.YeniçağmanşetYKP, Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına katıldı
yazarın tüm yazıları:

YKP, Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına katıldı

Yeniçağ podcastını dinleyin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERABarış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından düzenlenen Newroz etkinlikleri 21 Mart’ta tarihinde Diyarbakır’da milyonların katılımı ile kutlandı… Newroz etkinliği sırasında bölgedeki silahlı çatışmaların çözümü yönünde Abdullah Öcalan’ın yazdığı mektup da Kürtçe ve Türkçe okundu.

Kutlamalara katılmak için YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı 20-22 Mart tarihlerinde Diyarbakır’a (Amed) gitmişti…

Kanatlı, 21 Mart tarihinde sabah ilk saatlerinde başlayan Diyarbakır’daki Newroz alanındaki gösterilere katıldı. Akşam ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in daveti ile Bolivya, Bask, Almanya, Kıbrıs ve dünyanın başka onlarca yerinden gelenler, Newroz etkinliği için Diyarbakır’da olan Türkiye’nin tanınmış gazeteci, aydın, siyasetçiler ile BDP’li milletvekilleri, bölgedeki belediye başkanları ve bölgenin tanınmış diğer kişileri yemekte bir araya geldi. Murat Kanatlı, yemeğe katılanların görüşlerini alan Dicle Haber Ajansına (DİHA) açıklamalarda bulundu Abdullah Öcalan’ın gösteriler sırasında okunan açıklamasını değerlendirdi.

Kanatlı’nın DİHA tarafından dağıtılan açıklaması şöyle:

“Yeni Kıbrıs Partisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Kanatlı da mesajın önemli olduğuna değinerek bunun cesaret isteyen bir adım olduğunu dile getirdi. “Çünkü sürecin kilitlendiği bir yerde Kürtler yine barış yönünde önemli bir adım attı. Silahların susması ve çatışmaların durması ile ilgili önemli bir noktaya gelindi” diyen Kanatlı, “Devletin yapması gereken şey elinde tutsak olarak bulunanların acil olarak serbest bırakılması. Süreci sahiplendiğini ve sürece dair olumlu bir adım atma niyetinde olması gerekiyor. Maalesef bu gün bu güzel adımlar atılırken Newroz’dan dönüp dinlenmek için otele gittiğimizde tepemizde savaş uçaklarının uçtuğunu gördük. Bu olumlu ve dostane adıma karşı çokta dostane olmayan bir yaklaşım gösterildi” diye konuştu. Kıbrıs’ta TC devletinin militarist yapısını ve tavrını bildiklerini ifade eden Kanatlı, şunları ifade etti: “Umarız bu yapı, bu coğrafya da kırılmaya başlar. Kürdistan’da başlayacak Anadolu’da başlayacak bir barış hareketi mutlak süreçte Kıbrıs’a ve Ortadoğu’ya da yansıyacaktır. O yüzden iyi değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. Kimse bu fırsatı kaçırmasın. Newroz’a katılan kitle muhteşemdi. En önemlisi yorulmak bilmeyen bir kitle vardı alanda. Kitlenin alana akması verilen çağrıya verilmiş coşkulu bir yanıttı. Umarız bu coşkulu dili karşı taraf da algılar. Bu sahiplenmeyi görür ve ona göre adım atar.”

Murat Kanatlı, Diyarbakır’da bulunduğu süre zarfında biri dizi ziyaret de gerçekleştirdi.

Kanatlı, 22 Mart Cuma günü saat 10:30’da Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, saat 12:00’de Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve saat 13:30 Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti, yerel yönetim deneyimleri üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Kanatlı, Cuma günü akşam adaya döndü.

 

DİHA’nın haberi

Diyarbakır’da dün gerçekleşen ve 2 milyona yakın kişinin katıldığı tarihi Newroz kutlamasına katılan aydın ve yazarlar, Newroz’u ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın günlerdir beklenen mesajını değerlendirdi.

Gazeteci yazar Can Dündar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın gönderdiği mesajın beklediğinden daha olumlu bir mesaj olduğunu kaydederek, mesajla birlikte barış sürecinde en somut ve ciddi adımın atıldığını dile getirdi.

Gönderilen mesajla silahlı mücadelenin bittiğinin ilan edildiğini ifade eden Dündar, “Bu mesajla birlikte barış vaat edildi. Bu mesaj ülkenin sadece doğusuna değil batısına da ‘bölünmem’ mesajı verdi. Devlet cephesinde de mesajın karşılık bulduğunu düşünüyorum. Başbakan’ın mesajı olumlu karşılaması devlet cephesinde de karşılık bulduğunu gösteriyor. Bu süreç kırılgan bir süreç. Herkesin bir halel gelmesin diye titizlikle yaklaştığı bir süreç ve bu güne kadar iyi gitti. Bu yolda önemli bir merhale atlatıldı. Kitlenin Newroz’a katılımı beklediğim bir şeydi. Güneydoğu halkı barışa aç. Hepimiz gibi dolayısıyla kitle bu günkü yoğun ve büyük katılımla barışa verdiği desteği gösterdi. Ve halk biz bu sürecin arkasındayız mesajı verdi” diye konuştu.

‘Hiç kolay değil’

Oyuncu-yazar Pelin Batu ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın gönderdiği mesajın okunduğu sırada dinlerken çok duygulandığını ifade etti. Batu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mesaj inanılmaz olumlu, yapıcı ve barışı kucaklayan bir mesajdı. İlerdeki süreçte hepimizin bu mozaiğin değil de ebrunun parçası olduğu, hepimizin bu güzel ülkede el ele kol kola mutlu bir şeklide yaşayabileceğini gösteren bir mesajdı. O açıdan ben barışa dair umutlandım. Ve ümit ediyorum ki; hükümet aynı tondan konuşmaya ve karşılık vermeye devam eder. Bunun kolay olmadığını biliyoruz. Her iki taraftan 50 bine yakın ölümüz var. Daha fazla olmasına rağmen 30 yıldır süren bir savaş var. Herkese bu bir şekilde dokunuyor. Bunun için illaki şehitleri olanlara dokunmuyor, hepimize dokunuyor. Yakalanan bu olumlu hava için hükümetin de bu açıdan çok atak davranması gerekiyor. Bütün muhalefete ve düşmanca söyleme karşı dik durup, bildiği gibi davranması gerekiyor. Daha önceki süreçler seçim dönemlerinde sekteye uğradı. Malum önümüzde yerel seçimler var. O zamana kadar değerlendirilmesi gerekiyor. O açıdan da bu olumlu hava varken korkmamak lazım. Dünyanın gözü bu bölgede iken ve bütün bunları yan yana koyunca hiç kolay değil. Ama bu kadar olumlu ve yapıcı bir yaklaşım olunca özellikle İmralı’dan olunca İmralı Kandil’i de etkiler. Yurt dışındaki diasporadaki Kürtleri de etkiler. Büyük bir lider haliyle onun söylediğine biat edilip, dinlenilir ve saygı duyulur. Alana gelen kitleyi görünce gözyaşlarımı tutamadım. Oradaki halkın coşkusu beni çok etkiledi. Barış kelimesi telaffuz edildiği anda halk çığlıklar atıyordu. Halkın barışa açlığı var. Ve herkes bunu istiyor anlamına gelir. Devletin ilk olarak atması gereken adımlardan biri MHP kanalından çok sert eleştiriler var. Öncelikle onlara kulağı tıkaması gerekiyor. Ve artık Abdullah Öcalan’ın dediği gibi savaş değil masa başında fikirlerin çarpışması gerekiyor. Ve BDP’yi taraf olarak göstermesi gerekiyor.”

 

‘Şu anda tek taraflı bir mesaj gibi duruyor’

Temas ve Diyalog Grubu üyesi Osman Kavala ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın gönderdiği mesajın çok önemli bir mesaj olduğunu ifade ederek, bu mesajla silahlı mücadele stratejisinin yerine sivil ve demokratik siyasetin geçeceğini ve buna başlanacağının ifade edildiğini belirtti. Mesajın eski dönemi bitirip yeni bir dönemin açılışını haber veren bir mesaj olduğunu dile getiren Kavala, “Bu mesajdan sonra tabiî ki bir takım adımların atılması lazım. Şu anda tek taraflı bir mesaj gibi duruyor. Ama hükümette kendi sorumluluğunda bir dizi adımı ve düzenlemeyi başlatacaktır. Bunların hızlı, sürekli olması ve güven vermesi gerekiyor. Newroz meydanında bulunan kitle sürekli büyük bir coşku içerisindeydi. Alandaki kitle mesajın gereklerini yapacağını beyan etti” dedi. Herkesin kafasında hükümetin yapacakları ile ilgili soru işaretlerin olduğuna dikkat çeken Kavala, hükümetin en kısa sürede bu sorulara cevap olması gerektiğini söyledi. Kavala, şunları dile getirdi: “Devlet mesaja karşılık ilk olarak yapacağı yasal değişiklikler ile tutuklu olan KCK’lileri bırakmalıdır. Çeşitli alanlarda adımların atılması gerekiyor. Yani bir süreç başlayacaksa silahlı mücadele yerine demokratik siyaset olacaksa bu sadece bir veya iki adımla olmaz, geniş bir alanda biz dizi düzenlemenin yapılması lazım. Newroz katılımı da çok etkileyiciydi. Ben daha önce böyle bir katılımı hiçbir yerde görmedim.”

 

‘Umarız bu coşkulu dili karşı taraf da algılar’

Yeni Kıbrıs Partisi MYK Üyesi Murat Kanatlı da mesajın önemli olduğuna değinerek bunun cesaret isteyen bir adım olduğunu dile getirdi. “Çünkü sürecin kilitlendiği bir yerde Kürtler yine barış yönünde önemli bir adım attı. Silahların susması ve çatışmaların durması ile ilgili önemli bir noktaya gelindi” diyen Kanatlı, “Devletin yapması gereken şey elinde tutsak olarak bulunanların acil olarak serbest bırakılması. Süreci sahiplendiğini ve sürece dair olumlu bir adım atma niyetinde olması gerekiyor. Maalesef bu gün bu güzel adımlar atılırken Newroz’dan dönüp dinlenmek için otele gittiğimizde tepemizde savaş uçaklarının uçtuğunu gördük. Bu olumlu ve dostane adıma karşı çokta dostane olmayan bir yaklaşım gösterildi” diye konuştu. Kıbrıs’ta TC devletinin militarist yapısını ve tavrını bildiklerini ifade eden Kanatlı, şunları ifade etti: “Umarız bu yapı, bu coğrafya da kırılmaya başlar. Kürdistan’da başlayacak Anadolu’da başlayacak bir barış hareketi mutlak süreçte Kıbrıs’a ve Ortadoğu’ya da yansıyacaktır. O yüzden iyi değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. Kimse bu fırsatı kaçırmasın. Newroz’a katılan kitle muhteşemdi. En önemlisi yorulmak bilmeyen bir kitle vardı alanda. Kitlenin alana akması verilen çağrıya verilmiş coşkulu bir yanıttı. Umarız bu coşkulu dili karşı taraf da algılar. Bu sahiplenmeyi görür ve ona göre adım atar.”

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin