seçimleryerel seçim 2013Belediyelerde denk bütçe ve şeffaf hesap şart - Yaşar Karakaş
yazarın tüm yazıları:

Belediyelerde denk bütçe ve şeffaf hesap şart – Yaşar Karakaş

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP Seçim Komitesi adına Yaşar Karakaş’ın açıklaması şöyle:

Belediye Bütçeleri bir takvim yılı içinde Lefkoşa halkına verilecek hizmetler için nereye ne kadar harcama yapılacağı, hangi yatırımların yapılacağı ve bu harcamaların, personel giderleri ve sosyal hakları dâhil, karşılanması için nerden ne kadar gelir elde edeceğini gösterir. Yani gelirlerle giderler birbirine eşit olur. Biz buna denk bütçe deriz.

Bazı aylar gelirler yüksek bazı aylar düşük olabilir. Bu durumda belediyeler yasası bütçe gelirlerinin %20sine kadar borçlanma yetkisi vermektedir. Ama bu borç yıl sonuna kadar ödenip bütçe denk kapatılmalıdır.

Lefkoşa Belediyesinde Bütçe yıllarca gerçekçi olarak yapılmamıştır. Bütçe rakamları %40-50 abartılarak artırılmış ve borçlanma orana göre olduğu için gelirlerin %20 si yerine (gerçekleşen gelirlere bakıldığında ) %80 ine kadar borçlanma yapılmıştır. Bu yıllarca böyle yapıldığından Lefkoşa Belediyesi ağır bir borç yükü altına sokulmuştur.

YKP olarak bu borçların yapılandırılmasından ziyade bu borçların nereye gittiğinin peşindeyiz. YKP gelirse defterleri açacak ve sorumlu olanlara hesap soracaktır. YKP döneminde Bütçeler gerçekçi olarak yapılacak ve katılımcı bütçe prensipleri uygulanacaktır.

YKP döneminde hesaplar şeffaf olacak, gelir ve giderler her ay kamuoyuna açıklanacaktır. Lefkoşa Belediyesini gelirlerini toplamayan, nereye ne kadar borcu olduğu bilinmeyen, çalışanlarını ödemeyen ve uçan kuşa borcu olan durumundan çıkarıp, Hesap verebilir, çalışanları mutlu, Lefkoşa halkının esenliği, refahı ve mutluluğu için ortak gereksinimlerini, çağdaş bir anlayış ve demokratik bir tutumla karşılayacak duruma getireceğiz.

Dürüst olma, gerçekleri söyleme, şeffaf olma, herkese, her kesime eşit davranma YKP’nin kurulduğundan beri takip ettiği bir politikadır ve kamuoyu da YKP’yi böyle bilir.

Denk Bütçe ve şeffaf yönetim için YKP tek tercihtir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin