seçimleryerel seçim 2013Başka Bir Lefkoşa Mümkün - Celal Devrim Önen
yazarın tüm yazıları:

Başka Bir Lefkoşa Mümkün – Celal Devrim Önen

Yeniçağ podcastını dinleyin

Celal Devrim Önen – YKP Belediye Meclis Üyesi Adayı

Yerel yönetimden anladığımız bir sokağın, bir mahallenin, bir şehrin, bir toplumun kendi kendini yönetmesi, yani toplumsal bir özyönetim kültürünün yaratılmasıdır, kısaca tam anlamıyla yerinden yönetmektir. Yerel yönetimler demokratik ve halkın katılımını sağlayacak şekilde yapılanmalıdırlar. Halk karar süreçlerinde söz sahibi olmalı katılmadığı kararı değiştirme olanağına sahip olmalıdır. Katılım demek toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına hizmet etmek demektir. Bize Lefkoşa’yı iyi niyetli, iyi insanların yönettiğini ve şimdide iyi insanların şehrin yönetimine tekrar talep olduğunu söylüyorlar. Lefkoşa’yı bu duruma getirenler şimdi bu durumdan kurtarmak için onlara güvenmemizi istiyorlar. Bizce güvence, partilerde ve politikacılarda ya da iyi niyetli yöneticilerde değil, halkın yönetime doğrudan katılımındadır. Herkes kamusal politikaların geliştirilmesine ve belirlenmesine katılma hakkına sahiptir. Herkes yaşadığı şehirde ve mahallede öncelikli yatırımların nereye yöneleceği, sosyal yatırımlara ne kadar pay ayrılacağı gibi temel konularda kararlara katılabilmelidir. Bizce güvence halkın kendi sözünü her an söyleyebileceği mekanizmanın yaratılmasındadır. Meclis üyeleri, mahalle muhtarları, mesleki ve sivil toplum örgütleri ile halkın kitleleri kararlara ortak edilmelidir. Belediye başkanlarının sultanlıklarına, son verilmeli belediye meclisi gerçek işlevini yerine getirmelidir. Lefkoşa’da ve diğer yerel yönetimlerde de siyasetin profesyonel politikacıların elinde olmasına, parti içinde yaptığımız gibi lider/başkan sultasına karşı çıkıyoruz. Bunun için daha önce de belirttiğimiz gibi başkanın üyelerle eşit hakları paylaştığı, ön seçimin temel alındığı, kadınların da söz ve karar süreçlerinde eşit bir şekilde temsil edildiği parti içi hayatımızı ve demokrasiyi ülkemiz yerel yönetimlerinde de bir model olarak sunuyoruz. Halkın sürece doğrudan katılarak bireysel iradesini yansıttığı ve kolektif iradenin oluşumuna katkı sunduğu bir Lefkoşa istiyoruz. Biz sağlıklı, insanca, nitelikli, onurlu yaşam olanaklarının herkesin vazgeçilemez hakkı olduğunu ve bu haklarının sağlanmasının da kamusal bir yükümlülük olduğunu söylüyoruz.

Biz başka türlü bir Lefkoşa’dan bahsediyoruz. Çocukların, yaşlıların, engellilerin, çevreleriyle uyum içinde, diğer insanlarla birlikte, tecrit edilmeden, toplum hayatının günlük yaşantısına katılabildiği, katılabilmesi için belediyenin her türlü önlemi aldığı bir Lefkoşa’dan bahsediyoruz. Şiddete maruz kalan kadınların korunduğu bununla ilgili sorumluluk alan bir belediyecilik anlayışından bahsediyoruz.

Kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden ötürü sorumlu tutuldukları bakım hizmetleri özlerinde kamusal hizmetlerdir. Bu hizmetlerin de yerel yönetimler tarafından verilmesi kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını arttıracak, görünmez ev içi emeğini görünür kılacaktır. Bu bağlamda belediye yaşlı, hasta ve çocuk bakımını üstlenecek kurumları kurmalı ve faaliyete geçirmelidir.

Yaşamın her alanında dair sözümüz var. Bizler için, önemli olan surlariçi Lefkoşa ve dünya için de önemli bir tarihi dokuyu ihtiva etmektedir, şehrin bu kısmını hem Lefkoşa’da yaşayan hem de ziyaret edenlerin hizmetine sunmalı, devamlı yaşanır hale getirilmelidir. Tarihi tüm eserler korunup kullanılabilir hale getirilmelidir.

Biz başka bir Lefkoşa mümkün, başka bir yaşam tarzı mümkün diyoruz.

Başka bir yaşam tarzı derken, yalnız insanı merkezine alan değil, doğa içinde insanı değerlendiren ekolojist yaşamın mümkün olduğunu söylüyoruz.

Çünkü içinden geçmekte olduğumuz ekolojik kriz dünyayı yıkma götürmektedir.

Biliyoruz ki dünyanın birçok yerinde ekolojik krizler yaşamaktadır. Bu krizler gittikçe daha yıkıcı, daha geri dönülmez haller almaya devam etmektedir…

Böylesi koşullarda, belirli bir ‘çevre sorununun’ çözümü için noktasal çalışmalar yaparak bu ekolojik krizlerin üstesinden gelemeyiz…

Ekolojik kriz karşıtı mücadele emek ve doğa sömürüsü ekseninde kavranılmasını esas alan ekolojist bir sosyalist algı ile konulara yaklaşılması halinde birçok ‘çevre sorununun’ çözümü mümkün olacağına inanmaktayız. Köklü bir sistem değişimi olmadan doğayı tam anlamı ile koruyamayız…

Ekolojik duyarlılığa sahip bir süreç ancak da insanı ve yaptıklarını tanımlamakla başlarsa anlamlı ve etkili olma şansına sahiptir. Organik bir varlık olarak insan diğer tüm canlılar gibi doğanın bir parçasıdır.

Böylesi koşullarda insanın ekoloji üzerindeki tahakkümüne son verilmeden ekolojik krizlerden kurtulmamızın olanağı yoktur…

Bu nedenle ekolojik krizle mücadele yerel yönetimlerde başlamalı, doğa ile uyumlu projelerle yaşam alanları dönüştürülmelidir diyoruz.

Ekolojik, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı katılımcı bütçe bu nedenle çok önemli bir araçtır.

Yayalarla, bisikletlerle, doğa ile dost, engelsiz ve sınırsız, yeşil alanları ile insanca yaşanabilinecek bir şehrin yeniden kurgulanması mücadelesi için bu nedenle tarafız, adayız…

Biz Yeni Kıbrıs Partisine verilecek her oyun başka türlü bir yaşam yürüyüşünde bir adım olacağını, bir umut olacağını söylüyoruz. Ayni şeyleri yapacaklarını farklı dillerle anlatanlardan rahatsızsanız ve evet başka türlü bir yaşam mümkün diyorsanız bir adım atın. Kaybedecek neyimiz var ki. Biz bu yola çıktık, bu yolu yürüyeceğiz. Gelin bu yolu birlikte yürüyelim ve başka türlü bir Lefkoşa mümkün deylim. Bu seçimlerde yapılacak en anlamlı şey başka türlü bir yaşam mümkün diye haykırmak olacaktır.

Lefkoşa’nın genelinde bir farklılık görmek istiyorsanız bu, ancak tek farklı çağdaş projeler ortaya koyan Yeni Kıbrıs Partisi ile mümkündür.

Her seçimde olduğu gibi, at yarışına dönen bu seçimde de, Lefkoşa’yı kurtaracağım diye ortaya çıkanların, aslında kendi siyasi partilerini kurtarmaya çalıştıkları ortadadır. Onlardan kim gelirse gelsin değişecek bir şey olmayacaktır.

YKP’ye vereceğin destek, bir anlam ifade edecek ve ses getirecektir.

YKP’ ye vereceğin destek, talimatla yönetilmek değil, kendi kendimizi yönetmek istediğimizi gösterecektir,

YKP’ ye vereceğin destek, halkların kardeşliğine bir kez daha vurgu yapacaktır.

YKP’ye destek ver, desteğinin bir anlamı olsun.

Emekçi halkımıza ve sevgili Lefkoşalılara huzurlu ve mutlu bir yaşam dileklerimizle

Yeni Bir Lefkoşa Mümkün diyoruz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin