toplumsal muhalefetsendikal hareketPEO ve DEV - İŞ arasında bir görüşme gerçekleştirildi
yazarın tüm yazıları:

PEO ve DEV – İŞ arasında bir görüşme gerçekleştirildi

Yeniçağ podcastını dinleyin

devis_peoPEO ile DEV-İŞ aralarındaki düzenli temaslar çerçevesinde, 4 Mart 2013 tarihinde PEO Merkezi’nde, PEO Yürütme Kurulu ile DEV-İŞ Yürütme Kurulu arasında bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede iki örgütün 2012 yılında üzerinde anlaştıkları ortak faaliyetler programının yaşama geçiriliş süreci değerlendirildi ve 2013 yılı ortak faaliyetler programının çerçevesi birlikte kararlaştırıldı.

Ayrıca Kıbrıs sorununun bugünkü durumu hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.

Bütün dünyada çalışanların kapitalist sistemin derin küresel ekonomik krizinin katı sonuçlarıyla ve milyonlarca emekçinin işsizlik, yoksulluk ve sosyal dışlanma ile karşı karşıya oldukları iki örgüt tarafından kaydedildi.

Dünya çapında yaşanan derin ekonomik kriz küresel siyasal ve ekonomik ilişkiler sisteminin daha da yoğun bir biçimde eleştirilmesine yol açmaktadır. Gezegenin hâkim güçleri barış ve halkların refahı hedefiyle değil, kendi ekonomik, siyasi ve askeri egemenliklerini dayatma hedefiyle saldırılarını ve müdahalelerini sürdürmektedirler.

Neoliberal politikaları öne çıkaran ve krizi bahane eden sermaye ve uluslararası örgütler çalışanların uzun yıllar süren çetin mücadeleler sonucu elde ettikleri hakları ve kazanımları ortadan kaldırmayı hedefleyerek işçi sınıfına karşı saldırılarını yoğunlaştırmaktadırlar.

PEO ile DEV-İŞ neoliberal güçlerin öne sürdükleri politikaların krizden çıkılmasına değil, bilakis daha büyük çıkmazlara yol açtığına işaret etmektedirler.

Avrupa’nın pek çok ülkesindeki gelişmeler çalışanların ekonomik ve sosyal kazanımlarına karşı saldırıları yoğunlaştırmak, sosyal devleti ortadan kaldırmak ve özelleştirmeleri öne sürmek için AB’nin egemen güçlerinin tercihinin krizi kullanmak olduğunu göstermektedir.

Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk, Kıbrıslı çalışanlar işçi düşmanı politikalara ve çalışma ilişkilerinin düzensizleştirilmesine karşı Avrupa Birliği’nde ve tüm dünyada direnen çalışanlarla aynı yolda birlikte yürümektedirler.

Çalışanlar açısından bugünkü zor koşullarda emekçilerin dayanışması ve ortak eylemi neoliberal saldırıya karşı koyma çabasında büyük önem taşımaktadır.

Küresel ekonomik kriz ve sonuçları Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk emekçilerin sınıfsal çıkarlarının ortak olduğunu daha da yoğun bir biçimde göstermektedir.

PEO ile DEV-İŞ, ayrılığın ve bölünmenin aşılması ve tüm emek insanlarının daha iyi bir geleceğe sahip olması amacıyla çalışanların ortak sınıf mücadelelerine odaklanması için, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi hedefiyle ve işçi sınıfının değerleri, birlik ve dayanışma temelinde ortak faaliyetlerini yoğunlaştırma taahhütlerini Kıbrıslı çalışanların önünde tekrarlamaktadırlar.

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak, PEO ile DEV-İŞ Kıbrıs sorununun çözümünün, ülkenin ve halkın yeniden birleşmesinin doruktaki öncelik ve acil gereksinim olduğu görüşündedirler.

PEO ve DEV-İŞ BM’nin ilgili kararlarında yer aldığı şekilde iki toplumun siyasi eşitliğinin ve tek egemenliğin, tek vatandaşlığın ve tek uluslararası kimliğin olacağı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü çabasına istikrarlı bir biçimde bağlı kalmaya devam etmektedirler. Birleşmiş Milletler’in ilgili kararlarına uygun ve iki toplum arasındaki yüksek düzey anlaşmaları çerçevesinde olacak, Avrupa ilke ve değerlerine, insan haklarına saygılı olacak, Kıbrıslıların tümünün ortak vatanı Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek, askersizleştirecek, özgür ve bağımsız kılacak olan üzerinde anlaşmaya varılacak bir çözüme ulaşma çabasına istikrarlı bir biçimde bağlı kalmaya devam etmektedirler.

Kıbrıs halkı Kıbrıs sorununun çözümü ve ülkemizin yeniden birleşmesiyle, birleşik bir ekonomi çerçevesinde, Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk, tüm çalışanlar için birleşik çalışma koşulları ve birleşik bir çalışma ilişkileri sistemiyle barış ve refah koşullarında genel ilerleme için çalışabilecektir.

2012 yılında yaşama geçirilen ortak faaliyetler programıyla ilgili olarak, iki örgüt çok sayıda etkinliği içeren bir programın yaşama geçirildiği değerlendirmesini yaptılar ve bundan duydukları memnuniyetini dile getirdiler.

Dünya Sendikalar Federasyonu’nun çağrısını yaptığı 3 Ekim Dünya Emekçilerinin Eylem Günü çerçevesinde çalışanların ortak eylemleri,

1 Eylül Barış için Sendikaların Küresel Eylem Günü vesilesiyle 7 Ekim’de İki Toplumlu Barış İnisiyatifi ile birlikte gerçekleştirilen ortak etkinlik, iki gün süren iki toplumlu Kadın Semineri gerçekleştirilen bütün faaliyetler arasında özel bir yere sahip oldular.

Her iki tarafta da yaşama geçirilecek olan 2013 faaliyetler programı şunları içermektedir:

  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle çalışanların iş yerlerindeki toplantılarına Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk sendikacıların katılımı.
  • Güney Doğu Avrupa enerji sendikalarının gerçekleştirecekleri Kıbrıslı Çalışanlarla Dayanışma ve Eylem Günü çerçevesinde toplantıların ve ortak etkinliğin organizasyonu.
  • Kavazoğlu ve Mişaulis’in anısına yapılacak etkinliklere katılım.
  • 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle bir dizi etkinliğin yapılması ve kutlamalara birlikte katılım (Emektar sendikacıların onurlandırılması).
  • 1 Eylül Barış için Sendikaların Küresel Eylem Günü vesilesiyle etkinlik organizasyonu.
  • Gençlere yönelik etkinliğin organizasyonu.
  • DSF’nin ilan ettiği 3 Ekim Dünya Emekçilerinin Eylem Günü için gerçekleştirilecek uluslararası etkinliğin birlikte desteklenmesi.
  • Mücadele eden halklarla enternasyonalist dayanışmayı ifade eden etkinliklerin organizasyonu.
  • Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta çalışma ilişkileri ve çalışma koşulları konularında etkinliklerin organizasyonu.
  • İki örgütün Gençlik, Kadın ve Emekliler bölümlerinin özel konularda faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi.
  • Kültürel, sportif etkinlikler ve çalışanların sosyal buluşma etkinliklerinin organizasyonu. Bu etkinliklerin tarihleri ileride kararlaştırılacaktır.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolündeki bölgelerde Kıbrıslıtürk çalışanların istihdamı ile ilgili olarak, iki örgüt Kıbrıslıtürk çalışanların bilgilendirilmesi, sendikal harekette örgütlenmesi ve toplu sözleşmeler ile iş hukuku çerçevesinde var olan haklarından yararlanmaları hedefiyle ortak çalışmalarına devam edeceklerdir.

Son olarak da, iki örgüt Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi temel hedefiyle yeniden yakınlaşma, dostluk ve işbirliği atmosferinin güçlendirilmesi çabasına katkıda bulunmaya devam edecekleri taahhütlerini teyit ettiler.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin