.YeniçağmanşetYKP-fem: Nefretin dili de dini de aynı
yazarın tüm yazıları:

YKP-fem: Nefretin dili de dini de aynı

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykpfemYKP-fem’in son zamanlarda çoğalan homofobi temelli nefret söylemini değerlendirdiği basın açıklaması:

YKP-fem, coğrafyamızdaki grup ve kişilerin vücut bütünlükleri, güvenlikleri, özgürlükleri gibi en temel haklarına tehdit oluşturan, ihlal eden, insanlık ayıbı suçları da cezasız bırakan mevcut ceza yasasıyla ilgili önerilen idam cezasının, kadına yönelik cinsel şiddetin ahlak temelinden cezalandırılmasının kaldırılması ve diğer şiddet türlerinin cezalandırılması gibi tadilatları umut verici bulurken, bu tadilatlar aracılığıyla başlayan tartışmaların bazılarını da endişeyle takip etmektedir.

“Doğaya aykırı” cinsel ilişkinin rıza dahilinde gerçekleştiği sürece cezasızlaştırılması önerisi, dini, ideolojik inancı vs. fark etmeksizin birçok kişinin nefret söyleminde bulunmasına, homofobik tavırlar sergilemesine yol açmaktadır. Bu da, erkekler arası eşcinsel ilişkileri de kapsayacak bu cezasızlaştırmanın yasa nezdinde gerçekleşse bile, toplumsal cinsiyet ve cinsellikle ilgili güç ilişkilerinde devrim olmaksızın kafalardaki yasaların değişmesinin mümkün olmadığını gözler önüne sermektedir.

Homofobi, tek tanrılı dinlerin cinselliği ve dolayısıyla toplumun işleyişini kontrol altına alma gayesinin birçok sonucundan sadece bir tanesidir. Dinin kapitalist sistemle olan gizli ittifakı da, görünmez emeği evde sömürülen kadın ve kamusal alanda emeği sömürülen erkeğin vatana asker veya yine emeği sömürülecek işçi doğurmasına araç olacak cinsellik deneyimleri dışında kalan deneyimlerin de, mantıklı bir açıklaması olamaksızın, tamamen temelsiz bir şekilde sapkınlık, hastalık olarak işaretlenip sistemin devamı için engellenmeye çalışılmasına sebep olmuştur.

Dini temellere ve sermayenin beslenmesi amaçlı devlet politikalarına dayalı olan homofobinin kendini “ilerici”, “inançsız” olarak tanımlayan kişilerin aklında bile kendini normalleştirmiş olduğunu endişeyle gözlemlemekteyiz. Kaldı ki, çeşitli isimler altında homofobi temelli nefret söylemi geliştiren dini gruplarnın ve bu nefret söyleminin yayılmasına araç olan medya kurumları yanında, dini inancı olan birçok kişi dahi dini öğretilerin ayrımcı okumasını yapmaktan kaçınabilmektedir.

Nefret söyleminin nefret cinayetlerine kadar yolu olduğunu biliyoruz; nefretin dininin, dilinin, ırkının, sınıfının aynı olduğunun altını çiziyoruz ve yineliyoruz: ayrımcılık şiddettir! Homofobi öldürür!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin