Nükleer karşıtı haber ve yazılaranti-nükleer yazılarEkoloji Kolektifi: Akkuyu NGS ÇED raporu derhal kamuoyu ile paylaşılmalıdır
yazarın tüm yazıları:

Ekoloji Kolektifi: Akkuyu NGS ÇED raporu derhal kamuoyu ile paylaşılmalıdır

Yeniçağ podcastını dinleyin

akkuyuEkoloji Kolektifi açıklaması şöyle:

Basında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi’ne ait revize ÇED raporunun Bakanlığa sunulduğu haberleri yayınlanmıştır. Akkuyu NGS A.Ş. basın bürosu tarafından servis edilen haberde; Ekoloji Kolektifi’nin de içinde bulunduğu demokratik kitle örgütleri ile sivil toplum örgütlerinin 1. İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısına katıldığı ve ÇED raporu ile ilgili görüşlerini sunduğu belirtilerek; Akkuyu NGS sürecinin demokratik, şeffaf ve katılımcı bir ortamda gerçekleştirildiği lanse edilmeye çalışılmıştır.

Ekoloji Kolektifi 1. İDK toplantısına katılarak,  Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santral projesine ilişkin hazırlanan ÇED raporu ve nükleer projesine ilişkin itirazlarını sunmuştur.

Yayınlanan haberin aksine Akkuyu NGS süreci, kamu kurum ve kuruluşlarınca, kamuoyundan gizlenmektedir. Sürece ilişkin bilgi ve belgelere erişim hakkı, İdarelerin, yasal dayanaktan yoksun gerekçeleri ile kısıtlanmaktadır. Sürece ilişkin bilgi ve belgeler kamuoyundan saklayan kamu organları; şirketin gerçek dışı açıklamaları ile kamuoyunun yanıltılmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle, yayınlanan haberdeki maddi hataları ve manipülasyonu düzeltmek ve kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz.

Akkuyu NGS 1. İDK toplantısı 1-2 Ekim 2013 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Toplantı sonunda; sunulan ÇED raporunun usule ve hukuka aykırı oluşu, gerçeği yansıtmayan bilgilerden oluşması, bir ÇED raporundan beklenen araştırma ve incelemeleri ihtiva etmemesi nedeniyle Akkuyu ÇED sürecinin durdurulmasına karar verilmiştir. Önceki süreçte benzer nedenlerle ÇED raporu bir kez daha iade edilmişti.

Nükleer santrali yapmayı planlayan Rusya Nükleer Kamu Şirketi Rosatom geçtiğimiz aylarda, Nisan-Mayıs aylarında ÇED Olumlu kararı almayı, inşaata başlamayı hedeflediklerini belirtmiştir. Ancak, Bakanlık tarafından, bu hususta bir açıklama yapılmamıştır.

Üyelerimizin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 1. İDK toplantısı ile ilgili yaptıkları bilgi edinme başvurularına, Bakanlıkça bir yanıt verilmemiştir.

Türkiye Atom Enerji Kurumu, Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin yer lisansı sürecini kamuoyuyla paylaşmamakta ısrar etmektedir. Üyelerimizin bu yönde yaptıkları bilgi edinme başvurularına olumsuz yanıt verilerek, yer lisansı süreci kamuoyundan gizlenmiştir.   TAEK, güncellenmiş yer lisansını, ancak ve ancak şirketin oluru ile kamuoyuyla paylaşılabileceğini kurumsal internet sitesi üzerinden duyurmuştur.

Basında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ait revize ÇED raporunun Bakanlığa sunulduğu haberleri yayınlanmıştır. Sunulan rapor, halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Ancak, ÇED Yönetmeliğine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sunulan raporu kamuoyu ile paylaşmak, halkın görüşüne sunmak; bu durumu uygun araçlarla halka duyurmak zorundadır.

Günlerdir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bulunan; ancak halen kamuoyu ile paylaşılmamış Akkuyu NGS ÇED raporunun, derhal kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin