anti-militarist habervicdani redVicdani ret hakkı tanınmalı
yazarın tüm yazıları:

Vicdani ret hakkı tanınmalı

Yeniçağ podcastını dinleyin

halukÇeşitli siyasi parti temsilcileri Gazete360’a askerlik sorununu ve önerilerini anlattı. YKP Gençlik Yürütme üyesi ve Aralık 2011’de vicdani reddini açıklayan Haluk Selam Tufanlı’nın açıklaması şöyle:

YKP Gençlik Yürütme Kurulu Üyesi Haluk Selam Tufanlı: “Vicdani ret hakkı tanınmalı”

“Vicdani ret hakkının kabul görmesini istiyoruz” diyen YKP Gençlik Yürütme üyesi Haluk Selam Tufanlı, “BM’nin de AB’nin de insan hakkı olarak vicdani reddi kabul etmiş olmasına rağmen burada kabul edilmemiştir” şeklinde konuştu.

Silah tutmak istemeyenin zorla silah tutmaması gerektiğini ifade eden Tufanlı “Askerliğin düşmesi, bedellilere kolaylık sağlanması rahatlık getirir biraz ama ne olursa olusun vicdani ret insan hakkıdır ve tanınması lazım. Silah tutmak istemeyen tutmamalı. Zaten Murat Kanatlı’nın Anayasa Mahkemesi’nde çıkan sonuca göre de yasa koyucuya bağlıdır artık bu mesele” dedi.

Profesyonel askerliğe de eleştiriler yönelten Tufanlı, böyle bir durumun militarist düşüncenin daha da kökleşmesini ve askerliğin profesyonel bir savaş makinesine dönüşeceğini söyledi: “Ama profesyonel askerlik de sakıncalıdır. Asker dediğin yasal silahşörlerdir. Ve toplumda bu insanlar profesyonel olarak yetiştirilecek. O militarist, ataerkil düşüncesinin daha da köklü hale gelmesi anlamına gelir. Bir insan profesyonel bir savaş makinesi, yasal katil haline getirilecek.”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin