kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 22/03/2013
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 22/03/2013

Yeniçağ podcastını dinleyin

RBFİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Laiki Bankasının kurtarılması planı. Gazeteye göre Laiki Bankası bir yandan düze çıkarılıyor, daraltılıyor ve kurtarılıyor diğer yandan da 5,8 milyar avronun bulunmasına önemli katkı sağlıyor. Bu plan ile önümüzdeki Salı günü banka açılacak ancak durum eskisi gibi olmayacak. Banka bir yandan 100 bin avroya kadar güvencede olan tasarruflarla ve ödenen kredilerle iyi bankaya ve diğer taraftan da sorunları ve geri kalan mevduatları üstlenecek kötü bankaya ayrılacak. Bu süreçte olumsuz olan olgu mevduatalrın bankanın verileri netleşinceye kadar dondurulacak olunması. Bunun kısa süreli olacağı belirtiliyor. Avrupa Merkez Bankansın nakit akşını durdurma kararı sonarsı Laiki Bankası kontrolsüz iflasın eşiğine geldi. Avrupa Merkez Bankası bugüne kadar bankaya 9 milyar avro aktardı. Laiki Bankası ile ilgili yasa tasarısı dün diğer sekiz yasa tasarısı ile birlikte Meclis’e sunuldu. Bu arada Eurogrup da Cumhurbaşkanının parti liderleriyle yaptığı görüşmede belirlediği önlemleri dün akşam olağanüstü toplantısında inceledi. Bu önerileri olumlu bir gelişme olarak nitelemekle birlikte Dayanışma Fonu ile ilgili bazı çekinceleri oldu da görüldü.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Dün an ve an Kıbrıs’ın hayal kırıklığı yaratacak bir yalnız içinde olduğunu hisseden insanlar hem Lefkoşa’da hem de diğer kentlerde tepkilerini farklı biçimde ortaya koydular. Bazen trafik ışıklarında teki gösterirken bazen de sadece boş gözlerle baktılar. Dün yollarda trafik çok sınırlıydı. Dışarı çıkan herhangi bir kişi yıkımı derhal görebiliyordu. Bu arada Laiki bankasının tüm şubelerinin önünde uzun kuyruklar oluştu ve insanlar banka otomatlarından para ekmeye çalıştı. Herkes tünelin ucunda ışık görmek istiyor.

 

–       Taşınmaz mal satışlarında dün ciddi bir durgunluk gözlemlendi. Özgür Mağusa bölgesinde son 24 saat içerisindeki ciddi olumsuz görünüm ortaya çıktı. Uzun süreden beridir bölgede yaşayan İngilizler evlerini satmak için zemin yoklamaya başladılar. Bu arada bölgeden ev almaya çalışan Ruslar da vardıkları anlaşmaları iptal etmeye başladılar. Bölgede yaklaşık 3 bin satışla hazır ev yad apartman dairesi var ve bunlardan bazıları 2-3 senedir satılmayı bekliyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Beyler, en nihayet ciddileşin” başlığı altında gazetenin açık bir mektubu. Gazete bu mektubunda Meclisin Salı günü Yurogrubun kararını reddetmesinin sorunları çözmediğine dikkat çekip belirsiz ortamın devam ettiğine vurgu yaptı. Halkın dün akşam Laiki Bankasının yeniden yapılandırılmasına ilişkin Merkez Bankası Başkanı’nın dramatik açıklamasını izlediğini belirtip ülkeni bir yıkıma doğru gittiğini, şimdi Salı gününe kadar bir zaman bulunduğunu ancak siyasilerin bugüne kadarki tavırlarıyla bu güne yönelik gerekli hazırlıkları yaptıkları konusunda ikna edici olmadıklarına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı ile siyasi parti liderlerinin sürekli toplantılar yapıyor olmalarına karşı bu toplantıların sonuçlarının hiçbir başarı garantisi getirmediğini, basın ve yayın programlarına çıkan ekonomistlerin de sadece kafalarda karmaşa yarattıklarına vurgu yaptı. Politis bu süreçte herkesin sorumluğunu üstlenmesin istedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Brüksel’deki birlik yetkilerinde Lefkoşa’nın süreçlere ilişkin yaklaşımı nedeniyle öfke ve büyük bir memnuniyetsizlik hakimdi. Dün akşam geç vakitler k adar Kıbrıs’ın niyetini tam olarak öğrenmeye çalıştıklar. Eurogrubun dün akşamki telekonferans toplantısı Kıbrıs’a yönelik son uyarı olarak görüldü. Bu arada Avrupa Merk4ez Bankası da dün uyarıda bulunarak Salı gününe kadar Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile bir anlaşma sağlanmaması durumunda Kıbrıs’a nakit akışını durduracağı uyarısında bulundu. Brüksel’deki Birlik yetkilileri Kıbrıs’a önerdikleri anlaşmadan özlü bir uzaklaşmayı kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar. Eurogrubun daha önceki toplantısında belirlenen parametrelere saygı temelinde programın uygulanmasını müzakerelere hazır oldukları mesajını da veriyorlar. BU yaklaşımı ile Eurogrup özünü kapıları kapatıyor ve lefkoşa2dan daha önce Cumartesi akşamı üzerinde anlaşılanların felsefesi temelinde bir öneri hazırlanmasını talep ediyor. Eurogrup aynı açıklamasında Kıbrıs bankalarında ona mevduatların 100 bin avroya kadar olanlarının güvence altında olmalarına da vurgu yaptı.

–       Kıbrıs ekonomik krizin diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerde biçimlendirdiği yüzü ilk kez gördü. Laiki bankasının dün özünde kapatılmasının öngörüldüğü yönünde söylendiler üzerine insanlar sokaklara döküldü. Yeniden yapılanma çevresinde ilk etapta 500 çalışanın işten durdurulacağı haberleri sonrası halk Meclisi önünde toplandı. Önemli sayıda banka çalışanı ile bankada mevduat sahibinin oluşturduğu kalabalık hem Hükümete hem siyasi partiler ehem de Avrupa Birliğine öncelik ciddi tepki ortaya koydu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Çalışanların öfkesi” başlığı altında. Gazeteye göre Hükümet ile Merkez bankası’nın dün akşam geç vakitlerde Laiki Bankasını iyi ve kötü banka olarak ikiye ayırma yönündeki ani kararı iflası bu bankanın tepesinde demoklesin kılıcı gibi tutar duruma getirdi. Bu karar beklendiği gibi çalışanların yoğun tepkisine neden oldu. Çalışanlar iş yerlerini ve haklarını kaybetme korkusu ile karşı karşıya kaldı. Bu arada bankada mevduatları bulunanlar da endişe içerisinde. Laiki Bankası’nın hızlı bir biçimde dağıtılması kararı ve Hükümetin bu konudaki yasayı milletvekilleri daha okumadan onaylamada ısrar etmesi soru işaretleri yarattı. DİSİ’nin Averof Neofitu’u aracılığı ile tüm ısrarına karşı bu yasaların ele alınması bugüne bırakıldı. İlgili tasarılar bugün önce Meclis ekonomi bakanlığı komisyonunda ele alınacak. Dünkü Meclis genel kurulunda konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da dün yaşananlarla ilgili üzüntülerini dile getirdi ve hükümetin üzerinde anlaşmaya varılandan farklı bir süreci gündeme getirdiğini söyledi. Bu arada Merkez Bankası Başkanın Laiki Bankası ile ilgili açıklamasında yanlış olarak niteledi ve meclisin 61 sayfalık karmaşık bir yasa tasarına gerekli incelemeyi yapmaksızın onay veremeyeceğini söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Kıbrıs’ın ekonomik sorunlarına çözümü Troyka dışında araması gerektiği konusunda ısrarlı olduklarını söyledi. Bunun için de en kısa sürede bir referanduma giderek bu konunun halkın onayına sunulmasını istedi. Böylesi bir durumun Kıbrıs hükümetinin pozisyonunu güçlendireceğine de dikkat çekti. Ulusal Dayanışma Fonunun kurulması kararı ile ilgili olarak ise bunun doğru yönde atılmış küçük ama önemli bir adım olduğunu söyledi. Bu fonun geniş yığınlar tarafından destekleneceğine emin olduğunu da belirtti.

 

–       Avrupa Parlamentosunda temsil edilen en büyük partilerin temsilcileri, yani Avrupa Hak Partisi, Sosyalist parti, Liberaller ve Yeşiller de Kıbrıs’ta 100 bin avronun altındaki mevduatlara da vergi konması kararını yanlış olarak nitelediler. Avrupa Parlamentosunda temsile dilen parti başkanlarının ortak toplantısında Kıbrıs’taki krize bulunacak çözümün her halükarda Avrupalı bir çözüm olması ancak bu çözümün Kıbrıs yurttaşları için daha adil, daha yaşayabilir olması gerektiğine vurgu yaptılar.

 

–       Rusya Başbakanı Medvedev’in Avrupa basın mensupları temsilcilerine yaptığı açıklamadan çıkan sonuç Rusya liderliğinin Kıbrıs’taki gelişmelere belli bir mesafeden özellikle rahatsız olmuş bir durumda yaklaştığını ve soruna dâhil olmada acele etmedikleri yönünde. Medvedev Kıbrıs’taki ekonomik krizin her şeyden önce Avrupa Birliği bünyesinde çözülmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “iflas ve sistemik tehdit iki tarafı yakınlaştırıyor. Lefkoaş ile Eurogrup anlaşma menzili içerisinde” başlığı altında. Gazeteye göre, son günlerin olumsuz gelişmeleri Lefkoşa ile Eurogrubu anlaşma menziline getirdi. İflas ve sistemik kriz sonuçta kesin bir anlaşma için uzlaşma formüllerine yol açtı. Kıbrıs tarafı bu süreçte Laiki Bankası’nın yeniden yapılandırılması için bir kararı Meclis’ten geçirecek önemli bir meblağı elde etmeyi umduğu Yatırım Dayanışma Fonu’nu da oluşturacak. Kıbrıs hükümeti bu konularda Eurogrubu da bilgilendirdi. Avrupa Komisyonu sözcüsü Maykıl Okonon taraflar arasında işbirliği ruhunda bir gelişme gözlendiğini belirtti. Troyka’nın Lefkoşa’dan daha da iyileştirilmiş öneriler beklediğine dikkat çekti. Bu arada Eurogrup başkanı Gerum Dayselblum “ilk kez Kıbrıs’taki sorunun Eurogrubun sistemik bir sorunu olduğunu kabul etti ve şimdi Kıbrıs yetkilileri alternatif çözümler sunmalı ve biz de bu önerileri Eurogrup kararı temelinde değerlendirmeliyiz” dedi. Kıbrıs’ın B Planı’na Almanya’nın ilk tepkilerinin ise cesaret verici olmadığı görülüyor. Alman Şansölye Angela Merkel Kıbrıs’ın Yatırım Dayanışma Fonu’na yönelik olarak ve özellikle de emeklilik fonlarının bu fona entegrasyonuna karşı çekince ortaya koydu. Alman haber ajansına göre, Merkel ilgili öneriyi geçen Cuma günü Brüksel’deki tartışmalar sırasında reddetmişti.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin