.YeniçağmanşetYKP’nin özü de sözü de birdir!
yazarın tüm yazıları:

YKP’nin özü de sözü de birdir!

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan’ın Sim TV’de programdaki suçlamalarını yanıtladı. Kanatlı’nın değerlendirmesi şöyle:

YKP’nin seçimlerle ilgili kararı 10 Haziran, Pazartesi günü toplanacak Parti Meclisince verilecektir. Buna rağmen, üzgünüz ki, YKP daha kararını açıklamadan bazı çevreler YKP’yi suçlamaya devam etmektedir.

Dün Sim TV de konuşan BKP Genel Sekreterinin bizimle ilgili sözleri yersiz ve asılsızdır, bize cevap verme mecburiyeti doğurmuştur.

Öncelikle YKP’nin her seçimi kendi koşullarında değerlendirip karar aldığının altını çizmek gereklidir. BKP Genel Sekreteri YKP Yetkilileri ile görüştüğünü söyleyip, bizim adımıza karar almış ve partimizin izleyeceği politika ve etkinliklerini belirleme yetkisini kendinde görmüştür. Bu türden yaklaşımlar siyasi ahlaka sığmamaktadır böyle bir görüşme gerçekleşmemesine rağmen ve partimizin yetkili organı olan Parti Meclisi kararı olmamasına ve bir resmi görüşme gerçekleşmemesine rağmen var gibi göstermesini üzüntüyle izledik

YKP olarak, seçimler kapıya dayanmadan bizlerin yüzeysel ya da içi boş değil, önceden kurulan güven ilişkilerinin, yapılan ortak işlerin, geliştirilen ortak dillerin ürünü olan etkin seçim birlikteliklerinden yana olabileceğimizi dillendirdik. BKP Genel Sekreteri’nin bu türden açıklamaları ve kısa dönemli hırslar için YKP’yi karikatürize etme çalışmaları coğrafyamızda solda gerçek bir birliğin oluşabilmesinin koşullarını baltalamaktadır.

Bizce, Kıbrıs’ın kuzeyinde politika yapma şekillerinin devrime ihtiyacı vardır. Bu da kolektif olarak daha özgüre, daha eşite, daha toplumsal cinsiyet eşitliğine, daha ekolojiste, daha anti-militariste yöneldiği ölçüde, işgal karşıtlığını haykırdığı oranda ve bu prensipleri, politika yapma şekillerine de yansıtacak duruma geldikçe anlam kazanacaktır.

BKP Genel Sekreteri’nin YKP’nin AKP etrafında dönen CTP-UBP kısır döngüsünü boykot veya başka araçlarla kırma çabalarını küçümsemesi anlaşılmazdır. YKP’nin boykot kampanyası yürüttüğü seçimlerden birinde BKP Genel Sekreteri’nin milletvekili olduğunu ve TKP-Bağımsız Özgür İttifak’ında Ahmet Kaşif ile yan yana geldiğini, onun da olacağı bir hükümet oluşumunu zorladığını, bir diğeri olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de BKP’nin AKP ile ilişkilerini gizlemeyen Mehmet Ali Talat’ı desteklediğini hatırlatırız. Boykot kampanyasının alternatifsiz olmadığını düşünmekle birlikte alternatifi bu icraatlar mıdır diye kendisine sormak isteriz.

YKP, özü ve sözü bir siyasal hatta sahiptir, bu 1989’dan beri bu şekilde sürmektedir.

BKP’nin yaptığı çalışmalarda başarılar dileriz ve enerjilerini YKP ile uğraşarak değil, rejimle uğraşarak harcamalrını temenni ederiz…

 

BKP Genel Sekreteri İzcan ne dedi

Damla Özel’in Kanal Sim’de sunduğu ‘Radyo Gazetesi’ programının konuğu Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan oldu.

(..)

Bazı arkadaşlar diyor ki biz bu seçimlere katılmayacağız. Nasıl boykot yapacaksın? Aktif boykot, aktif eylem mi yapacaksın Türkiye’dekiler gibi? Ferdi Tayfur’un ağlayan şarkılarını söylemeye devam edeceğim. Vatandaşlık görevi bu değil.

(..)

İzcan, “YKP’nin yetkilileriyle çok görüştük. Bakınız eğer gelirseniz sizin çatınız altında da seçime gireriz, bu işi listelere koruz. Ama önemli olan demokratik işbirliği kültürünü yaşama geçirmek birlik olmaktır. Bana dendi ki; bizim partimizde seçimle ilgilenen yok ama biz muhtemelen bu seçimlere katılmayacağız. Peki dedim dünkü yerel seçimlere katıldınız. ‘Ama o başkadır’ dediler. Peki bu ülkeye seçim koşullarını kim getirecek, birileri mi verecek? Lütfen eğer katılırsanız hep beraber oluruz, ne yazık olumlu yanıt vermediler ve bu seçimlere latılmayacaklar. Boykot diyecekler ama evde oturup seyrettiler. Bu boykot değildir. Halk hareketi gerçekleştiğinde sokakta olursunuz rejimi sallarsınız. Boykot, seçime girmekten daha zordur. Bu da bir siyasettir ama sunni zemini bu ülkede yoktur. Eğer seçime katılmazsanız bu iş büyük partilere yarar. Yapmayın bunu. Arkadaşlar öyle görünüyor ki katılamaycaklar. Tabanları dürüst onurlu insanlardan oluşur. Tabandan bizi destekleyenler de olacaktır. Temenni ederim öyle olur” dedi.

 

3 Nisan 2010 tarihli haber:

1271451418_k
17 Nisan 2010, Cumartesi günü Talat’ın mitinginde İzcan, Eroğlu’na “Talat’ın yanındakileri gel gör” diye seslenmişti

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), 18 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde, bağımsız aday, CumhurbaşkanıMehmet Ali Talat’ı destekleyeceğini açıkladı.

BKP Parti Meclisi’nin oybirliğiyle aldığı kararda, Kıbrıs’ta çözüm sürecine destek belirtilerek, ülkenin için de bulunduğu kritik aşamada tercihin Talat’tan yana yapıldığı duyuruldu.

Genel Sekreteri İzzet İzcan ve parti meclisi üyeleri, bu sabah parti genel merkezinde düzenledikleri basın toplantısıyla, BKP’nin önceki gün belirlenen 18 Nisan seçimiyle ilgili tavrını kamuoyuna duyurdu.

Kararı açıklayan İzcan, Birleşik Federal Kıbrıs hedefini önde tutarak oybirliğiyle Talat’ı destekleme kararı aldıklarını belirterek, tüm üyelerini, sempatizanlarını, çözüm yanlılarını Talat’a destek vermeye çağırdı.

(…)

“SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”

“Kıbrıs Türk toplumunun azınlığa düşürülerek kimlik ve varlığının yok edilmesine seyirci kalmayacaklarını” belirtip BM tarafından uluslararası hukuka uygun şekilde nüfus sayımı yapılması ve olası bir referandumda bu nüfusun oy kullanmasının şart olduğunu savunan BKP Genel Sekreteri İzcan, “Derviş Eroğlu etrafında oluşan milliyetçi cephenin hedefinin statükonun ömrünü uzatmak, çözüm ve barış sürecini öldürmek” olduğunu ileri sürdü. Eski Cumhurbaşkanı Denktaş’ın da bu cephenin oluşumunda önemli bir misyon yüklendiğini belirten İzcan, kazanmaları durumunda görüşme sürecinin sona ereceğinin aşikar olduğunu ifade etti.

(..)

Bu yönde atılacak adımlara kararlılıkla desteğe devam edeceklerini dile getiren İzcan, 18 Nisan’da Kıbrıs Türk toplumu adına görüşmeleri yürütecek görüşmecinin seçileceğini; gelinen aşamada şartların kendilerini “milliyetçi ret cephesinin adayı Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında tercih yapmak durumunda bıraktığını” kaydetti.

İzcan, “Ülkenin içinde bulunduğu bu kritik aşamada BKP tercihini Mehmet Ali Talat’tan yana yapmış bulunmaktadır” diyerek, Talat’ı destekleyeceklerini açıkladı.

 

"Toplumcu Kurtuluş Partisi-Birleşik Özgürlük İttifakı (TKP-BÖİ) adıyla oluşturulan ittifakta TKP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Lefkoşa Milletvekili İzzet İzcan, bağımsız Mağusa Milletvekili Ahmet Kaşif ve bağımsız Girne Milletvekili Ünal Üstel'den oluşan ittifak, kararlarını 24 Mayıs 2004 tarihinde basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu."
“Toplumcu Kurtuluş Partisi-Birleşik Özgürlük İttifakı (TKP-BÖİ) adıyla oluşturulan ittifakta TKP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Lefkoşa Milletvekili İzzet İzcan, bağımsız Mağusa Milletvekili Ahmet Kaşif ve bağımsız Girne Milletvekili Ünal Üstel’den oluşan ittifak, kararlarını 24 Mayıs 2004 tarihinde basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.”

BKP’nin bugüne kadar girdiği ittifaklar

2003 – Barış ve Demokrasi Hareketi

2005 – TKP-BKP Sol Güçler İttifakı

2009 – BKP Yasemin Hareketi

2013 – BKP Toplumsal Varoluş Güçleri

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin