toplumsal muhalefetsendikal hareketAnafartalar Lisesinde UYARI grevi gerçekleşti
yazarın tüm yazıları:

Anafartalar Lisesinde UYARI grevi gerçekleşti

Yeniçağ podcastını dinleyin

KTOEÖSKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası açıklaması şöyle:

Devlet okullarının eksiklerinin giderilmemesi nedeniyle bugün 08.00-10.00 saatleri arasında Girne Anafartalar Lisesi iki saatlik uyarı grevi yaptık. 

Anafartalar Lisesinde 4 müdür muavini, 1 müzik öğretmeni, 2 sekreter, 3 hademe ve 2 bekçi eksikliği nedeniyle yaptığımız greve okulda görevli 70 öğretmenin tümü katıldı.

Sendika Başkanımız Tahir Gökçebel grev sürerken yaptığı konuşmada, ülke genelinde toplam 8 okul müdürü, 11 müdür muavini, 51 öğretmen, 33 atölye şefi, 210 bölüm şefi, 15 sekreterle çok sayıda bekçi eksik olduğunu söyledi.

Gökçebel, Anafartalar Lisesi’nde yaklaşık 850 öğrenci ve 70 öğretmeni bulunduğuna işaret ederek, bu lisenin 10 yıldan beri müzik öğretmeni eksiği olduğu belirterek, müzik öğretmeni yanında okulda 4 müdür muavini, 2 sekreter, 3 hademe ve 2 bekçi eksiği olduğunu kaydetti.

Eğitim yılının yarısı tamamlanmasına karşın ülke genelinde tüm okullarda eksikliklerin giderilmediğini ifade eden Tahir Gökçebel, gerçekler ortadayken yetkililerin makamlarında oturmasını eleştirdi.

“Okulların tek kuruş bütçeleri yok, yapacakları tüm etkinlikleri müdür ve okul aile birlikleri dilenerek yapmaktadırlar” diyen Gökçebel, yaşananların tahammül sınırını aşan noktada olduğunu kaydetti. Gökçebel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eksiklerin giderilmesi istemine yeterli kaynak olmadığı gerekçesini ileri sürdüğüne işaret ederek, bu gerekçenin “geçersiz bir anlayıştan” öteye gitmediğini belirtti.

Tahir Gökçebel, eğitim için ayrılması gereken kaynak konusunda şunları söyledi:

“Bizlere kaynak yoktur deniyor ama hükümetin son günlerde almakta olduğu tasarruf tedbirlerine baktığınızda milyarlarca liranın aslında kaynak olarak var olduğu ve harcandığı görülür. Eğitimde bir tasarruf edebiyatıdır gidiyor. İş öğretmen ve okullara geldiğinde eğitimde tasarrufu öne çıkaran bir hükmet anlayışının var. Özellikle emlak alanında alınan önleme bakıldığında; stopaj fiyatları yüzde 6’dan 3’e düşürüldü. Kime bağışlandı bu para? Baktığınızda, birkaç şirketin vergi borcu silindi. Bu kimi etkiliyor? Oysa halkın çocuklarının gittiği okullarda eksiklikler devam ederken hükümet bir yandan istediği alana kaynak aktarabilmektedir.”

Sorunun “kaynak bulma değil, anlayış sorunu” olduğunu ifade eden Gökçebel, eğitimde tasarrufun olamayacağını, tasarrufa gidildiği takdirde geleceğin heba edileceğini savundu.

Hükümet ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir an önce okulların bütçe ve idari açıdan güçlendirilmesini talep eden Başkan Tahir Gökçebel, yapılan uyarının dikkate alınmaması halinde eylemlerin artarak devam edeceğini belirtti.

Girne Anafartalar Lisesi Müdürü Kerim Akpolat ise konuşmasında, 70 öğretmen ve 852 öğrencisi olan okuldaki eksikliklerin idari yapıda sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu belirterek, greve eğitim kaygısı duydukları için destek verdiklerini söyledi.

 

KTÖS’ten KTOEÖS’e destekktos

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil imzalı açıklama şöyle:

Öğretim yılının ikinci yarısına geldiğimiz bu dönemde okullardaki sorunların devam etmesi, sorunların üstünün örtüldüğünü göstermesi bakımından düşündürücüdür.

Okullara cari bütçe ayrılmaması, alt yapı , okul müdürü, müdür muavini ve öğretmen eksiklikleri, yarışmacı üniversite giriş ve kolej giriş sınavlarının yarattığı tahribat, müfredatların ilkelliği, 2011 sonrası göreve giren öğretmenlerimizin maaşlarının düşüklüğü, lojman sorunları devam eden genel sorunlar olup, eğitim bakanlığı bu konulara yönelik sonuç alıcı eylemlilikten çok uzaktır. Bir yandan öğretmen eksikliği devam eden okullar dururken, diğer yandan ise okula gitmeyip maaş almaya devam eden öğretmenlere yöenlik partizanca tutum buna gösterilecek en güzel örnektir. Beş yıldan beri okul öncesi ve ilkokullarda müdür eksiklikleri devam etmektedir. Toplamda 34 yöneticiye ihtiyaç duyulurken okullarımız hala daha müdürsüz öğretim yapmaya çalışmaktadır.

Maliye Bakanlığı kadro vermemek için diretirken, Eğitim Bakanlığı da sorunları erteleyerek içinden çıkılamayacak duruma getirmiştir. Bu çerçevede eğitimde devam eden sorunlara ciddi bir açılım getirmek için Kıbrıs Türk orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın başlatmış olduğu eylemleri destekler, sorunlara çözüm bulunmaması halinde eylemlerimizle dayanışmamızı yükselteceğimizi vurgularız

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin