.Yeniçağyeniçağ güncelDurduran: Bunlar, dar alanda kısa paslaşmalar
yazarın tüm yazıları:

Durduran: Bunlar, dar alanda kısa paslaşmalar

Yeniçağ podcastını dinleyin

durduranKıbrıs Postası – Vatan Mehmet

Bayrak Radyosu’nda yayınlanan Günün Panoraması Programına katılan Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Üyesi, tecrübeli siyasetçi Alpay Durduran Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden’in adaya yapacağı ziyareti öncesi gelişmeleri değerlendirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden’in adayı ziyaretine ilişkin “bunlar, dar alanda kısa paslaşmalar” değerlendirmesi yapan tecrübeli siyasetçi Alpay Durduran “Amerika, Türkiye tarafıyla sürekli temas halindedir. Ancak Kıbrıs Türk tarafının bu işin içinde olduğunu ben görmüyorum. Yani Türkiye’nin çizdiği çerçeve içinde paslaşma vardır. Başka bir şey değil…” yorumunu yaptı.

Alpay Durduran şöyle konuştu; “Rum yönetimi artık eski tutumundan farklı bir tutum sergileyeme karar vermiş ve oyönde ilerliyor.

Kıbrıslı Türklere beraber yaşamaları halinde –sayıca çok oldukları halde- güvence vermeye çalışıyor… Birbirimizi kollayacağız’ kanaati oluşturmaya çalışıyor.

Bu doğru bir tutumdur…Başından beri bu izlenmeliydi.”

AP Seçimleri…

Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Kıbrıslı Türk adaylar konusunda ise Durduran şu değerlendirmeyi yaptı: “görüşmeler yapılıyor, müzakereler… AP’nin dili, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denetimi dışında kalan bölgedir.

Bu seçim AP’nin seçimidir. Yani ne Kıbrıs Cumhuriyetinin ne de Kzuey’in seçimdir. Bunu anlayarak konuya yaklaşmak gerekir. AP’ye seçim yapılacaksa, Avrupa’dır konu olan. Hâlbuki biz, sandalye ayırdılardı ayırmadılardı, hların olacağı yoktur, söz konusu değil.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde olacak Avrupalı seçiminde akkımızı yediler ve sair diyoruz. Ya da Kuzey’de ayrı seçim yapılsın diyoruz… Bun
Avrupalılar oy kullanacaklar. Türkler ya da Rumlar değil…”

“AP adayılar ama etnik bölgesel bir karakter sergiliyorlar”

“Aday olacak olanların da Kıbrıslı olması şart değil. Kıbrıs’ta yaşıyorsa bir Avrupalı yurttaş, aday olabilir. Onların da seçilmeye hakkı vardır.

AP ya da AB’nin iki sandalyeyi Kıbrıslı Türklere ayırma şeklinde bir kararı yoktur, olmayacak da… Kıbrıs birleştiğinde, seçim sistemi kapsamında iki seçim bölgesine bölünürse eğer, birer tane Avrupalı seçilecek. Kıbrıslı Türk ya da Rum falan değil. İki armutla üç elmayı topladığınızda beş üzüm mü edecek?

Yani iki taraf da bu AP seçimleri konusunda birbirini yanıltmaktadır. Bu AP seçimdir, Avrupa seçimidir. Var mı aramızda (adaylardan) Avrupalıca konuşan? Tezlerimizi anlatacaklarından söz ediyorlar. AP adayılar ama etnik bölgesel bir karakter sergiliyorlar. Hatta bunu düşünüp anlamaya çalıştıkları dahi yok… Avrupalı gibi davranmasını bilmiyoruz.”

Avrupa’nın ne yapmasını istediğine ilişkin fikrini savunacağına bir parti varsa gidilsin oy verilsin. Hiçbir şey kaybetmez, tam tersine kazanç sağlarla ama biz, Kıbrıs Türk tarafı için seçime katılmış gibi bir anlam çıkmaması için aday göstermedik. Maalesef biz Avrupa’yı konuşacak bir aday bulamadık yani seçecek bir aday da bulamadık.”

“AİHM kararıinsanlık için ileriye doğru bir adımdır”

Avrupa insan Hakları Mahkemesinin 90 Milyon Euro’luk tazminat kararını da değerlendiren Durduran “söz konusu karar müzakereleri etkiler mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “en önemli kısmı odur. Sayın Eroğlu, Sayın Özersay ve Türkiye, biz ayağımızı süreceğiz artık, kolaylık vermeyeceğiz bu karar dolaysıyla diye tehdit etmektedirler değerlendirmeleriyle…

Türk tarafının bütün amacı Rumların ayak sürüdüğünü kanıtlamaya çalışmaktır. Yani Türk tarafının değerlendirmeleri tehdittir…

Fakat bu karar, insanlık için ileriye doğru bir adımdır. Böylesi olaylarda insanlar en fazla hukuka ihtiyaç duyarlar da ondan… Kıbrıs Sorununa bir etkisi olacağını sanmıyorum.”

Biden’in ziyareti…

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in adaya yapacağı ziyareti de değerlendiren Durduran “ABD Türkiye tarafıyla sürekli temas içinde ancak Kıbrıs Türk tarafının bu işin içinde olduğunu ben görmüyorum. Yani Türkiye’nin çizdiği çerçeve içinde paslaşma vardır. Başka bir şey değil… Dar alanda paslaşma…

Biz kendi kaderimizi hiç olmazsa biraz olsun sahip çıkma gayretine giremedik” yorumunu yaptı.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin