anti-militarist habervicdani redVicdani Retçi Ali Fikri Işık gözaltına alındı
yazarın tüm yazıları:

Vicdani Retçi Ali Fikri Işık gözaltına alındı

Yeniçağ podcastını dinleyin

490-254 (2)Vicdani Ret Derneği yöneticisi, vicdani retçi Ali Fikri Işık, hakkında yeni açılan 5. “firar” davasından dolayı Edirne Askeri Mahkemesi’nin vermiş olduğu “yakalama” kararı sonrası dün saat 19.00 civarında, asayişten iki polis memuru eşliğinde, zorla Beylikdüzü Karakolu’na, buradan da saat 23.00 civarında polis eşliğinde Yeni Bosna İnzibat Amirliği’ne götürüldü. Muhtemelen bugün, duruşma için Çorlu Askeri Mahkemesine götürülecek. Ali Fikri Işık’a Haydar Paşa Askeri Hastanesi’nce verilmiş 3 aylık hava değişimi raporunun süresinin dolmasına daha 20 gün var.

 

Arka plan bilgisi:

1980 darbesiyle girdiği cezaevinden çıktıktan sonra zorunlu askerliği reddeden Ali Fikri Işık, ‘firar’ suçlamasıyla tutuklandığı 2012 yılına kadar sivil ölüme maruz kaldı, kaçak bir şekilde yaşamak zorunda bırakıldı.

8 Haziran 2012’de Diyarbakır’da yakalandı ve tutuklanarak Edirne AskeriCezaevi’nde hapsedildi. Mahkemede vicdani reddini ve savunmasını Kürtçe olarak yaptı. 17 ekim 2012 de, 3. duruşmada Kırklareli’ndeki askeri birliğine gitmesini isteyerek tahliye ettiler. Tabi ki o İstanbul’a gitti.

27 Şubat 2013 teki duruşmasında tekrar tutuklandı. Kendisine “firar” nedeniyle 1 yıl 15 gün hapis cezası verdiler. Tutuklanmasına itiraz edip açlık grevine başladı. 13 Marttaki duruşmasında, askeri disiplin ve emirlere uymamaktan “kınama” cezası verip tekrar tahliye ettiler.

Hakkında 3 kez “firar” davası açılan Işık’a ilk sevkedildiği Kasım Paşa Askeri Hastanesi “sağlam” raporu verirken, son sevkedildiği Haydarpaşa Askeri Hastanesi de 3 ay hava değişimi raporu verdi.  Milli Savunma Bakanlığı “asker kişinin bir başka mesleği olamayacağını” söylediği için Işık yazarlık mesleğini de yapamıyor,işsiz.

Işık, 15 Mayıs 2013 tarihinde kurulan vicdani ret derneğinin kurucularından olup halen dernek yönetim kurulu üyesidir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin