.YeniçağmanşetYKP: Kaza mı, cinayete teşebbüs mü?
yazarın tüm yazıları:

YKP: Kaza mı, cinayete teşebbüs mü?

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2YKP Yürütme Kurulu yayınlandığı basın açıklaması ile iş kazalarına dikkat çekti. Konu ile ilgili açıklama şöyle

Bir hafta için iki kazada(!) Suriyeli Ahmad Khalüsa ile Vietnamlı ChanSenvars isimli 2 işçi ağır yaralandı!

Ahmad Khalüsa ile ilgili kazanın nasıl olduğuna dair haber gazetelerde bir satırla verildi; haberde “bir gemiye yük aktarırken, kopan halatın başına düşmesi sonucu Suriye uyruklu Ahmad Khalüsa ağır yaralandı” denildi.

Doğrudan ticarete açmak için uğraştığımız iddia edilen uluslararası standartlarda olduğu söylenen Mağusa limanında meydana gelen böylesi bir kaza, bu yönü ile de ele alınması gerekir. Bu ilk kaza değil, son da olmayacak. Mağusa limanında çalışanlar, canları ellerinde çalışmakta, iş kazaları nedeni ile her an ölüm ve ciddi yaralanma riski ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu tip kazalar olmasa bile kötü çalışma koşullarının yarattığı olumsuzlukların uzun süreli etkisi altında kaldıkları için çalışanların meslek hastalıklarından birine yakalanma riski yüksektir!

Tüm bunların daha önce de yaşanmış ve sendikaların bu konuda eylemler yapmış olmasına rağmen önlem alınmamasının nedeni orda belli kurumların ve kişilerin korunması mı? Olayda adı geçen işveren detayları niçin açıklanmıyor?

Basın diğer kaza haberi “Haspolat’ta bir inşaatta çalışan Vietnam uyruklu Chan Senvars gece saat 01.30 sıralarında meydana gelen kazada iş makinasının altında kalınca ağır şekilde yaralandı” diye verdi, sanki gece yarısı çalışmak normalmiş gibi!

Haberin verilişi Chan Senvars kendi kendine kaza geçirmiş işverenin hiç kusuru yokmuş gibi sunuldu.

Ülkedeki çalışma süreleri çok uzun, denetimsiz ve güvencesidir.

Her fırsatta AB ile uyumdan bahseden, mecliste bu yönde komiteler kuranlar, AB’nin bu konuda bir direktifi olduğunu, iş saatleri içinde dinlenme süresi da dahil haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğunu, fazla mesai dahil ödenmesi kimsenin haftada 48 saatten fazla çalıştırılmayacağını bilmiyorlar mı?

Şantiye ve çalışma alanında barındırılanların iş süreli nasıl ve kim tarafından denetleniyor belli değildir. Chan Senvars’ın da şantiyede dinlenirken gece yarısı işe çağrılmış olması muhtemeldir, örneklerine çokça bu coğrafyada rastlamaktayız.

Chan Senvars’ın çalıştığı şantiye, işveren açıklanmamış olması da düşündürücüdür…

İki kaza yaşandı, ikisi de ülkedeki çalışma koşullarının ne kadar kötü olduğunun ciddi fotoğrafını bize yeninden ve bir kez daha hatırlattı.

Nice emek yanlısı partiler hükümetten geçti, yenilerinin katılımı ile yeni hükümetin kurulması beklenmekte ama çalışma yaşamı, koşulları, iş güvenliği konusunda yapısal, kalıcı hiçbir tedbir alınmadı, alınamadı.

Seçimlerde reklamlar için milyon TL’ler harcayanlar, bunları elbette yardım olarak kimlerden aldıklarını açıklamadılar, açıklamayacaklar da. Açıklasalardı, aldıkları hangi bağışın karşılığı kimleri koruduklarını anlamamız mümkün olurdu.

YKP, yaşanan iş kazalarında sorumluluğu olan herkesin gereken cezayı alması talep etmektedir. Bu konuda meslek örgütlerini ve sendikaları daha duyarlı olmaya çağırırız.

YKP, iş kazası geçiren emekçilere geçmiş olsun der, konun takipçisi olacağının altını çizer.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin