yeniçağ günceltoplumsal muhalefetLefkeliler "Aplıç"da ısrarcı
yazarın tüm yazıları:

Lefkeliler “Aplıç”da ısrarcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

lefkeplatformuLefke Platformu Lefke-Kalabanayot kapısının açılması talebini yineleyerek uğraş ve eylemlerin kapı açılana değin süreceğini bildirdi.

Lefke Vakfı, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Lefke Toplum Merkezi Derneği, Denizli-Gemikonağı Kalkındırma Derneği, Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği, Lefke Kadınlar Konseyi ve Lefke Turizm Derneği’nden oluşan Lefke Platformu, bugün, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Platform adına konuşan Lefke Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Vehit Nekipzade Lefke kapısının açılmasının eski dostlukların tekrar canlanması, yeni dostlukların oluşması ve ekonomik ilişkilerin başlaması için önemli olduğunu söyledi.

İlk barikatın açılmasından bu yana onbuçuk, Yeşilırmak-Pirgo kapısının açılmasından bu yana yaklaşık üç yıl geçtiğini hatırlatan Nekipzade, 14 Ekim 2010 tarihinde Yeşilırmak kapısının açılmasıyla Lefke Aplıç barikatının açılması talebini yeniden gündeme getirdiklerini ve bunun Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından da olumlu karşılandığını anlattı.

Zamanın Kıbrıslı Rum lider Dimitris Hristofyas’la konuyu görüştüklerini ve Lefke-Aplıç kapısının açılması karşılığında Hristofyas’ın; Akıncılar yolunu bölüp geçecek yeni bir yolla Güney Lefkoşa’nın Eylence bölgesiyle Güneydeki Kiracıköyü bağlayacak yeni bir yol yapılıp oraya da kapı açılması talebinde bulunduğunu kaydetti.

 

“ANASTASİADİS’TEN RANDEVU BEKLİYORUZ”

Nekipzade konuyu yeni Kıbrıslı Rum lider Anstasiadis’e de iletmek için randevu talebine olumlu yanıt beklediklerini de açıklayarak, “Gönlümüz Kıbrıs’ta nihai barışa ulaşılması ve kapı sorunu diye bir sorun kalmamasından yana” şeklinde konuştu.

1378299234Açıklamanın tamamı şöyle:

Kıbrıs’ta iki halkın yeniden bir araya gelmesine, eski dostlukların tekrar canlanmasına, yeni dostluklar oluşturulmasına, ekonomik ilişkilerin az da olsa başlamasına ve nihayet barışa önemli bir katkı olmasına olanak sağlayan hudut kapılarının ilkinin açılışından bu yana takriben 10 ½, son açılan kapı olan Yeşilrımak – Pirgo kapısının açılışından bu yana da takriben 3 yıl geçti.

Kıbrıs’ın 2 bölgesi arasında açılan her kapı, yukarıda belirtilen ve iki halkı birbirine yakınlaştıran etkenlere önemli bir katkı olmaktadır.

Lefke Aplıç – Kalabanayot kapısının açılması talebimiz çok eskilere dayanmaktadır. Ancak Yeşilırmak- Pirgo Kapısı Karma Komitesinin talebi ve özellikle o bölge insanlarının ciddi mağduriyetini dikkate alarak, Lefke Aplıç – Kalabanayot kapısının açılışı talebimizi bir süre ertelemiştik.

14 Ekim 2010 tarihinde Yeşilırmak – Pirgo kapısının açılmasıyla birlikte Lefke Aplıç Kapısının açılması taleplerimizi yeniden gündeme getirdik. Bu talebimiz Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından olumlu karşılanıp Lefke Aplıç – Kalabanayot kapısının açılması talebi Toplumlar Arası Kapılar Komitesine Türk tarafının resmi talebi olarak iletildi.

Zamanın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Sayın Dimitris Christofias ile yaptığımız görüşmede, bizlere Lefke Aplıç Kapısının açılabileceğini, birkaç aylık bir çalışma ile kapının açılışa hazır hale gelebileceğini bildirdi. Ancak buna karşılık, Akıncılar yolunu bölüp geçecek yeni bir yolla Güney Lefkoşa’nın Eylence bölgesi ile güneydeki Kiracıköyü bağlayacak yeni bir yolun yapılıp oraya da kapı açılmasını talep ettiklerini ve bu konuda Türk tarafının söz vermesi halinde Lefke Aplıç kapısının açılış çalışmalarına hemen başlanabileceğini ekledi. Biz de bu hususu Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik.

Şimdi gelinen noktada güneyde Sayın Dimitris Christofias yok, yerine Sayın Nikos Anastasiadis var. Kapı talebimizi Sayın Anastasiadis’e de iletmek için randevu talebimize henüz olumlu yanıt gelmedi. Kuzeyde ise yeni bir hükümet göreve geldi.

Gönlümüz arzu eder ki; Kıbrıs’ta nihai barışa süratle ulaşalım ve müstakbel iki kurucu devlet arasında kapı sorunu diye bir sorun kalmasın. Ancak o güne kadar da boş durmamak, mümkün olan en çok sayıda kapının açılmasını sağlamak kaçınılmazdır.

Şimdiye kadar hiçbir kapının açılışı bir diğerinin açılması şartı ile gerçekleşmedi. O nedenle Kıbrıs Rum tarafının Lefke Aplıç – Kalabanayot kapısına karşı Eylence – Kiracıköy kapılarının açılışını şart koşmasına anlam vermek zordur. Yine de istenen bu kapıların açılmasını da düşünüp şartlarını hazırlamamızda yarar görürüz. Yeni kapı açılışını koşullar öne sürerek kilitlemek hiçbir tarafa yarar sağlamaz.

Lefke 50 yıla yakın bir süredir çıkmaz sokak olmuş ve bunun menfi etkilerini hep yaşamıştır ve yaşamaktadır. Kıbrıs’ta nihai barışa ulaşmak için iki lider arasında yakın gelecekte başlayacak görüşmelerde bu konunun yeniden gündeme getirilip olumlu sonuç alınması en içten talebimizdir. Bu arada yeni Hükümet ve yeni Ulaştırma Bakanından talebimiz ise, Aplıç bölgesinde KTBK’lerinin kontrolü altında bulunan 1. ve 2. barikat diye bilinen noktalar arasındaki yaklaşık 750 metre uzunluğundaki yol ile Lefke Merkez – Aplıç bölgesi arasında ıslah edilmeye muhtaç takriben 300 metre uzunluğundaki yolun yeniden yapılması ve 2. barikatın bulunduğu yere Lefke- Aplıç kapısı alt yapısının götürülerek kapının inşa edilmesidir. Bunu başardığımız takdirde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de Lefke Aplıç – Kalabanayot kapısının açılmasına bigane kalamayacaktır.

Uğraş ve eylemlerimiz Lefke Aplıç – Kalabanayot Kapısı açılıncaya değin ısrarla devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin