.YeniçağmanşetYKP, seçim sonuçlarını değerlendirdi

YKP, seçim sonuçlarını değerlendirdi

Yeniçağ podcastını dinleyin

baslik_ykp

YKP Yürütme Kurulu’nun seçim sonuçları üzerine değerlendirmesi şöyle:

Lefkoşa ara seçimleri sonuçlandı…

YKP, kendine destek veren yüzlerce Lefkoşalıya teşekkür eder…

Zor koşullarda sürdürdüğümüz seçim kampanyamızda Lefkoşa Belediye Meclisinde YKP’nin aldığı yüzde 3,5 oy oranı, Başka bir Lefkoşa mücadelesinin güçlendiğini ortaya koymaktadır. Tüm baskılara ve dayatmalara, tüm manipülasyonlara rağmen YKP’ye desteklerini ortaya koyanlara teşekkür ederiz.

Bu seçimlerde en düşük yüzde 4,5-5 ile bir Belediye Meclisi üyeliği seçildi. Ayrıca en düşük oyla seçilen Belediye Meclisi üyesi ile YKP Lefkoşa Belediye Meclisi üyeliği adayı Celal Devrim Önen arasında 120 mühür fark vardır. Bu nedenle YKP’nin yüzde 3,5 oy oranı, YKP’nin Lefkoşa Belediye Meclisinde iddialı olduğunu ortaya koyar.

YKP, bu seçimlerde bir Belediye Meclisi üyeliği kazanabilirdi. Ancak mühürlerin kırılması, bunun sonucu tercihlerin dikey değil yatay ve dolayısıyla apolitik bir şekilde dağılması ciddi oy kaybına sebep olmuştur. Her mühür ile 15 oy alınması gerekirken, çoğu oy pusulasından bunun yarısının alınabildiği görülmektedir.

İçine merkez soldakileri de alan solun bölündüğü gibi bazı manipülasyonlara tepki olarak kimilerinin sandığa gitmediği de bilinmektedir. Bu da YKP’nin aldığı sonuca yansımıştır.

YKP, rejimle mücadele ettiği böylesi koşularda, kendi etrafında ortaya çıkan böylesi olumsuzluklarla da mücadele etmek zorunda kalmıştır.

Her şeye rağmen resmi olarak açıklanan 266,808 geçerli oy toplamı içinde YKP’nin 9458 oyu ile elde ettiği yüzde 3,5 ciddi başarıdır ve bir kez daha vurgularız ki radikal solun Belediye Meclisinde temsiliyeti ütopya değil, zamana kalmış, 14 ay sonraya bırakılmış bir randevudur…

Seçim süresince YKP, kendi üyelerinin, sempatizanlarının katkısı olan 5000 TL ile seçim kampanyasını tamamlamıştır. Bunun yanında birçok dostun da kampanyaya gönüllü katkısı olmuştur. Bu nedenle Başka Bir Lefkoşa Mümkün mücadelesini bizimle kuran ve yükselten herkese bir kez daha teşekkür etmek isteriz, Başka Bir Lefkoşa Mümkün bir seçimlik bir heyecanın ürünü değil, üzerinde çok daha önceden durulmuş düşünülmüş ve yapılmış işlerin, söylenmiş sözlerin hep bir ağızdan söylenme haliydi.

Mücadelemiz ne seçimle başladı ne seçimle bitecek, evet, Başka Bir Lefkoşa hala Mümkün!

 

Genel değerlendirme ve ne yapmalı

YKP, bazı örgütlerin maalesef yaydığı sağ yerine sol kazansın gibi sorunu basitleştiren, genelleştirilen duruşun parçası olmadığını, olmayacağını bir kez daha hatırlatır. YKP’nin seçim kampanyası süresince belirttiği gibi, Lefkoşa Belediyesi’nde yaşanan krizin nedeni gene Belediye Meclisinde yer alacak UBP-DP-TDP-CTP’nin yer aldığı 4 partili, muhalefeti içinde barındıramayan yapıdır. YKP, bu nedenle, Belediye Meclisi içindeki muhalefet görevini üstelenme kararı almıştır… YKP, 16 adayı ve partinin diğer üyeleriyle birlikte, Lefkoşa Belediye Meclisi toplantılarına katılacak, Belediye Meclisi Kararlarını yakından takip edecektir. YKP, geçen dönemin usulsüzlüklerinin üstünün de kapatılmasına izin vermeyecektir.

YKP, bu seçim sürecinin üstünün de hemen kapatılmasına karşıdır. Kampanya süresince oy satın almaların olduğu, mafyanın insanları tehdit ettiği, rüşvet verdiği ve benzeri birçok iddia ortaya atılmıştır. YKP’nin Meclis partilerine çağrısı, Meclis Araştırma Komisyonu kurularak bu iddiaların araştırılmasıdır.

YKP, 14 ay boyunca seçime katılan tüm yapıların üzerinde çok az durduğu veya hiç durmadığı Ziraat Bankası kredisi olarak kodlanan, TC yaptırımın hayata geçirilmemesi için toplumsal muhalefeti yükseltecektir.

YKP, Belediye çalışanlarının hak mücadelesinde onlarla dayanışma halinde olmaya devam edecektir.

YKP, hiçbir belediyede taşeronlaştırmayı, hizmet alımını, özelleştirmeyi, kamusal hizmetlerin serbest piyasa koşullarda metalaştırılmasını kabul etmeyecek, bunun için mücadelesini her koşulda sürdürecektir.

YKP, ekolojist, anti-militarist, toplumsal cinsiyete duyarlı katılımcı bütçe mücadelesini yükseltmeyi sürdürecektir…

YKP, Lefkoşa’nın kuzeyi ve güneyi ile ortak yaşam alanına dönüştürülerek, askersiz Lefkoşa ile askersizleştirme için adım atılarak Kıbrıs sorununa ciddi bir katkı yapılabileceğine inanmaktadır, bunun için mücadele etmeye devam edecektir.

YKP, tüm bunları yaparken, dört partili yapıya dolaylı veya direk olarak destek çıkanların kafa karışıklığı yaratacak sözde ‘muhalefetine’ karşı muhalefetini de sürdürecektir…

YKP, süren işgal ortamında, TC’nin asker-sivil bürokrasinin vesayetindeki defakto durumda, seçime seçim deme koşulları için de mücadele edecek, nüfus yapısının ortaya çıkması için uluslararası gözlemciler nezdinde nüfus sayımını talep etmeye, müdahalesiz bir seçim için mekanizmaların yaratılmasını istemeyi sürdürecektir.

YKP, seçime katılmama oranının önemli olduğunu, bunun bir tepkiyi ifade ettiğinin ama bunun boykot veya rejime karşı direk politik bir hareket olarak algılanamayacağının altını çizer. YKP, Lefkoşalıların yarısının sandığa gitmemesinin 4 siyasi partili yapıya ve rejime karşı tepki olarak okunması, buna karşı alternatif olmadığını veya bir şeyleri değiştirebileceğine dair umutlarının güçlü olmadığını göstermesi gerektiğini, bunun da YKP’yi de içine alan toplumsal muhalefete ciddi sorumluluklar yüklediğinin farkındayız. Bu nedenle YKP, yukarda da belirttiği gibi toplumsal muhalefetin sesi, dezavantajlı grupların LGBT bireylerin, engellilerin, kadınların, çocukların, Kürtlerin, Arapların, Ermenilerin, anti-militaristlerin, ekolojistlerin sesi olmaya devam edecektir. YKP, dünyada binlerce örneği olduğu gibi yerel yönetimlerin kamusal hizmet alanının genişletilmesi talebini sürdürecektir.

YKP, seçim süresince en kötü koşullarda en iyi şekilde görevlerini yapmaya çalışan basın emekçilerine de teşekkür eder.

YKP, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da TC’nin asker-sivil bürokrasine, onun dayatmalarına, onun acentalarına karşı, rejime karşı mücadelesini sürdürecektir.

Mücadele sürüyor…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin