmesi, mülkiyet haklarının ihlalinde çözümde olabilecek toprak değişikliğinde zorluk yaratacak biçimde sürdürülmesi ve ekonomik yapının yaşamasına izin verilmesi zor olacak üniversite, kumarhane ve çevreye zararlı turistik yapılara izin verilmesi de sorundur.

Yani bugün için çözüm yolunda ilerlemeden, konunun esaslarını görüşmeye başlamadan atılan olumlu adımların yararının zaman içinde ters etki yaratması kaçınılmazdır.

Çelişkili açıklamaların, sözlerin değişebileceğini göstermesi dolayısıyla ve iktidar değişiklikleriyle umut kapısı açılabilir umudu vardır. Ancak çözümü güçleştirici gelişmelere engel olmak barışçı güçlerin düşünmesi gereken bir konudur.

Çözüm için Kıbrıslı Türkleri Ada’da korumak, etkin bir yönetim sahibi olmasını sağlamak ve iki toplumu birbirine yakınlaştırmak sürekli gündemimizde olmalıdır.

Gördüğümüz gibi hangi güven yaratıcı önlem konu olsa önceden hazırlık yapıldığı ve talimat verilir verilmez gerçekleştirdiği veya gerçekleştirilebilecek bir durumun olduğu da açıklanmaktadır. Son olarak Eroğlu’nun da telefon bağlantısı için çalışma yapılmasını onayladığı haberi basında yer almıştır. Bunların Akıncı’nın gelişiyle ilgisi varsa gelmesine onay verildiği mi anlatılmaktadır yoksa gelişiyle ilgili olmadığı mı haber veriliyor? Bunu halkımızın iyi değerlendirmesi gerekmektedir.

YKP durumu yakından izlemektedir ve halkımıza bilgi vermeye devam edecektir. Olumlu yönde atılan adımları destekleyecek ve yol göstermeyi sürdürecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin