seçimlerseçim 2015Maraş’ın açılması ile Maraş’ta otel açılması aynı şey değildir
yazarın tüm yazıları:

Maraş’ın açılması ile Maraş’ta otel açılması aynı şey değildir

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde edilen vaatleri ve Maraş’ın açılması konusundaki tartışmaları değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Uzun zamandır güven artırıcı önlem olarak Maraş’ın açılması gündemde değildi. Hatta birçok parti bunun ancak bütünlüklü çözümün parçası olabileceğini söylemekteydi. Eroğlu’nun Maraş’ın Türk yönetiminde açılması fikrini ortaya atmasıyla tartışma yeniden alevlendi.

İçinden geçtiğimiz süreçte seçim vaatleri çerçevesinde bazı adaylar yeniden Maraş’ın açılması fikrini hatırladı ama açıklamaların üstü örtük. Maraş açılsın derken politikalarının ne olduğu tam olarak anlaşılmamaktadır ama söylemlerinden süzülen cümlelere baktığımızda, deniz sahilinde bazı otellerin olduğu alanın açılmasının savunulduğu ortaya çıkmaktadır.

Maraş yalnızca sahilde görünen birkaç otel midir?

Açıklamalardan anladığımız Maraş’ın açılması ile Maraş’ta otel açılmasını aynı şey sananlar var!

1990’ların başında konuşulan ve üzerinde uzlaşılan Gali Fikirler Dizisi içindeki güven artırıcı önlemlerden biri de Maraş idi… Bu güven artırıcı önlem Maraş’ın önce telli bölgesinin ve sonra diğer alanların 40 bin eski Kıbrıslı Rum mülk sahibinin yeniden kullanımına verilmesini kapsamaktaydı.

YKP, buna dikkat çekmek için 2007’den itibaren Maraş telli bölgesi önünde basın açıklamaları yapmış, 2011 yılındaki basın toplantısı yaptığı yerden oteller değil, konut bölgesi görülmekteydi. Ordaki basın toplantısında şunu belirtmiştik:

“Bugün gene bir kez daha bu defa, bir ayrım hattının, bu ayrım hattının önündeyiz… Maraş’ı geniş kitlelerin dikkatine taşıyan gazetelerin gösterdiği birçok fotoğraftan farklı bir açıdan Maraş’a bakıyoruz. Buralarda bir zaman on binlerce Kıbrıslı yaşamaktaydı, ancak şimdi yolun bir yanı yaşam diğer yanı ölüm! Burayı seçerken Maraş’a yalnız finansal çıkar olarak bakmadığımızı, insani değerlerle de yaklaştığımızı vurgulamak için seçtik ve şu an buradayız. Çünkü burada çifte trajediler var; bir yanda her gün çatışmayı ve savaşın izlerini görerek yaşayanlar, diğer yanda evini bırakıp gitmek zorunda kalanlar. On binlerce Kıbrıslı için bu görüntü içlerinde her gün bir şeyleri kanatmakta… Bu nedenle Maraş yalnızca turizm, yalnızca deniz ve güneş değil, insan acısıdır ve bu acıyı “hemen şimdi sonlandırmak gerek” demek için de buradayız…”

Yeni Kıbrıs Partisi, Maraş’a yönelik bu tutumunu sürdürmektedir. YKP,1994 yılında Gali Fikirler Demeti çerçevesinde gündeme gelen ve büyük oranda üzerinde uzlaşı sağlanan, ilk başta Maraş’ın telli bölgesi ve sonrasında geri kalan kısmının rehabilitasyonu ile ilgili takvim ve harita temel alınarak Mağusa’nın yeniden birleşmesinin önünün açılması için Kıbrıslı Rum mülk sahiplerinin geri dönüşleri ve yeniden iskânını talep etmektedir.

YKP olarak, bu ve benzeri seçim vaatlerinin altının boş olduğunu vurgularız, bu sahte vaatlere kanmadan rejime karşı öfkenin sandığı gitmeyerek, halkımızı, defakto duruma tepkisini göstermeye çağırırız.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin