Avrupa Sol PartisiAvrupa Sol Partisi kongresi gerçekleşti
yazarın tüm yazıları:

Avrupa Sol Partisi kongresi gerçekleşti

Yeniçağ podcastını dinleyin

EL Kongre EL Kongre EL Kongre EL KongreYKP’nin de gözlemci üyesi olduğu Avrupa Sol Partisi’nin (EL) 13-15 Aralık tarihleri arasında Madrid’de 4. Kongresi yapıldı. YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı YKP adına kongreye katıldı…

Ana sloganı “Avrupa’yı değiştirelim” olan “Avrupa’da sol bir alternatif için birlik” başlıklı kongre dokümanın da karara bağlandığı, birçok konuda önemli kararların alındığı, Avrupa çeşitli yerlerinden 300 delegenin katıldığı Avrupa Sol Parti 4. Kongresi 13 Aralık Cuma günü akşamüzeri başladı ve 15 Aralık, Pazar günü sona erdi.

Ayrıca 13 Aralık Cuma günü sabah Elfem kongresi gerçekleşti…

12 Aralık’ta son kez toplanan olan Avrupa Sol Partisi Yürütme Kurulu, kongre dokümanı ve kongre karar taslaklarına son şeklini verdi, 2014 yılı içindeki çalışma programı üzerine görüş alışverişinde bulundu…

Kongre dokümanı ve Kongre karar taslakları için oluşturulan özel komiteler 14 Aralık, Cumartesi geç saatte kadar toplantılar yaparak dökümanların son şeklini verdi.

Kongrenin sürdüğü 3 gün boyunca üye ve gözlemci üye parti delegeleri ile onlarca uluslararası konuk da konuşmalar yaptı. Kongrede YKP, BKP ve AKEL temsilcileri de birer konuşma yaptı… Kongrede Bolivya Başkan yardımcıaı Álvaro García Linera, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) liderleri Ignacio Fernández Toxo ve Bernadette Ségol gibi önemli isimler de konuşma yaptı.

Kongrenin son gününde Avrupa Sol Partisinin yeni başkanlık kurulu da seçildi… 3 yıllığına Pierre Laurent (Fransız Komünist Partisi, PCF), yeniden başkan; Alexis Tsipras (Syriza), Marisa Mattias (Portekiz Sol Blok), Maite Mola (İspanya Komünist Partisi), Margarita Mileva (Bulgaristan Sol Parti) ise eş başkanlığa seçildi.

Kongre ayrıca Avrupa Komisyonu Başkanlığına Alexis Tsipras’ın aday gösterilmesini de karar bağladı.

 

KANATLI

YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, Kongrede yaptığı konuşmada, Kıbrıs’taki gelişmeleri aktardı. Kanatlı 2014 yılının Türkiye’nin işgalinin 40. yılı olacağını hatırlatarak, 40 yıldır Türkiye’nin Kıbrıs’ın üçte birini kontrol ettiğini vurguladı. Kanatlı, kontrolün yalnız askeri güçle sağlanmadığını bu nedenle YKP olarak Kongrenin politik dökümanında değişiklik önerisi sunduklarını, değişiklik önerisinde Türkiye’nin sürekli şeklide nüfus aktararak demografik yapıyı da değiştirdiğinin de eklendiğini konuşmasında belirtti.

Kanatlı, Türkiye’nin yalnız askeri güç ve nüfus aktararak değil ayrıca ekonomik olarak da dönüştürdüğünü de konuşmasında aktardı. AKP hükümetinin kuzeydeki yönetime dayattığı özelleştirme adı altında Türkiyeli firmalara kamusal hizmetlerin devrinin de hızla devam ettiğini vurguladı. Kanatlı, Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi Kıbrıs’ın kuzeyinde de bu neoliberal politikalarını uygulayanların sosyal demokrat parti, merkez sol parti olduğunun altını çizdi…

Bu dayatılan ekonomik protokolde elektrik, telefon ve limanların özleştirilmesinin öngörüldüğünü de belirten Kanatlı, buna karşı süren eylemlere ilgili de bilgi verdi. Kanatlı, ayrıca aralarında YKP üyelerinin de bulunduğu onlarca siyasi parti ve sendikacının siyasi davalarda yargılandığını, kuzeydeki idarenin bunu bir baskı aracı olduğunu da konuşmasında belirtti. Kanatlı, tüm baskı ve bu tip siyasi davalara karşı Türkiye’nin dayattığı ekonomik yaptırımlara karşı direnişin ve eylemlerin sürdüğünün de altını çizdi.

Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik görüşmelerin de çeşitli seviyelerde devam ettiğini belirten Kanatlı, Kongre dökümanlarında Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine atıflar yapıldığını belirterek Avrupa’daki sosyalist ve ilerici politik örgütlenmelerden Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik daha aktif katkı ve dayanışma beklediklerinin de altını çizdi.

Kanatlı, konuşmasını Kıbrıs’ı ve Avrupa’yı mücadele ve direnişle değiştirme çağrısı ile sonlandırdı…

 

4_congreso-pie_solo-logo_940_0Avrupa Sol Partisi

Avrupa Sol Partisi kurucu kongresini 8-9 Mayıs 2004 Roma’da yapmıştı. Avrupa Sol Partisi bünyesinde 26 üye ve 7 de gözlemci üye bulunduruyor. Yeni Kıbrıs Partisi, 2007’den beri Avrupa Sol Partisi gözlemci üyesi konumunda…

 

Kongre dökümanları:

http://www.european-left.org/4-el-congress

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin