yaklaşımlarÖzkan YıkıcıBuyurun Amerika’ya gidelim! – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Buyurun Amerika’ya gidelim! – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Amerikayı hep Ortadoğu da, Kıbrıs sorununda, birçok ekonomik kararı ile borsalarda bulacak değiliz ya! Amerikancı olmanın düşüncesi ve içseleşen Amerika çözümsemelerle hep yaşanacak değil ya! Amerika gelsin de çözüm yapsın; Amerika bu konuda ne diyor; başarılı olmak için, Amerikan politik yakını olmak şart; buna benzer nice değerlerle yaşayacak değiliz elbet! Amerikaya gidip ordaki loş ötelerde kalıp, seminerlere katıalrak geri dönmek de yetmiyormuş! Amerikayı örnek göstererek her şeyi çözeceğimize de yargısal duruma getirmemek de gerekiyormuş! Hep Amerikanın istediği şekli ile değil ya; Arada son olay gibi de; Amerikayı Amerikada yeniden keşvetmek de gerekiyordur! Hep Amerikaya gidip gezmek veya para vererek okumakla bu iş Amerikayı tanımamıza yardımcı olmuyor! Kıbrıs sorununu “çözme” beklentisi ile de Amerika sınırlanamaz! Madem sistemin süper gücü oluyor; Dünyanın herolayında veya gündem yaratmada Amerika etkin olurken; öteyandan bazen Amerikanın da istemediği zaman; kendi yüzünü de gösteren olaylar olmaktadır. Tabi bukez Amerikan hayranları veya işbirliği ile cepelrini dolduranların tısını falan duymak mümkün değildir!

Amerikayı hep Kıbrıs da bekleyecek değiliz. Keşke ben olayları izlerken veya bazı yorumları yaparken; kendim de Amerikaya gitme olasılığım la orayı daha iyi tanıma olanağım olsaydı! Şimdilik gerçekleştiremediğim bir hayal olarak kalan bir arzumdur. Ama oraya gidenlerin atışları arasına öteki Amerikayı da sorunca; onların donuklaşıp çizgiyi aştığımı da anladığım konum oluyor! Madem Amerika  içimize geliyor ve ben de oraya gidemiyorsam da; yine ordaki konuşturulmazken, konuşulur hale gelen Amerikaya buyurup makalem le gidecem. Öyle bir gidecem ki; onca ezberin bozulması ve övülen güçlü Amerikanın nasıl başka dünyasının da olduğunu; Küçük bir kasaba “Fergusen” yerinden buyuracam.

Dünya Amerikayı ırak semalrında, Kıbrısın içlerinde ve birsaları sarsan beklenti kararları ile beklerken; bir ufak Misuri eyaleti kasabasında yaşanıp toplumsal patlamaya dönen olay la; “işte size öteki Amerika” resminin de rengini parıltılıyordu! Polisin genç bir sayahı vurması ile oluşan öfke; sokaklara taştı ve günlerce yayılarak sürdü. Başlangıçta çoğu medya olayı hafife aldı. Ancak olayın yayılması ve sokağa çıkma yasağı konulması; olmadı; askerin devreye girmesi ile; ufak bir kasaba polis cinayeti banbaşka Amerikanın gerçeğini haykırıyordu. Toplumsal patlama ile resmen herkese gkendi ülke gerçeğini de beleğinde canlandırıyordu. Türkiye kesimi hemen Gezi Parkı olayı ile Berkin ölümünde Erdoğan Obama kıyasına dek yakın tarihi konuşturtmaya çalışındı!

Olay Türkiye veya Mısırda değil; Amerikada oluyordu. En acayip açıklama ise Mısırdan geldi; “Amerikaya itital” öneriyordu. Sokakta tankların insanları ezdirten cunta; amerikaya ders gibi acayip bir açıklama yapıyordu! Böylesi çelişkili durumlar nedense Emperyalist özde hep vardır!

Olayları durmadan tekrarla zaten herkes öğrenkek istedikçe öğrendi. Turunsol ise şunu ayrıştırıyordu: Amerika bize polis devletinin neolduğunu en moderin şekli ile karşımıza getirdi! Ek olarak; bitmişdir denilen ırkçılığın nasıl hala varlığının olduğunu; sosyal eşitsizliğin ırklçılıkla sınıflaşma ayrışmasını bize kanıtsal değerler le sundu. Ama şu ders de vardır; zaman zaman biriken basıncın patlaması ile çıkan toplumsal reyakson; politik örgütlenme koşulunda değil se; birçok ülkede olduğu gibi; burada da önemli bir değişim yaratmadan; parlayan kıvılcım gibi biter! Değişen pek bir şey olmaz.

Amerika başka Amerikayı konuşturuyor. Herkesin beleğinden sildirtilen ama eşitsiz ve ırksal ayrımlı bir Amerika karşımıza geldi. Güçlü ama eşitsiz bir Amerikan gerçeği ile tek tip rüyalı Amerikan farkını da anlayan anlıyor. Şunu da öğrendik: Polise verilen güç ile yaratılan polis devletinin de; sonuçta sistemin devamı olması sonucu; yine sorunalr ve ayrıcalıkalr devam eder. İnanılmaz bir olayla da bu gerçek patlar.

Sermayesi, askeri gücü, dünya siaysetine hükmeden, onun ilkelerinin temel hedef yağtırılan, olaylara müdahil elden, para akışını denetleyen CİA Pentagon, borsası ile dünyayı saran ahtapot Amerika; Bir ufak kasabada polisin genci vurması ile; ırkçılık, ayrımcılık ve polis devletinin de; madalyonun öteki yüzünü bize gösteriyordu. Şimdi Amerikaya otelere gitmek ve yoksuların yaygın yaşadığı bölgere uğramak! Hangi Amerika sorusunu da getirmiyormu?

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin