Nükleer karşıtı haber ve yazılaranti-nükleer yazılarGreenpeace Akdeniz uyardı: “Sinop’a Denenmemiş Nükleer Reaktör”
yazarın tüm yazıları:

Greenpeace Akdeniz uyardı: “Sinop’a Denenmemiş Nükleer Reaktör”

Yeniçağ podcastını dinleyin

nukleerGreenpeace Akdeniz Sinop’ta yapımı planlanan nükleer santralin daha önce başka hiçbir ülkede inşaatına onay verilmediğini açıkladı.

“Kurulması planlanan reaktör Atmea-1’in inşaatına, bugüne kadar başvurulan hiçbir ülkede onay verilmedi.”

Fukuşima nükleer felaketinden sonra Japon nükleer endüstrisinin riskli ve denenmemiş projeleri gelişmekte olan ülkelere ithal ederek piyasadaki yerini korumaya çalıştığını ifade eden Greenpeace Akdeniz Nükleer Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi Türkiye’nin Akkuyu’da olduğu gibi hiçbir ülkede onay almamış yüksek riskli bir teknolojiye ev sahipliği yapacağını söyledi.

“2012’de Atmea-1 reaktörünün ana güvenlik özellikleri onaylandı. Ancak Fransa Nükleer Güvenlik Otoritesi daha sonra bu onaylamanın sadece pratik açıdan güvenilir olduğunu ve geniş kapsamlı teknik inceleme barındırmadığını söyledi.

“Bugüne dek hiçbir ülkede bu reaktörün kabul görmemiş olmasının nedeni de bu.”

“Satış amaçlı”

Atmea-1 reaktörünün sadece ticari kaygılar sebebiyle nükleer güvenlik kültürü olmayan, gelişmekte olan ülkelere satılmak amacıyla piyasaya sürülmeye çalışıldığını anlatan Levi, reaktörün Fransa ya da Japonya’da inşa edilmesinin planlanmadığını ifade etti.

“Kağıt üzerinde güvenli görünen bu reaktörün içerdiği gerçek riskleri hiç kimse bilemez, çünkü nükleer santraller sadece kağıt üzerinde güvenlidir, Atmea-1 hiç denenmediği için risk olasılığı artıyor.”

Finlandiya örneği

Greenpeace Areva’nın en son Finlandiya’da 2005’te bir nükleer santral inşaatına başladığını belirtti ve 2009’da bu inşaatın tamamlanması gerektiğini, ancak “EPR reaktörünün inşa edildiği Olkiluoto 3 adlı reaktörün inşaat kalite sorunları nedeniyle defalarca ertelendiğini” bildirdi.

Greenpeace’e göre Finlandiya’daki reaktörün maliyeti de öngörülen 3,2 euro milyardan 8 milyar euro’ya kadar yükseldi.

Halkın parası

Greenpeace Akdeniz’den Levi halk sağlığını tehdit edecek nitelikteki Sinop’taki projenin bir kısmının Türkiye’nin kendi öz kaynaklarından finanse edileceğine dikkat çekti.

Levi, Türkiye’de halkın yüzde 82’sinin yenilenebilir enerjilere yatırım yapılmasını istediğini hatırlatarak Türkiye’nin yenilenebilir enerjiler açısından şanslı bir ülke olduğunu vurguladı. Hükümetin yatırımları riskli ve kirli enerjilerden güneş ve rüzgar gibi temiz ve yenilenebilir enerjilere yönlendirmesi gerektiğini söyledi.

Anlaşma

Enerji Bakanı Taner Yıldız dün, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için Japon Mitshubishi ve Fransız Areva şirketleriyle anlaşıldığını açıklamıştı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin