.Yeniçağyeniçağ güncelBir iş kazası, bir ölüm daha!
yazarın tüm yazıları:

Bir iş kazası, bir ölüm daha!

Yeniçağ podcastını dinleyin

kazaGeçirdiği bir iş kazası sonucu 36 yaşında ağır yaralanan Mehmet Arıoğlu, 19 gün hastanede sürdürdüğü yaşam mücadelesini 4 Eylül’de kaybetti…
Kıbrıs Türk Denizcilik Limited Şirketi binasının tadilatı sırasında meydana gelen kazada, 10 metre yükseklikten düşen 36 yaşındaki yapıcı ustası Büyükkonuklu Mehmet Arıoğlu yaşam mücadelesini kaybetti.

 

Olayın detayı

Konu ile ilgili Meryem Ekinci imzalı Kıbrıs Postasındaki 17 Ağustos 2013 tarihli haberi şöyleydi:

Mağusa’da, TC Özelleştirme İdaresi Bakanlığı Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Türk Cemaat Meclisi (TCM)Konsolide Fonu İnkişaf Sandığı hissedarlığındaki Kıbrıs Türk Denizcilik Limited Şirketi’ne ait binanın tadilatını yapan 36 yaşındaki yapıcı ustası Mehmet Arıoğlu, dün 10 metre yükseklikten düşerek ağır yaralandı.

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ameliyata alınan  Arıoğlu’nun yaşam mücadelesi sürüyor.

Olayın ardından devreye giren Çalışma Dairesi’ne bağlı müfettişlerin hazırladığı rapor ışığında, taşeron (alt işveren) aracılığıyla yaptırılan bina tadilat inşaatı, “İnşaatlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nün amir hükümlerine aykırı olarak, yeterli iş güvenliği tedbirleri alınmadığı ve insan hayatı için tehlikeli, acil bir durum varlığı nedeniyle, İnşatlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nün 72. Maddesinin 5’inci Fıkrasının (b) Bendi uyarınca” durduruldu.

 

TAŞERONUN TESCİLİ YOK

Edinilen bilgiye göre, Çalışma Dairesi Mağusa Bölge Amirliği’nde işyeri kaydı bulunmayan taşeronun (alt işveren) işyerinde risk değerlendirmesi yapmadığı, işçilerin çalıştığı yere emniyetli giriş ve çıkışlarını sağlamadığı ve İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’nün işyerinin emniyetini, yapı iskelelerini ve iş platformlarını düzenleyen ilgili maddelerine uymadığı saptandı.

Tadilat inşaatını yürüten alt işverene, tespit edilen 16 maddelik eksiklerin giderilmesi için 13 Eylül’e kadar süre tanındı.

Yüksekten düşmeyi önleyici tedbirleri almadığı tespit edilen alt işverene, 13 Eylül’e kadar ilgili düzenlemeleri yapmaması durumunda toplamda, brüt asgari ücretin 15 katı para cezası kesilecek.

 

YARGI İŞLEMİ BAŞLATILIYOR

Öte yandan, Mehmet Arıoğlu’nun ağır yaralanmasıyla sonuçlanan iş kazası nedeniyle alt işveren aleyhine, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 45. Maddesinin 9. Fıkrası uyarınca yargı işlemi başlatılacak.

Yasa’nın 45. Maddesinin 9. Fıkrası şöyle düzenlendi: “Ölümle veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren bir yaralanma ve sakatlanmayla sonuçlanan bir iş kazasının veya meslek hastalığının, bu Yasanın 6’ncı maddesinin veya bu Yasanın 7’nci maddesinin (8)’inci fıkrası, 8’inci maddesinin (6)’ncı fıkrası ile 44’üncü maddeleri altında çıkarılan tüzüklerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümlerine uyulmamasından dolayı vuku bulduğunun müfettiş raporuyla saptanması halinde, olayda hata, kusur veya ihmali bulunan işverenler hakkında doğrudan yargı işlemi başlatılır.”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin