.YeniçağmanşetYKP: Çözüm için Maraş ile başlayalım
yazarın tüm yazıları:

YKP: Çözüm için Maraş ile başlayalım

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2YKP son Maraş üzerine yapılan önerilerini değerlendirdi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Kıbrıs’ta çözüm çabası gene BM gözetiminde yürütülmeye başladı ve bu arada Maraş’ın halkına açılması hakkında öneriler ve karşı öneriler üzerinde dolaylı görüşmeler yürütülüyor.

Türk tarafı Maraş’ın kapsamlı çözümün bir parçası olduğunu ve görüşülmesini istemediğini çünkü Maraş Rumlara verilirse çözüm için onları teşvik edecek bir şey kalmayacağını iddia eder.

Ancak Maraş önce 1979 Denktaş Kipriyanu antlaşmasında kapsamlı çözümü beklemeden karar verilecek bir konu olarak kabul edilmişti ve Türk tarafı hala bu antlaşmaya bağlı olduğunu söyler. Ayni zamanda Maraş güven arttırıcı önlemler paketlerinin içinde hep olmuştur ve o paketlerde kararlaştırılan hususlar uygulanmakta ve her devirde yeni önlemler için de konuşulmaktadır. O kapsamda yeni kapılar açılması da gündemden düşmemektedir. Aplıç kapısı da bu hafta gündemde idi, Lefkeliler ısrarla istemektedirler.

Şimdi de Rum yönetimi Maraş hakkında paket hazırlayıp içinde Mağusa limanının da yasal dış ticarete açılması ve hatta Ercan’ı da bir şekilde içermiş olması olası olarak birlikte BM’e sonmuş bulunuyor.

Bu şekilde Maraş iki taraf arasında gündeme girmiş bulunuyor. Türkiye’nin ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğu açıklanmakta olduğuna göre Mağusalıların adına bizi onlarca yıldır bir cesetle yaşamaya mahkûm etmekten vazgeçin deyişini de hatırlayarak bir an önce açılması şart olmuştur.

Maraş açılmazsa kimse Türkiye’nin çözüm için ciddi olduğuna inanmayacaktır.

Zaten çözümü güçleştirecek adımlar atmaktan vazgeçin diyen BM kararlarını çiğneyerek birçok adım atılmıştır ve atılmaya devam edilmektedir. Bunlardan da vazgeçmek gereklidir.

Barışa bağlı olduğunu söyleyen koalisyonun büyük ortağı halkın çözüme destek olmasını sağlamaya önem verip cesaret ve umut verici açıklamalar yapmak zorundadır. Yoksa ortağı halk sessiz diyerek isteksizlikten güç alacaktır. Büyük ortak susarsa küçük ortağı ileri sürüp çözüm için adım atmaktan kaçındığını düşüneceğiz.

Bir an önce Maraş için görüşmeye hazır olduğunu hükümet açıklamalı ve kapsamlı çözüm için de tüm Kıbrıs’a ekonomik olanaklar kazandırılacağı açıklamaları gündeme sokmalıdır. Rum Lider’in doğal gaz yataklarının ekonomik olarak büyük fırsat yarattığını açıklaması daha önce bu konuyu çözüm kapsamında ele almayacakları iddialarına terstir. Yani onlar çözüme önem verdiklerini göstermek için tutum değişikliğine de gitmişlerdir. Buna karşı Türk tarafı da çözümden Türk tarafının da kazanç sağlayacağına inandığını gösterecek açıklamalar yapması yaralı olacaktır.

Zaten iki tarafın da çözümden çıkar sağlayacağı bir gerçektir. Rum tarafını suçlayabilmek için Rum tarafının çözümden kazanacağı bir şey olmadığını söyleyerek veya sadece Maraş’ı kazanacağını söylemek gerçeği ifade etmemek idi. Türk tarafı çözüm istemez demeye denk düşmekte idi.

Rum tarafı doğal gazdan daha iyi yararlanırız diyerek bu kozu onun elinden aldığı gibi Rumlara da bu ekonomik kriz sırasında çözüme destek ol çağrısı yapmış oldu.

Bir an önce çözüm büyük bir kazanç olacaktır. Maraş ile başlayalım.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin