.Yeniçağyeniçağ güncelBütçesi var kendi yok
yazarın tüm yazıları:

Bütçesi var kendi yok

Yeniçağ podcastını dinleyin

bir_garip_durumZüleyha Karaman’ın Diyalog Gazetesindeki haberi

İdareyi denetleme görevi olan Ombudsman’lık (Kamu denetleyicisi) kurumu için her yıl bütçe hazırlanıyor. Gelecek yıl için de bu kuruluş için 708 bin 770 TL tutarında bir bütçe hazırlandı. Fakat; iki yıla yakın bir zamandır Ombudsmanlık makamı boş duruyor. Hükümet değişiklikleri nedeniyle Cumhurbaşkanı ile uzlaşı çerçevesinde bu makama herhangi bir atama yapılamıyor.

İkinci Ombudsman olan Feridun Önsav’ın 2012 Şubat sonu yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından, bu makam boş duruyor. Ombudsman’ın, Meclis’in üzerinde uzlaşacağı bir isim olması gerekiyor.

Ombudsman ataması yapılmazken, bütçesi Meclis’te görüşülerek kabul ediliyor. Toplam 8 çalışanla hizmet veren Ombusman’nın 2014 yılı bütçesi 708 bin 770 TL tutarında. Daire’nin yasasının da değişmesi gerektiği sık sık dillendiriliyor.

 

Cumhurbaşkanı öneriyor

Cumhurbaşkanı’nın önerisi ve Meclis’in onayı ile atanan Ombudsmanlık için, şu ana kadar herhangi bir isim önerilmiş değil.

Cumhurbaşkanı’nın, İrsen Küçük hükümeti döneminde ülkedeki siyasi gelişmelerden dolayı bir aday belirlemediği, yeni yılda, hükümet ve cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışabilecek aday belirlemesinin beklendiği belirtiliyor.

KKTC yasalarına göre, Ombudsman, “yürütsel ve yönetsel yetkiye sahip olan organ, makam, teşkilat, kamu kurum ve kuruluşlarının veya kişilerin” icraatlarının yürürlükteki yasalara ve mahkeme kararlarına uygun olup olmadığını denetlemekle yükümlü kılınıyor.

Ombudsman makamının boş olmasının, dairenin görevlerini önemli oranda aksattığı, örneğin 6 ayda bir yayımlanması gereken rapor yetkisinin Ombudsman’da olduğundan bunun yapılamadığı belirtiliyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin