güncel haberdış haberMağusa Ekoşehir Proje Tasarım Stüdyosu’nun çalışmaları, Perşembe günü başlıyor
yazarın tüm yazıları:

Mağusa Ekoşehir Proje Tasarım Stüdyosu’nun çalışmaları, Perşembe günü başlıyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

1551553_235090830005141_1525940710_n(KHA)— Yaklaşık 100 katılımcı, Varoşa’nın hayalet şehrinin ve Mağusa’nın daha geniş bölgesinin, 21. yüzyıl için uygun, model bir birleşik Ekoşehre dönüşmesine ilişkin bir dizi tasarım önerisi hazırlamak amacıyla, Perşembe günü başlayacak ve beş gün sürecek olan Mağusa Ekoşehir Proje Tasarım Stüdyosuna katılacak.

Bir basın açıklamasına göre, seçkin MIT(Massachusetts Institute of Technology) profesörü ve ekoşehir uzmanı Jan Wampler’in tarafından yönetilen tasarım stüdyosu, Güney Florida Üniversitesinin 16 mimarlık yüksek lisans öğrencisi, hem Kıbrıslı Rum hem Kıbrıslı Türk 11 Kıbrıslı öğrenci ve her iki toplumdan gelen onlarca paydaş ve uzman ile çalışacak.

Projenin kurucusu ve film yapımcısı, Vasia Markides,”Amacımız tek bir plan bulmak değil, amacımız paydaşlar, uzmanlar, tasarımcılar ve ilgilenen vatandaşlar arasında bu eşsiz ve derinden sevilen şehrin, sadece Kıbrıs’a değil, tüm bölgeye sunduğu bir dizi olasılıklar hakkında bir diyalogu teşvik etmektir” dedi.

Vasia Markides, halk tarafından finanse edilen başarılı bir Kickstarter kampanyasından sağlanan para ile yakında gerçekleşecek bir belgesel için kullanılması amacıyla beş günlük çalışmayı filme alacak.

(http://www.kickstarter.com/projects/320929240/the-famagusta-ecocity-project-a-documentary).

Projenin iki toplumlu ruhuna uygun olarak, stüdyo  BM’nin kontrolü altında bulunan tampon bölgenin iki yakasında yer alacak.

Öğrenciler ve ekip üyeleri, Perşembe günü 16 Ocak’ta, Mağusa’daki Venedik duvarlarında bir tur ve Mağusa’nın canlandırılmasından kaynaklanan zorluklar ve fırsatlar hakkında bakış açılarını açıklayacak olan Mağusa’nın Kıbrıslı Türk Belediye Başkanı Oktay Kayalp ile bir görüşme ile Projeyi başlatacak.

Aynı günün ilerleyen saatlerinde, grup ara bölgenin güneyine doğru hareket edip, Mağusa Kıbrıslı Rum Belediye Başkanı Alexis Galanos ve Nobel ödüllü Ekonomi Profesörü Christopher Pissarides’in konuşma yapacağı bir açılış töreninde uzman panellerin sunulması amacıyla, Derynia köyündeki Mağusa Belediyesi Kültür Merkezi’ne gidecek.

Aynı zamanda, açılış konuşmaları, Mağusa Ticaret ve Sanayi Odası başkanı George Michaelides, eski KTTO Başkanı Hasan K. İnce, projenin büyük bir destekçisi olan Avusturya Büyükelçisi Karl Mueller, Prof Jan Wampler ve Mağusa Ekoşehir Projesinin ilk vizyonerleri Emily Markides ve Vasia Markides tarafından da yapılacak.

Tasarım stüdyosu, Perşembe’den Cumartesi’ne kadar, Derynia köyündeki Mağusa Belediyesi Kültür Merkezi’nde yer alacak ve tüm etkinlikler halka açık olacak.

Söz konusu etkinlikler, iki toplumlu dokuz özel sunumu ve panel oturumunun çevresinde oluşturulacak: 1) Mağusa’nın canlandırılması: İş Paydaşları; 2) Sürdürülebilir İstihdam Yaratma için Ekonomi; 3) Tarih, Kültür ve Toplum; 4) Barış inşası ve uyuşmazlık çözümlenmesi; 5) Kıyı ve Çevre Mühendisliği; 6) Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Tarım; 7) İnşaat Mühendisliği; 8) Sürdürülebilir Şehirler için kent tasarlaması; 9) Mimarlık.

Her panel, kendi özel alanında uzmanlığı olan – çoğunlukla Mağusalılar – Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerden oluşturulacak.

Pazar sabahı ise, tasarım ekipleri surlar içindeki kentin içinde bulunan MASDER binasında çalışacak ve Pazartesi günü 20 Ocak’ta, öğrenciler ve ekip üyeleri, öğrenci liderliğindeki tasarım ekiplerinin, son zamanlarda restore edilen Aziz Pavlos ve Petros kilisesinin (Buğday Cami) güzel binası içinde,  halka açık olarak sunumlarını yapacakları surlar içindeki kente dönecekler.

Tüm etkinlikler İngilizce olacak.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
211AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin