toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerLefkoşa Mahalli Barosu: "Faiz düzenlemesi bir an önce yapılmalı"
yazarın tüm yazıları:

Lefkoşa Mahalli Barosu: “Faiz düzenlemesi bir an önce yapılmalı”

Yeniçağ podcastını dinleyin

baroLefkoşa Mahalli Barosu, şu anda ülkede uygulanan faiz sisteminin insanları maddi manevi yönde felakete sürüklediğine işaret ederek, Cumhuriyet Meclisi’nin bir an önce ekonomik ve sosyal hayatın temelini teşkil eden faiz düzenlemesini Anayasa ve çağdaş ülkelerin yasalarına uygun bir şekilde yapması gerektiğini kaydetti.

Baro, ülkede bir an önce ekonomiyi canlandıracak, borçların ödenmesini kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması ve borçlanmalarda talep edilecek faiz miktarında bir sınırlandırma getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanı Avukat Gökan Asafoğulları yazılı açıklamasında, şu an ülkede uygulamada olan faiz sistemi ile kişilerin bir şekilde işlerinin kötü gidişi veya ekonomik kriz nedeniyle borçlarını ödeyemez duruma düşmeleri halinde, faizlerde veya faiz birikimi miktarlarında bir kısıtlama olmadığından dolayı borçların katlanarak büyüdüğüne, bunun da insanları maddi ve manevi yönde felakete sürüklediğine dikkat çekti.

Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Şu an ülkemizde uygulamada olan faiz sistemi ile kişilerin bir şekilde işlerinin kötü gidişi veya ekonomik kriz nedeniyle borçlarını ödeyemez duruma düşmeleri halinde faizlerde veya faiz birikimi miktarlarında bir kısıtlama olmadığından dolayı  borçlar katlanarak büyümekte ve bu da insanları maddi ve manevi yönde felakete sürüklemektedir. Ekonomik buhran yüzünden son zamanlarda yaşananlar toplum vicdanını zedelemektedir.Bu tarz üzücü ve de toplumumuzun çok da alışık olmadığı olayların artması en büyük endişemizdir.Bu vesile ile bu sıkıntılar sebebi ile yakınlarını kaybedenlere de başsağlığı dileriz. Bu güne değin birçok platformda dile getirdiğimiz gibi fahiş faiz ve faiz birikimlerinin ortadan kaldırılması için yasal düzenleme yapılması gerekliliği artık elzemdir.

Halen yürürlükte olan mevzuata göre borç ilişkilerinin düzenlenmesinde faiz oranlarının yüksek oluşu ve faiz birikiminde bir sınırlandırma olmaması borç ve alacak davalarına konu olan borçların bir türlü ödenememesinin ve/veya nihayete erdirilememesinin ana nedenidir.

Bir borçla ilgili olarak talep edilecek faiz oranının yasaca sınırlandırılması ve keza borcun ödenmemesi halinde de talep edilecek faiz birikiminin son noktasının borçlu tarafından bilinmesi ideal olandır.

Faiz oranlarının istenildiği şekilde, yani ekonomiye cevaz verecek şekilde düzenlenmemesi kişilerin mali durumlarını, kişilerin ekonomik büyümelerini, gelişmelerini, ekonomiye katkılarını olumsuz yönde etkilediği gibi, konunun uzmanları olmamakla birlikte kişilerin psikolojilerini, ruh sağlıklarını da olumsuz yönde etkilediği kanısındayız.

Bir an evvel ekonomiyi canlandıracak, borçların ödenmesini kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması ve borçlanmalarda talep edilecek faiz miktarında bir sınırlandırma getirilmesi kaçınılmazdır.

Kişilerin ekonomik ve sosyal hayatın düzenini sağlamak için, ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmek devletin ödevidir.

Bu nedenle KKTC Meclisi’nin bir an önce ekonomik ve sosyal hayatın temelini teşkil eden faiz düzenlemesini Anayasamıza ve çağdaş ülkelerin yasalarına uygun şekilde yapmasını talep etmekteyiz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin