.YeniçağmanşetYKPfem “Ortadoğu Kadın Konferansı”na katılıyor
yazarın tüm yazıları:

YKPfem “Ortadoğu Kadın Konferansı”na katılıyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

dokh-logoDemokratik Özgür Kadın Hareketi, çok sayıda ülkeden kadınların katılımıyla “Ortadoğu Kadın Konferansı” düzenliyor. Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ile Barış ve Demokrasi Partisi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın çağrıcıları olduğu, 31 Mayıs’ta başlayacak olan konferans 3 gün sürecek.

Konferans ile, barış sürecinin kadınlar açısından değerlendirilerek ortak bir tutum ve mücadele perspektifi açığa çıkarmak, oluşacak yeni sistemde kadının hakkı, hukuku, rengi, iradesi ve kimliğiyle yer alması için ortak tartışma zemini yaratarak, deneyimleri paylaşmak amaçlanıyor. Ortadoğu’dan 23 ülkeden yaklaşık 250 kadın siyasetçi, akademisyen aktivistin katılacağı konferansa, Türkiye’den de siyasi parti, kadın örgütleri, gazeteci ve akademisyen kadınlar katılacak.

Konferansa Kıbrıs’ın kuzeyinden Yeni Kıbrıs Partisi tabanında örgütlenen YKPfem adına Faika Deniz Paşa katılacak. Faika Deniz Paşa 31 Mayıs’ta adadan ayrılacak ve 4 Haziran’da adaya geri dönecek…

Katılacak diğer isimler arasında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Politbüro üyesi Leyla Halid, Filistinli Kadın Komiteleri Birliği’nde Khitam Alsaafin, Afganistan’dan eski milletvekili Malalai Joya, Mısır Cinsel Taciz ve Saldırı Karşıtı Eylem’den Meryem Kirollos, Süryani Federasyonu’ndan Meryem Demirel, Avrupa Kürt Kadın Meclisi’nden Münevve Azizoğlu, Nepal Komünist Partisi’nden Ranju Kumari Thakur, Suriye Kadın İnisiyatifi’nden Rola Muhammed Mustafa, Tunuslu Kadınlar Koalisyonu’ndan Salwa Bin Afya Taleb de bulunuyor.

DÖKH’ün konferans hazırlık komisyonu tarafından yapılan çağrı metninde, “Kürdistan’ın dört parçasından ve diasporadan biz Kürt kadınları da sömürgeci güçlere ve erkek egemen sisteme karşı verdiğimiz cins ve özgürlük mücadelesini yerelde, ulusalda ve ulus ötesi alanda nasıl ördüğümüzü paylaşacağız.” vurgusu dikkat çekti. Açıklamada, “Erkek egemen sistemin işgali altında bin bir bedel, emek, gözyaşı, alın teri, direniş iradesi ve özgürlük tutkusu ile yazdığımız mücadele tarihini hep birlikte okuyacağız, tartışacağız” açıklaması yapıldı. Çağrıda son olarak şunlara dikkat çekildi: “Savaşta da barışta da bizim mücadelemiz egemenleri hep rahatsız etti ve biz Ortadoğu Kadın Konferansı’yla egemenleri ve erkek egemen sitemi rahatsız etmeye devam edeceğiz. Onların önümüze koyduğu ölümlere karşın biz yaşamda çoğalarak cins ve özgürlük mücadelemize devam edeceğiz.”

Metnin tamamı şöyle:

İçinde bulunduğumuz Ortadoğu coğrafyası siyasal, toplumsal ve ekonomik açıdan çok büyük ve hızlı bir değişim sürecinden geçmektedir. Halkların, kültürlerin, tarihsel ve toplumsal değerlerin inkârına ve katliamına dayanan sistemler hızla çözülürken kadının bu çözülüşteki duruşu ve rolü tarihi önemdedir. Hem mevcut statükocu sistemler hem de oluşmakta olan yeni yapılanmalar kadını yok sayan, mutlak kölelik statüsünü güçlendiren, inkârı, şiddeti, işkenceyi, tecavüzü ve katliamı süreklileştirerek kadını ölüme mahkûm eden bir yaklaşımdan öte değildir.

Bu değişim ve dönüşüm sürecinde biz Ortadoğulu kadınların yürüteceği mücadele yaşadığımız coğrafya ile birlikte bizim de kaderimizi belirleyecek değer ve önemdedir. Kadın öncülüğünde özgür ve demokratik bir Ortadoğu ve yaşam için yürütülecek ve örgütlenecek bir mücadele ne kadar yaygınlaştırılırsa o kadar güçlü ve sonuç alıcı olabilir. Kadının kendisini doğrudan ve özgürce ifade edemeyeceği, katılamayacağı, karar ve temsil süreçlerinde olamayacağı oluşumlar ve/veya sistemler kadının görkemli direnişler sergileyerek elde ettiği/etmeye çalıştığı tüm hak ve kazanımları da kaybetmesi açısından büyük tehditler ve kayıplar getirecektir.

Bunun karşısında kadının rengi, dili, kadının yeni sistemlerdeki hakkı, hukuku, kimliği ve iradesinin nasıl yer bulacağı, bunun için verilmesi gereken mücadelenin nasıl olması gerektiği, ortak mücadele ve direniş hatlarının örülmesi gelinen noktada biz Ortadoğulu tüm kadınlar için ötelenemez ve ertelenemez acil bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.

Demokratik Özgür Kadın Hareketi,

Bölgede yaşanan siyasal, toplumsal gelişmeleri kadın açısından kapsamlı değerlendirerek ortak bir tutum ve mücadele perspektifi açığa çıkarmak,

Irkçı ulus devlet yapılarına, tahakkümcü iktidar aracı haline getirilen dinler ve siyasal İslam’ın kadına yaklaşım sorunlarına, hegemonik kapitalist sisteme karşı etkili mücadele perspektifine ulaşabilmek,

Kadın irade ve özgürlük mücadelesini lokal olmaktan çıkararak tüm bölge düzeyinde ortak demokratik kadın mücadele hattını örmek, var olan örgütlülüğü güçlendirmek,

Bölgemiz yeniden şekillenirken bölge kadını olarak, oluşacak yeni sistemde hakkımız, hukukumuz, rengimiz, irademizi ve kimliğimizle yer almak için ortak tartışma zemini yaratmak, birbirimizi tanımak, deneyimlerimizi ve birikimlerimizi paylaşmak, amaçlarıyla 31 Mayıs, 1-2 Haziran 2013’te Amed’de ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganıyla 1. Ortadoğu Kadın Konferansı’nı düzenleyecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin