güncel haberdış haberABD Dünyadaki İnternet Kullanıcılarının Özel Yazışma ve Aktivitelerini 700 'Göz'le İzlemiş
yazarın tüm yazıları:

ABD Dünyadaki İnternet Kullanıcılarının Özel Yazışma ve Aktivitelerini 700 ‘Göz’le İzlemiş

Yeniçağ podcastını dinleyin

XKeyscore_1374481240ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın internetten bilgi toplamada kullandığı “XKeyscore” programı da İngiliz Guardian gazetesi tarafından yayınlandı. ABD, internet kullanıcılarının tüm özel yazışma ve aktivitelerini izleyen program için dünya çapında 180 noktaya 700 servis sağlayıcı yerleştirmiş.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın küresel izleme ve dinleme programı “Prism” basına sızdıran CIA eski çalışanı Edward Snowden ve gazeteci Glenn Greenwald bu kez de, internetten bilgi toplama ağı olan “XKeyscore” ifşa etti.

Edward Snowden’ın NSA’nın dinleme ve izleme programlarını basına sızdırmasına yardımcı olan ABD’li gazeteci Glenn Greenwald geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun küresel izleme ve dinleme programını ifşa etmeye devam edeceklerini belirtmişti.

Greenwald, şu ana kadar basına sızdırılan gizli belgelerin, yayınlayacakları gizli belgelerin yanında “çocuk oyuncağı” kalacağını iddia etmişti.

Güvenlik gerekçesiyle Brezilya’da yaşayan gazeteci Glenn Greenwald, dün İngiliz Guardian gazetesinin internet sayfasında ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın internetten bilgi toplamada kullandığı ağı “XKeyscore”un detaylarını yayınladı.

NSA’nın “XKeyscore” programıyla dünya genelindeki elektronik posta, sosyal medya ve çevrimiçi sohbet trafiğini izlediği ortaya çıktı.

‘ÖZEL YAZIŞMALARI DA İZLİYOR’

NSA ajanları, “XKeyscore” programıyla tipik bir internet kullanıcısının tüm özel yazışmalarını ve aktivitelerini izleme imkanını yakalamış.

Bunun için hedeflenen kişiye ait elektronik postanın bilinmesi yeterli.

İzlenen internet kullanıcısının isim, telefon numarası, IP adresi, anahtar kelimeler, internet tarayıcısı veya kullanılan dil gibi bütün verileri çok net bir şekilde izlenebiliyor.

YARGI DENETİMİ YOK

Diğer izleme sistemleriyle entegre hale getirilen “XKeyscore” programıyla ilgili tartışmanın kilit noktası ise toplanan devasa miktardaki verinin, hiçbir yargı denetimi olmaksızın istihbarat analizcilerinin elinin altında olması.

Yani, bir istihbaratçının, arama-izleme emri almakla uğraşmadan birkaç tuşa basarak istediği kişiyle ilgili özel bilgileri edinmesi gayet kolay.

30 GÜNDE 41 MİLYAR VERİ

Guardian’da yayınlanan gizli belgelerde, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın “XKeyscore” programı vasıtasıyla 2012 yılında 30 günlük bir zaman dilimi içinde 41 milyar veriyi topladığı açıklandı.

180 NOKTAYA 700 SERVER 

Dünya genelinde 180 noktada “XKeyscore” programını destekleyen yaklaşık 700 servis sağlayıcının olduğu ve söz konusu servis sağlayıcıların özellikle Avrupa ve Ortadoğu’ya yerleştirildiği de ortaya çıktı.

Guardian gazetesi, 700 servis sağlayıcının yerleştirildiği 180 noktayı dünya haritası üzerinde yayınladı. “XKeyscore” programını destekleyen servis sağlayıcıların en yoğun olduğu noktalardan birinin de Türkiye olduğu görülüyor.

‘300 TERÖRİST YAKALADIK’

ABD Ulusal Güvnelik Kurumu NSA ise, “XKeyscore” programı sayesinde 2008 yılında 300 “terörist” yakaladığını açıkladı.

ALMANLARLA DA PAYLAŞMIŞLAR

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın “XKeyscore” programını Alman istihbarat birimi BND’nin de kullandığı ortaya çıktı. Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan haberde, “XKeyscore” programıyla toplanan bazı verilerin Alman istihbaratıyla paylaşıldığı belirtildi. Almanların “XKeyscore” veri bankasına hangi oranda ulaştığı konusunda ise bir bilgi yok.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin